TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Microsoft Surface Pro 3

Tredje gången gillt

Microsoft Surface Pro 3 är både tunnare och lättare än föregångaren, men har ändå större skärm.

forfatter
Publicerad 2014-10-12 - 06:00
L&B tycker
Optimal hybrid som fungerar både som stor surfplatta och som ersättning för en bärbar PC. Fin skärm, höga prestanda och lätt men robust konstruktion.
Kostar en förmögenhet om man vill ha Type Cover och rejält med lagringsutrymme med i paketet.
Specifikationer
 • Windows 8.1 Pro
 • Intel Core i5 1,6 GHz-processor
 • 4 GB RAM / 128 GB SSD + microSD (max 128 GB)
 • 12-tums ClearType Full HD Plus-skärm, 2160 x 1440 (216 ppi)
 • 5 Mp 720p-kamera fram- och baksida
 • USB 3.0, Mini DisplayPort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 292,1 x 201,9 x 9,1 mm
 • 798 g
 • 48 Wh-batteri med upp till 9 timmars batteritid
 • Pris: 9 500 kr
 • microsoftstore.com
Riktpris: 9500Pr. 2014-10-12 Produktsida

Microsoft har kämpat länge med sin serie Surface Pro-pekdatorer som både ska kunna fungera som surfplatta och vara ett fullgott substitut för den bärbara datorn.

Vare sig med den första Surface Pro eller med Surface Pro träffade de mitt i prick. De träffade måltavlan, men det var långt till Bullseye!

Essensen av problemet har varit att Microsoft hamnat mellan två stolar med den här hybridprodukten. Som vanlig surfplatta var både Surface Pro och Surface Pro 2 för klumpiga, och även om Surface Pro redan från början hade strålande prestanda och fin skärm så har man inte på allvar kunnat betrakta den som en fullgod PC-ersättning. Skärmen har varit för liten, det har varit snudd på omöjligt att sitta med den i knät och den har varit utrustad med för lite lagringsplats. Ok, det sistnämnda löstes med Surface Pro 2, som även kom i två versioner med 256 respektive 512 gigabyte lagringsutrymme, medan föregångaren fick nöja sig med 128 gigabyte, men i övrigt hade Pro 2 precis samma svårigheter som den första Pro-modellen när det gäller användning och formfaktor.

SUR_Pro3_Front_Portrait

Men nu när Surface Pro 3 har kommit har det blivit andra bullar. Microsoft har faktiskt lyssnat till kritiken – som vi inte alls har varit ensamma om – och den senaste i raden av Surface Pro-plattor är precis som beteckningen antyder både en surfplatta och en dator. Framför allt har den blivit mer dator, men även som surfplatta är den bättre än sina föregångare.

I korta ordalag har Surface Pro 3 en större skärm – nu är den 12 tum i stället för 10,6 – men den har ändå blivit både tunnare och lättare. På samma gång har Microsoft gjort om tangentbordet som man måste köpa till om man vill använda sin Surface Pro som en riktig ersättning för sin bärbara, och det betyder att hela rasket nu står stadigt – tack vare att tangentbordet kan göra ett litet veck med en springa längst upp, som klarar skärmens vikt. Även på ett par byxben om man sitter med datorn i knät i soffan. Det skadar inte heller att stödet på baksidan av Surface Pro 3, som ska stötta skärmen när den står på vilken yta som helst, nu är steglöst så att det kan ställas in precis som man vill. Den första Surface Pro-versionen hade ett stöd med en enda position, medan den andra hade två.

Surface Pro 3 har en penna också, som faktiskt fungerar helt lysande och Microsoft-programmet OneNote går att använda för att göra anteckningar precis som om man satt med ett A4-block och en kulspetspenna.

SUR_Pro3_Type_Fold_Detail_Cyan

Surface Pro-modellerna har alltid haft strålande prestanda – de har trots allt Windows 8.1 och Inter Core-processor – och Pro 3 är inget undantag. Vårt testexemplar hade en Intel Core i5-processor på 1,6 GHz och 4 gigabyte RAM-minne, och i vårt testprogram Geekbench 3 får den ett fint resultat på 2904 poäng single-core och 5635 poäng multi-core, vilket placerar den fullt i klass med många highend-ultrabooks.

Observera dock att priset också är därefter. Vårt testexemplar av Microsoft Surface Pro kostar 9 500 kronor men det är för bara 128 gigabyte minne och utan det så viktiga Type Cover som kostar 1 230 kronor extra. Ska du ha den absoluta toppmodellen med 512 GB SSD, Intel Core i7-processor och 8 gigabyte RAM så blir priset, inklusive tangentbordet, bedårande 19 700 kronor. Smakar det så kostar det!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Omvänd? Är verkligen iPhone den bästa mobilen? Varför skulle den vara det i så fall? Som inbiten Android-användare har jag antagit utmaningen att under en period leva med två iOS-produkter. Oklart om jag ska skratta eller gråta…
Har Motorola hittat G-punkten? Den kinesiska mobiltillverkaren lanserar tre nya billiga mobiler.
Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Samsung Galaxy S23 om hörnet - Nu är datumet känt! Första fysiska Galaxy Unpacked-evenemanget på tre år.
Följ Ljud & Bild