Search
Generic filters
TEST

Microsoft Lumia 640

 itemprop
TESTMicrosoft Lumia 640
08 2015Microsoft Lumia 640

En ny budget-hit

Microsoft Lumia går i en fantastisk prisvärd Windows-mobils fotspår.

Ljud & Bild tycker

Mycket för pengarna med 4G/LTE, 8 Mp-kamera, bra skärm och enastående ljudkvalitet. Office 365 ingår gratis i ett år och Lumia 640 uppdateras till Windows 10 när det nya operativsystemet är färdigt.
Windows Phone saknar tyvärr många appar jämfört med Android och iOS. 8 gigabyte inbyggt minne är nästan ingenting, så man måste lägga mer pengar på ett microSD-kort för att utöka lagringskapaciteten.
 • Operativsystem: Windows Phone 8.1 med Lumia Denim
 • Skärm: 5-tums IPS LCD, 1280 x 720 (294 ppi)
 • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Internminne: 1 GB RAM
 • Minne: 8 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 8 M + 0,9 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, A-GLONASS
 • Mått: 141,3 x 72,2 x 8,8 mm
 • Vikt: 145 g
 • Batteri: 2500 mAh
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 1700 kr

Microsoft Lumia 640Microsoft har verkligen inte haft vind i seglen med deras mobila operativsystem, Windows Phone. Den ensidiga satsningen på Windows Phone kostade faktiskt Nokias en gång i tiden så mäktiga mobildivision livet, och Microsoft har nu tagit över produktionen av de så kallade Lumia-mobilerna.

Vi kan egentligen inte begripa varför användarna inte har omfamnat Windows Phone mer än de har gjort, för systemet är överskådligt och välfungerande och på många sätt och vis bättre än Googles Android. Tycker vi, i alla fall.

Därför får man som regel en hel del mer för pengarna om man köper en billig Windows-mobil i stället för en Android-baserad budgetmodell, vilket Lumia 640 är ett strålande exempel på.

Föregångaren Nokia Lumia 630 kallade vi för ”budget-hit” och vi drar oss inte för att använda samma ord om efterträdaren. Jämfört med förra året har Lumia 640 fått större skärm med högre upplösning (5-tums med 720-upplösning) och dessutom mer internminne (1 gigabyte RAM i stället för 512 megabyte). Lumia 640 har även en 8 Mp-kamera och 4K/LTE (och en frontkamera på 0,9 medan Lumia 630 fick klara sig utan selfie-kamera). Det är verkligen inte dåligt för en telefon som bara kostar 1 700 kronor.

Microsoft Lumia 640 finns även i en XL-version (med 13 Mp-kamera) som kostar ett par hundralappar till, men vi tycker att modellen med 5-tumsskärm har en lagom storlek. Den är naturligtvis plastigare, med utbytbara baksidor i tuffa färger som cyan och orange, men vi gillar den färgglada designen (det går att köpa telefonen i vitt och matt svart också, om man vill vara diskretare) och det är åtminstone inget fel på byggkvaliteten.

Skärmkvaliteten är också strålande. Och även om kameran tar bilder som kan verka lite matta i färgerna så är det absolut bättre än vad man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Mest förtjusta är vi över ljudkvaliteten. Äkta audiofiler applåderar knappast av entusiasm, men Lumia 640 har en bra och kraftfull volym och en fyllig ljudbild.

annons

Prestanda har vi mätt med Antutu och WP Bench, eftersom vårt normala testredskap, Geekbench 3, inte finns till Windows Phone. Och på papperet är resultatet en besvikelse. I Antutu får Lumia 640 bara 12 124 poäng, vilket är en tredjedel av vad en annan budgetmobil, Sony Xperia E4G, fick i samma test (32 341). Jämför vi Lumia 640 med andra Windows-mobiler med hjälp av WP Bench så ser vi något överraskande att den med sitt resultat på 230 poäng faktiskt har en smula lägre prestanda än sin föregångare, som fick 252 poäng. Toppmodellen Lumia 930 får 514 poäng i samma test.

annons

Ändå upplever vi inte Lumia 640 som långsam på något sätt. Windows Phone har en förmåga att få ut mer ur hårdvaran än motsvarande Android-mobiler med liknande specifikationer, och så är uppenbarligen fallet även med Lumia 640, som till och med kör stora spel som Asphalt 8 utan problem.

 

Slutsats

Sammantaget är Lumia 640 verkligen en hit för pengarna. De största bristerna från Lumia 630 har förbättrats och resultatet är en smartmobil som för de allra flesta är lika bra som en betydligt dyrare modell. Dessutom ingår det ett års gratisabonnemang på Microsoft Office 365 i priset, och som första Lumia-modell blir 640 uppgraderad till Windows 10 så fort Microsofts kommande operativsystem – som är gemensamt för alla plattformar – släpps officiellt på marknaden.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Microsoft Lumia 640

  (Foto: Motorola)

  Mobilen som Motorola skulle ha väntat med

  Tålamod är en dygd, vilket Motorola tyvärr inte har lärt sig. Den annars utmärkta Motorola Edge+ lider av flera onödiga fel, och den något klumpiga designen underlättar inte direkt för helhetsintrycket.

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.