Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Microsoft Lumia 640

En ny budget-hit

Microsoft Lumia går i en fantastisk prisvärd Windows-mobils fotspår.

Skrivet av / 2015-08-08 - 06:00
Microsoft Lumia 640
Peter Gotschalk

Microsoft Lumia 640Microsoft har verkligen inte haft vind i seglen med deras mobila operativsystem, Windows Phone. Den ensidiga satsningen på Windows Phone kostade faktiskt Nokias en gång i tiden så mäktiga mobildivision livet, och Microsoft har nu tagit över produktionen av de så kallade Lumia-mobilerna.

Vi kan egentligen inte begripa varför användarna inte har omfamnat Windows Phone mer än de har gjort, för systemet är överskådligt och välfungerande och på många sätt och vis bättre än Googles Android. Tycker vi, i alla fall.

Därför får man som regel en hel del mer för pengarna om man köper en billig Windows-mobil i stället för en Android-baserad budgetmodell, vilket Lumia 640 är ett strålande exempel på.

Föregångaren Nokia Lumia 630 kallade vi för ”budget-hit” och vi drar oss inte för att använda samma ord om efterträdaren. Jämfört med förra året har Lumia 640 fått större skärm med högre upplösning (5-tums med 720-upplösning) och dessutom mer internminne (1 gigabyte RAM i stället för 512 megabyte). Lumia 640 har även en 8 Mp-kamera och 4K/LTE (och en frontkamera på 0,9 medan Lumia 630 fick klara sig utan selfie-kamera). Det är verkligen inte dåligt för en telefon som bara kostar 1 700 kronor.

Microsoft Lumia 640 finns även i en XL-version (med 13 Mp-kamera) som kostar ett par hundralappar till, men vi tycker att modellen med 5-tumsskärm har en lagom storlek. Den är naturligtvis plastigare, med utbytbara baksidor i tuffa färger som cyan och orange, men vi gillar den färgglada designen (det går att köpa telefonen i vitt och matt svart också, om man vill vara diskretare) och det är åtminstone inget fel på byggkvaliteten.

Skärmkvaliteten är också strålande. Och även om kameran tar bilder som kan verka lite matta i färgerna så är det absolut bättre än vad man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Mest förtjusta är vi över ljudkvaliteten. Äkta audiofiler applåderar knappast av entusiasm, men Lumia 640 har en bra och kraftfull volym och en fyllig ljudbild.

Prestanda har vi mätt med Antutu och WP Bench, eftersom vårt normala testredskap, Geekbench 3, inte finns till Windows Phone. Och på papperet är resultatet en besvikelse. I Antutu får Lumia 640 bara 12 124 poäng, vilket är en tredjedel av vad en annan budgetmobil, Sony Xperia E4G, fick i samma test (32 341). Jämför vi Lumia 640 med andra Windows-mobiler med hjälp av WP Bench så ser vi något överraskande att den med sitt resultat på 230 poäng faktiskt har en smula lägre prestanda än sin föregångare, som fick 252 poäng. Toppmodellen Lumia 930 får 514 poäng i samma test.

Ändå upplever vi inte Lumia 640 som långsam på något sätt. Windows Phone har en förmåga att få ut mer ur hårdvaran än motsvarande Android-mobiler med liknande specifikationer, och så är uppenbarligen fallet även med Lumia 640, som till och med kör stora spel som Asphalt 8 utan problem.

 

Slutsats

Sammantaget är Lumia 640 verkligen en hit för pengarna. De största bristerna från Lumia 630 har förbättrats och resultatet är en smartmobil som för de allra flesta är lika bra som en betydligt dyrare modell. Dessutom ingår det ett års gratisabonnemang på Microsoft Office 365 i priset, och som första Lumia-modell blir 640 uppgraderad till Windows 10 så fort Microsofts kommande operativsystem – som är gemensamt för alla plattformar – släpps officiellt på marknaden.

Home tycker

Mycket för pengarna med 4G/LTE, 8 Mp-kamera, bra skärm och enastående ljudkvalitet. Office 365 ingår gratis i ett år och Lumia 640 uppdateras till Windows 10 när det nya operativsystemet är färdigt. Windows Phone saknar tyvärr många appar jämfört med Android och iOS. 8 gigabyte inbyggt minne är nästan ingenting, så man måste lägga mer pengar på ett microSD-kort för att utöka lagringskapaciteten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen