Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Gear 2

Mer smart, mindre Galaxy

Ibland kan man känna sig lite 80-talsaktig med Samsung Gear 2, som både kan fungera som telefon och spionkamera. Och är bättre än föregångaren.

Av / 2014-06-23 - 06:00
Samsung Gear 2
Peter Gotschalk

Samsung lanserade sin första smart-klocka, Galaxy Gear, under hösten 2013 i samband med IFA-mässan i Berlin. När vi ett par månader senare fick tag på ett testexemplar stod det ganska så snabbt klart att Samsung hade varit lite för snabba med sin smarta klocka och att den var en ofärdig produkt på ett par punkter. Designen var lite för klumpig, men i synnerhet var batteritiden på ett ynka dygn ett stort problem.

Nu finns andra inkarnationen av klockan i butikerna, och förutom att Galaxy-namnet har försvunnit på vägen, så att efterträdaren bara heter Samsung Gear 2, har den också stramats upp både här och där så att den känns som en mer färdig och välfungerande produkt. Samsung Gear är kort och gott det som Samsung borde ha lanserat från början, och det är nästan så att vi tycker att Samsung borde erbjuda de kunder som investerade 2 600 kronor i den första modellen att lämna in den och i stället få ett exemplar av nya Gear 2, utan extra kostnad.

Något gammalt och något nytt
En del av funktionerna är likadana. Precis som Galaxy Gear kan Gear 2 hålla ett öga på vädret och är hopkopplad med mobiltelefonen, så att exempelvis inkommande samtal och SMS visas på klockans skärm. Man kan till och med ringa eller svara i telefon med hjälp av Gear 2, även om det inte går att göra utan att känna sig som någon i en TV-serie från 80-talet. Musikavspelningen i telefonen kan klockan också styra, och precis som föregångaren har den en inbyggd kamera, som faktiskt tar riktigt respektabla bilder och till och med kan filma små videoklipp. Det är lite spionaktigt, men faktiskt en av funktionerna vi är mest förtjusta i. Användaren har ju, om man säger så, en kamera nära till hands …

Gear 2 har massor av träningsfunktioner och kan bland annat räkna steg, precis som man kan använda klockan för att hålla koll på löpträning, cykling, gång eller vandring. Det kunde naturligtvis Galaxy Gear också, men Gear 2 har dessutom inbyggd pulsmätare och kan övervaka användarens sömn.

En äkta Samsung-produkt
Precis som är fallet med många av Samsungs produkter lider Gear 2 ibland av att vara utrustad med funktioner som verkar lovande i teorin men som inte alltid fungerar i praktiken. Ett exempel är den så kallade väckningsrörelsen som ska tända skärmen när man rör armen för att titta på klockan. Men Gear 2 känner inte någon skillnad på åt vilket håll man rör armen, och slår därför på skärmen – till stor irritation och distraktion – varendaste gång man rör armen hastigt.

Däremot har Samsung åtminstone delvis fixat det som var första Gear-klockans största svaghet, nämligen batteritiden. Gear 2 håller strömmen i ett par dagar, och det är minst dubbelt så bra som föregångaren.

Slutsats
Samsung har ännu inte lyckats få oss att tappa hakan över deras smarta klockor, men Gear 2 är helt klart ett steg i rätt riktning. Det finns massor av funktioner som arbetar fint ihop med användarens smartmobil och Gear 2 är bättre på träning än sin föregångare. Inte minst på grund av den inbyggda pulsmätaren. Batteritiden på två till tre dagar är fortfarande inte imponerande, men ändå en välkommen förbättring mot det enda dygn som den första Galaxy Gear orkade.

Samsung-Gear-2_SM-R380_gold-brown_315

Home tycker

Gear 2 har massor av funktioner som arbetar väl ihop med Samsung-mobilen och passar bättre för träning än föregångaren. Och vi är rätt taggade över den inbyggda kameran. Två dagars batteritid är fortfarande inte imponerande, och vi retar oss på en del funktioner – till exempel väckningsrörelsen, som inte funkar som den ska.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen