TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Samsung Gear 2

Mer smart, mindre Galaxy

Ibland kan man känna sig lite 80-talsaktig med Samsung Gear 2, som både kan fungera som telefon och spionkamera. Och är bättre än föregångaren.

forfatter
Publicerad 2014-06-23 - 06:00
L&B tycker
Gear 2 har massor av funktioner som arbetar väl ihop med Samsung-mobilen och passar bättre för träning än föregångaren. Och vi är rätt taggade över den inbyggda kameran.
Två dagars batteritid är fortfarande inte imponerande, och vi retar oss på en del funktioner – till exempel väckningsrörelsen, som inte funkar som den ska.
Specifikationer
 • Skärm: 1,63 tum 320 x 320 Super AMOLED
 • Minne: 512 MB / 4 GB
 • Kamera: 2,0 Mp, 720p
 • Mått: 36,9 x 58,4 x 10 mm
 • Vikt: 68 gram
 • Batteri: 300mAh, 2–3 dagar
 • Pris: 2 700 kr
 • samsung.se
Riktpris: 2700Pr. 2014-06-23 Produktsida

Samsung lanserade sin första smart-klocka, Galaxy Gear, under hösten 2013 i samband med IFA-mässan i Berlin. När vi ett par månader senare fick tag på ett testexemplar stod det ganska så snabbt klart att Samsung hade varit lite för snabba med sin smarta klocka och att den var en ofärdig produkt på ett par punkter. Designen var lite för klumpig, men i synnerhet var batteritiden på ett ynka dygn ett stort problem.

Nu finns andra inkarnationen av klockan i butikerna, och förutom att Galaxy-namnet har försvunnit på vägen, så att efterträdaren bara heter Samsung Gear 2, har den också stramats upp både här och där så att den känns som en mer färdig och välfungerande produkt. Samsung Gear är kort och gott det som Samsung borde ha lanserat från början, och det är nästan så att vi tycker att Samsung borde erbjuda de kunder som investerade 2 600 kronor i den första modellen att lämna in den och i stället få ett exemplar av nya Gear 2, utan extra kostnad.

Något gammalt och något nytt
En del av funktionerna är likadana. Precis som Galaxy Gear kan Gear 2 hålla ett öga på vädret och är hopkopplad med mobiltelefonen, så att exempelvis inkommande samtal och SMS visas på klockans skärm. Man kan till och med ringa eller svara i telefon med hjälp av Gear 2, även om det inte går att göra utan att känna sig som någon i en TV-serie från 80-talet. Musikavspelningen i telefonen kan klockan också styra, och precis som föregångaren har den en inbyggd kamera, som faktiskt tar riktigt respektabla bilder och till och med kan filma små videoklipp. Det är lite spionaktigt, men faktiskt en av funktionerna vi är mest förtjusta i. Användaren har ju, om man säger så, en kamera nära till hands …

Gear 2 har massor av träningsfunktioner och kan bland annat räkna steg, precis som man kan använda klockan för att hålla koll på löpträning, cykling, gång eller vandring. Det kunde naturligtvis Galaxy Gear också, men Gear 2 har dessutom inbyggd pulsmätare och kan övervaka användarens sömn.

En äkta Samsung-produkt
Precis som är fallet med många av Samsungs produkter lider Gear 2 ibland av att vara utrustad med funktioner som verkar lovande i teorin men som inte alltid fungerar i praktiken. Ett exempel är den så kallade väckningsrörelsen som ska tända skärmen när man rör armen för att titta på klockan. Men Gear 2 känner inte någon skillnad på åt vilket håll man rör armen, och slår därför på skärmen – till stor irritation och distraktion – varendaste gång man rör armen hastigt.

Däremot har Samsung åtminstone delvis fixat det som var första Gear-klockans största svaghet, nämligen batteritiden. Gear 2 håller strömmen i ett par dagar, och det är minst dubbelt så bra som föregångaren.

Slutsats
Samsung har ännu inte lyckats få oss att tappa hakan över deras smarta klockor, men Gear 2 är helt klart ett steg i rätt riktning. Det finns massor av funktioner som arbetar fint ihop med användarens smartmobil och Gear 2 är bättre på träning än sin föregångare. Inte minst på grund av den inbyggda pulsmätaren. Batteritiden på två till tre dagar är fortfarande inte imponerande, men ändå en välkommen förbättring mot det enda dygn som den första Galaxy Gear orkade.

Samsung-Gear-2_SM-R380_gold-brown_315

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
Följ Ljud & Bild