Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha TW-ES5A

Kul utseende. Bra ljud

En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.

Av / 2022-11-08 - 12:00
Yamaha TW-ES5A
Åsa Warme Hallén

Det första som slår mig med Yamaha TW-ES5A är att etuiet är stort, halt och plastigt. Storleken får en förklaring så snart jag öppnar locket och ser själva propparna. De är utformade på ett helt annat sätt än de andra sportpropparna jag testat. Varför kan man fråga sig…

Etui Proppar i etui Proppar
<
>
… gömmer ett par proppar med lite ovanligt utförande. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att det är halt och plastigt är svårt att få svar på. Detta är en av de dyraste sportproppar jag har testat, enbart Jaybird Vista 2 och Jabra Elite 7 Active hade en mastigare prislapp. Jag tänker att Yamaha har valt att lägga pengarna på konstruktionen av själva propparna och därmed blev det inte så mycket över för resten.

Tillbehör 1 Tillbehör 2
<
>
Lite mer finess kan man väl förvänta sig för ett par öronproppar som kostar närmare 1 900 kronor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Min tanke förstärks när jag ska plocka fram tillbehören. På förpackningen kan jag läsa att det finns en laddsladd, totalt fem örontoppar och fyra vingar i varierande storlek. Jag hittar detta instoppat i en svart papp-påse och igentejpad med vanlig tejp… Jag håller tummarna att det enbart är mitt testexemplar som haft denna otur. Det känns nämligen inte helt okej att köpa ett par hörlurar för närmare 1 900 kronor och få tillbehören huller om buller i en påse.

Vad tycker örat?

Detta är faktiskt den största och tyngsta öronpropp jag testat, men tack vare konstruktionen, att själva ”huset” på hörluren hänger utanför örat så stör det mig faktiskt inte alls. Här finns ingen riktig touchfunktion utan varje hörlur är försedd med knappar på ena sidan. Höger propp har fått två knappar medan vänster enbart fått en.

För att styra din proppar använder du dig av knapparna som finns placerade på varje propp. Höger propp har fått två knappar och vänster en. Mig veterligen går de inte att programmera om, så du får helt enkelt bara lära dig vilken knapp som gör vad. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Precis som vanligt är det en utmaning att komma ihåg vilken knapp som är till vad, men med ett hyfsat utvecklat tålamod kommer du säkert att lära dig. Dessvärre går det inte att ändra funktionerna på knapparna så du kan få det precis så som du själv vill ha det. I alla fall hittade inte jag den funktionen.

Knapparnas placering gör att du kan använda dem utan att pressa in proppen i örat, så som det tyvärr blev på Jabra Elite 4 Active. Mina öron jublar och tackar!

Efter lite trix hittade jag både örontopp och vinge som passade mina önskemål. Propparna sitter riktigt stabilt men kan väl inte anklagas för att vara direkt diskreta. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag la en stunds terapiarbete på att byta, testa och justera toppar och vingar för att hitta optimal passform för just mina öron. När jag väl var nöjd gällde det att hitta rätta knixen för att få dit proppen i örat. Våra öron ser ju olika ut, vilket verkligen syns när du använder denna propp. För vissa pekar den mer nedåt medan den för andra användare pekar mer rakt fram. Inget rätt eller fel – så länge passformen fungerar.

Mina öron är lite känsliga för att använda proppar under en längre period men i detta fall ska jag verkligen inte klaga. Jag kunde använda dem riktigt länge innan öronen bad om nåd och vila.

Läs också Få träningen gjord När motivationen tryter och karaktären veknar kan ett par riktigt bra träningslurar vara just det du behöver för att få baken ur soffan.

Appen ger mig hög puls

TW-ES5A går att använda utan app men generellt rekommenderar jag att du alltid laddar ned appen för att få den bästa användarupplevelsen. Även om just denna stundtals gav mig något högre puls och säkert ett par extra gråa hår…

Men, vi tar en sak taget.

Utanpå förpackningen finns en qr-kod som funkar kalas att scanna. Då kommer du in på hemsidan och får välja om du vill ladda ned Yamaha Headphone Control via Google Play eller App Store. Sedan är det bara att följa instruktionerna. När mobil och propp hittat varandra kan jag välja att se en kort instruktionsvideo. Den korta videon är absolut informativ och ger bra tips och trix, framförallt om du inte är helt van vid produktkategorin.

Du kan välja mellan fem olika förinställda ljudbilder samt göra två egna om du så önskar. (Skärmdump från app)

I appen kan du få olika ljudbilder genom att ändra EQ-inställningarna. Dels utifrån vilken musik du lyssnar på för tillfället och dels vad du själv föredrar och tycker om. Förinställt finns Energy, Gentle, Vocal, Groove och Openness. Utöver det finns det möjlighet att göra två egna inställningar som du kan namnge.

Det störde mig lite att man inte angett vilket parameter som är vad: bas, mellanregister och diskant utan man får helt enkelt lyssna sig fram. Det kan tyckas helt självklart för vissa, men det är det naturligtvis inte för alla. När du väl är inne och väljer mellan de olika ljudinställningarna kan du inte heller se vilket alternativ du valt förrän du backat ett steg. En simpel indikering som till exempel en färgad cirkel runt aktuell ljudbild hade varit finfint.

Här jag har valt Energy – men det kan jag inte se innan jag backat ett steg. En liten indikation är inte för mycket begärt tycker jag. Men det kommer säkert till nästa uppdatering… (Skärmdump från app)

Har du behov att kunna höra vad som händer runt dig går det utmärkt att ställa in så att det går att lyssna med enbart en propp i örat.

Varje gång jag började använda propparna och skulle gå in i appen för att justera ljudbilden möttes jag av detta. Bara att avinstallera och börja om från början. Inte OK alls faktiskt. Men det kan vara ett måndagsexemplar eller en barnsjukdom… (Skärmdump från app)

Så, varför hög puls och gråa hår? Jo, varje gång jag plockade fram mina proppar för att använda dem hade appen slutat fungera och ominstallation krävdes. Irriterande. Jag kontrollerade naturligtvis att jag hade den senaste uppdateringen…  Det kan absolut vara så att jag fått ett måndagsexemplar, men jag kan inte låta bli att nämna det såklart.

Ljudet på Yamaha TW-ES5A

Bra att komma ihåg är att detta är en träningslur – inte en ”sitta-i-skönfåtöljen-med-en-rom-och-finlyssna-lur” men det betyder inte att ljudet ska vara dåligt! Och det är det inte heller.

En av mina utmaningar brukar vara att jag tröttnar på att lyssna på musik i vissa lurar. Jag kan sällan sätta fingret på exakt var felet ligger men ofta kan det vara att ljudet blir oengagerat i längden. Det behöver inte betyda att det är dåligt. Bara tråkigt.

Detta är ett par lättlyssnade proppar. De levererar Carolas Evighet så håret reser i nacken. Nyanserna i I can´t make you love me med George Michael från MTV Unplugged-inspelningen är ren njutning. Luftigt, nyanserat och väldigt närvarande. Även om den kanske inte kvalar in till en träningslåt.

Men det finns väl ingen, absolut ingen, som kört ett konditionspass på en anläggning som inte svettats till Rammstein och Du Hast. Och även denna låt, som kanske är mer drivande än direkt bra, tar propparna från Yamaha till sig och levererar med glädje.

Ingen spellista utan Volbeat och Black Rose sitter som en smäck vid fredagsdansen i köket. Mustigt utan att bli burkigt och instängt. Och propparna sitter stabilt!

Innan jag tröttnade fullständigt på att ominstallera appen så fort jag skulle lyssna kom jag i alla fall fram till att detta är ett par spelglada proppar som jag kunde lyssna länge på utan att bli lyssnartrött. De peppar och driver på utan att det blir för mycket av det goda.

Inställningar 1 Inställningar 2 Inställningar 3
<
>
Får ljudet att ljud och bild att låta mer synkroniserat. Användbart när du tittar på film eller spelar spel. Även om jag misstänker att det är försvinnande få som använder proppar där de spelar… (Skärmdump från app)

För att skydda din hörsel har Yamaha petat in funktionen Listening care i TW-ES5A. Funktionen justerar frekvensbalansen vilket innebär att du ska kunna lyssna på svagare musik utan att gå miste om detaljer och nyanser.

Ingenstans skryter Yamaha om att proppen ska vara utmärkt i blåst men det kan de gott göra. På min vanliga testrunda reflekterade jag rejält över att jag varken behövde vrida på huvudet eller höja volymen för att höra musik eller ljudbok. En stor tumme upp för det!

Propparna saknar aktiv brusreducering men de är absolut tillräckligt täta för att kunna stänga ute ljudet från förbipasserande bilar tillräckligt bra ändå. Däremot hör jag tydligt mina egna fötter mot marken, en rätt vanlig företeelse när man har med täta proppar att göra.

Samtal

Yamaha utlovar ”kristallklar röstkvalitet när du ringer samtal” tack vare Clear Voice Capture-teknik och en mikrofonkanal som ska ge exceptionell brus- och ekoreducering.

Och jag får inte ett enda klagomål när jag ringer upp mina testobjekt. Jag får inte ens frågan om jag använder ett par öronproppar när jag pratar. Det är ett bra betyg.

Slutsats

Även om ljudbilden kanske inte är helt optimal i alla lägen levererar Yamaha TW-ES5A musik med engagemang och glädje. Här finns både rymd och djup och ljudbilden känns homogen och sticker inte iväg för mycket åt något håll och blir störande. Här vilar inga ledsamheter! Passformen är finfin för mina öron och trots att det är en tung propp är det inget jag reflekterar över.

Hade det inte varit för den bråkiga appen hade jag lätt kunnat säga att proppen är värd sitt pris och gett ett högre betyg.

Karakter
Yamaha TW-ES5A
Premium

Ljud & Bild tycker

Skön och stabil propp som även hanterar samtal galant. Instabil app som skulle må bra av lite omtanke och kärlek.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen