TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Urbanista Lisbon

Inget för musikälskaren

Små nätta öronproppar i all ära, men ibland kan det få konsekvenser man inte riktigt vill ha.

Karakter
Urbanista Lisbon
forfatter
Publicerad 2022-02-21 - 09:00
Ljud & Bild tycker
Väldigt bekväm och sitter bra i öronen.
Tunt och odetaljerat ljud utan stuns när du lyssnar på musik.
Specifikationer
  • Typ: In-ear, helt trådlösa
  • Bluetooth: 5.0
  • Tålighet: –
  • Touch: Ja
  • Tillhörande app: Nej
  • Batteri: 9 timmar lyssning i lurarna, totalt 27 timmar inklusive batterikapaciteten i etuiet
  • Propparnas vikt: 4 g/st
  • Laddning: USB-C
  • Webb: urbanista.com

De mintgröna Urbanista Lisbon ger mig lite galna minnen från sent 80-tal då färgen hade sin förra storhetstid och det bidrar till ett leende på läpparna.

Etuiet, som känns lite plastigt, är litet och nätt och gömmer två små öronproppar. Om jag hade lite åsikter om att Nocs NS 1100 Air var stora och klumpiga så är dessa öronproppar absolut det motsatta. Väldigt små och nätta och jag undrar i mitt stilla sinne vad detta kan få för konsekvenser.

<
>
Det lilla kompakta etuiet gömmer två små nätta öronproppar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

När jag plockar ut Lisbon ur etuiet och in i örat får jag en röståterkoppling som talar om för mig att lurarna är ”connected”. Här finns även touchfunktion som fungerar galant – när jag väl kommer ihåg vilket kommando som gör vad, men mitt stundtals sviktande minne är ju inte propparnas problem. I övrigt finns det inga finesser eller någon tillhörande app att göra justeringar i, men med tanke på den låga prislappen är det inget jag förväntar mig heller.

Komfort

Lite förvånande finns det inga extra örontoppar med i förpackningen utan jag får nöja mig med de som sitter på från start. Proppen har ett litet gummihölje med vinge, eller snarare ögla, som gör att de sitter förvånansvärt bra i mina öron och de är faktiskt så pass bekväma att jag glömmer bort att de sitter där. Jag brukar ju ha åsikter om att öronproppar gör lite ont i mina öron och oftast beror det på att jag behöver leta fram rätt örontopp som sitter bra i örat/hörselgången utan att vara för stora eller för hårda. Utformningen på Lisbon gör att den inte kilar in sig i hörselgången utan bara lägger sig lite lätt framför.

Trots detta sitter den faktiskt kvar när jag rör mig – det hade jag inte alls förväntat mig!

 

<
>
Konstruktionen gör att Lisbon inte täpper till örongången och därmed inte sluter lika tätt på samma sätt som många andra proppar. Dock gör vingen/öglan att proppen sitter stabilt i själva örat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Ljudet på Urbanista Lisbon

Lisbon har en öppen design vilket innebär att den släpper igenom en hel del av bakgrundsljudet. Detta i kombination med att proppen är så liten och inte sitter tätt gör att tyngden och trycket i basen nästan är obefintlig och det blir ingen stuns. Ljudupplevelsen blir tunn och detaljer försvinner.

Jag provlyssnar Thunderstruck med AC/DC på min spinninglista och här finns ingen thunder över huvud taget…

Darins En säng av rosor innehåller inget dunka, dunka och med tanke på den öppna designen skulle det kunna bli en fullträff. Jag blundar och föreställer mig att det bara är jag, Darin och hans musiker i rummet. Men även om det är luftigt så försvinner detaljerna och den där krispigheten i gitarren och det härliga djup som cellon ska tillföra infinner sig inte alls. I mitt försök att få cellon att komma till sin rätt trycker jag till på höger propp för att pressa in den lite längre i örat vilket medför att volymen höjs. Men ljudupplevelsen i sin helhet blir liksom inte bättre för det.

Som podd- eller ljudbokspropp fungerar den finfint just eftersom du kan använda den timme efter timme utan att den gör ont. Så länge du befinner dig i en lugn miljö eller resten av familjen har vett att hålla tyst.

Det gäller att alltid kunna ringa en vän för att testa samtalskvaliteten och dottern, som brukar vara väldigt kritisk, hade inget direkt att klaga på. Det lät lite ”badrum” över ljudet men i övrigt kunde hon höra allt jag sa. Eller så ville hon bara bli av med mig…

Slutsats

Urbanista Lisbon är ett par riktigt sköna och nätta öronproppar som du kan ha i öronen länge. Dessvärre får konstruktion och design konsekvenser för musikupplevelsen som över lag blir tunn utan stuns och detaljer. Dessutom släpper de igenom för mycket av ljudet i omgivningen för att de ska fungera i alla miljöer. Uppskattar du en lugn stund för dig själv, tillsammans med en pod eller en ljudbok fungerar de alldeles utmärkt.

Och du behöver inte oroa dig, är inte mintgrön din favoritfärg finns de även i orangeröd, gulbeige, cerise och naturligtvis – svart.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend