Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Urbanista Lisbon

Inget för musikälskaren

Små nätta öronproppar i all ära, men ibland kan det få konsekvenser man inte riktigt vill ha.

Skrivet av / 2022-02-21 - 09:00
Urbanista Lisbon
Åsa Warme Hallén

De mintgröna Urbanista Lisbon ger mig lite galna minnen från sent 80-tal då färgen hade sin förra storhetstid och det bidrar till ett leende på läpparna.

Etuiet, som känns lite plastigt, är litet och nätt och gömmer två små öronproppar. Om jag hade lite åsikter om att Nocs NS 1100 Air var stora och klumpiga så är dessa öronproppar absolut det motsatta. Väldigt små och nätta och jag undrar i mitt stilla sinne vad detta kan få för konsekvenser.

<
>
Det lilla kompakta etuiet gömmer två små nätta öronproppar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

När jag plockar ut Lisbon ur etuiet och in i örat får jag en röståterkoppling som talar om för mig att lurarna är ”connected”. Här finns även touchfunktion som fungerar galant – när jag väl kommer ihåg vilket kommando som gör vad, men mitt stundtals sviktande minne är ju inte propparnas problem. I övrigt finns det inga finesser eller någon tillhörande app att göra justeringar i, men med tanke på den låga prislappen är det inget jag förväntar mig heller.

Komfort

Lite förvånande finns det inga extra örontoppar med i förpackningen utan jag får nöja mig med de som sitter på från start. Proppen har ett litet gummihölje med vinge, eller snarare ögla, som gör att de sitter förvånansvärt bra i mina öron och de är faktiskt så pass bekväma att jag glömmer bort att de sitter där. Jag brukar ju ha åsikter om att öronproppar gör lite ont i mina öron och oftast beror det på att jag behöver leta fram rätt örontopp som sitter bra i örat/hörselgången utan att vara för stora eller för hårda. Utformningen på Lisbon gör att den inte kilar in sig i hörselgången utan bara lägger sig lite lätt framför.

Trots detta sitter den faktiskt kvar när jag rör mig – det hade jag inte alls förväntat mig!

 

<
>
Konstruktionen gör att Lisbon inte täpper till örongången och därmed inte sluter lika tätt på samma sätt som många andra proppar. Dock gör vingen/öglan att proppen sitter stabilt i själva örat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Ljudet på Urbanista Lisbon

Lisbon har en öppen design vilket innebär att den släpper igenom en hel del av bakgrundsljudet. Detta i kombination med att proppen är så liten och inte sitter tätt gör att tyngden och trycket i basen nästan är obefintlig och det blir ingen stuns. Ljudupplevelsen blir tunn och detaljer försvinner.

Jag provlyssnar Thunderstruck med AC/DC på min spinninglista och här finns ingen thunder över huvud taget…

Darins En säng av rosor innehåller inget dunka, dunka och med tanke på den öppna designen skulle det kunna bli en fullträff. Jag blundar och föreställer mig att det bara är jag, Darin och hans musiker i rummet. Men även om det är luftigt så försvinner detaljerna och den där krispigheten i gitarren och det härliga djup som cellon ska tillföra infinner sig inte alls. I mitt försök att få cellon att komma till sin rätt trycker jag till på höger propp för att pressa in den lite längre i örat vilket medför att volymen höjs. Men ljudupplevelsen i sin helhet blir liksom inte bättre för det.

Som podd- eller ljudbokspropp fungerar den finfint just eftersom du kan använda den timme efter timme utan att den gör ont. Så länge du befinner dig i en lugn miljö eller resten av familjen har vett att hålla tyst.

Det gäller att alltid kunna ringa en vän för att testa samtalskvaliteten och dottern, som brukar vara väldigt kritisk, hade inget direkt att klaga på. Det lät lite ”badrum” över ljudet men i övrigt kunde hon höra allt jag sa. Eller så ville hon bara bli av med mig…

Slutsats

Urbanista Lisbon är ett par riktigt sköna och nätta öronproppar som du kan ha i öronen länge. Dessvärre får konstruktion och design konsekvenser för musikupplevelsen som över lag blir tunn utan stuns och detaljer. Dessutom släpper de igenom för mycket av ljudet i omgivningen för att de ska fungera i alla miljöer. Uppskattar du en lugn stund för dig själv, tillsammans med en pod eller en ljudbok fungerar de alldeles utmärkt.

Och du behöver inte oroa dig, är inte mintgrön din favoritfärg finns de även i orangeröd, gulbeige, cerise och naturligtvis – svart.

Karakter
Urbanista Lisbon
Basic

Ljud & Bild tycker

Väldigt bekväm och sitter bra i öronen. Tunt och odetaljerat ljud utan stuns när du lyssnar på musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen