TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Nocs NS 1100 Air

Överraskar – på mer än ett sätt

I en djungel av öronproppar med aktiv brusreducering krävs det något extra för att inte bara bli en i mängden. Svenska Nocs gör ett försök …

Karakter
Nocs NS 1100 Air
forfatter
Publicerad 2022-02-05 - 08:00
Ljud & Bild tycker
Den personliga anpassningen av ljudbilden med hjälp av ett ”hörseltest” är en kul detalj och utan att skryta om det på ett enda ställe hanterar proppen blåst bättre än de flesta.
Lite klumpiga och grovhuggna. Passar dig med lite större ytteröron.
Specifikationer
  • Typ: In-ear, helt trådlösa
  • Bluetooth: 5.0
  • Element: 9,2 mm grafen
  • Tålighet: IPX4
  • Batteri: Upp till 7 timmar och 30 minuter (utan ANC)
  • Propparnas vikt: 5,5 g/st
  • Laddning: USB-C
  • Webb: nocs.se

Det är inte mycket som får mig att höja på ögonbrynen när jag först packar upp mina Nocs NS 1100 Air. De är svarta (nähe?!), etuiet är lite bulligt som hos de flesta andra och loggan är stansad i locket. Första reflektionen är att själva huset på öronproppen är rätt stort och på gränsen till lite klumpigt. Det visuella helhetsintrycket kan samlas i ett ord: grovhugget.

<
>
Nocs NS 1100 Air. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Jag provar propparna och inser att jag behöver byta topparna, i paketet hittar jag en påse med hela fem extra par örontoppar, väldigt generöst. Problemet är bara att topparna är supertunna vilket i sin tur gör de oformliga, sladdriga och därmed knepiga att hantera. Och där tar mitt tålamod slut. Både proppar och toppar åker tillbaka i kartongen och blir liggande där till nästa dag.

Nocs NS 11000 Air örontopp
De medföljande örontopparna är så sladdriga och tunna så de nästan är genomskinliga. Detta gör de onödigt tålamodskrävande att byta. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Nu är ju inte detta någon skönhets- eller materialtävling men för min personliga del har det betydelse. Och även om 1 500 kronor inte är en hutlös summa så är det ändå inte gratis. Uppförsbacke från första stund för dessa stackars öronproppar med andra ord.

Nocs NS 1100 Air på gott…

Men, dags att släppa det ytliga yttre och krypa in under skinnet. För att få ut det bästa av dina Nocs rekommenderas att du laddar ned Nocs Design-app och gör något jag skulle vilja likna vid ett hörseltest för att anpassa ljudet efter ljust dig. Själva testet tar ett par minuter och är enkelt och smidigt. Jag valde att provlyssna lurarna ett tag utan att göra de personliga inställningarna och i ärlighetens namn kan jag inte sätta fingret på någon avgörande skillnad. Men sämre blev det inte.

<
>
Du gör snabbt och enkelt din egen personliga ljudinställning genom ett smidigt ”hörseltest”. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Nocs Design
(Foto: Nocs)

Propparna testas på min vanliga ”rensa-huvudet-runda” och det är inte förrän jag är nästan hemma igen som jag inser att jag faktiskt hört hela Volbeats senaste skiva utan att blåsten har gjort att jag inte har kunnat höra något. Helt otroligt! Det framgår inte någonstans att Nocs ska vara speciellt framtagna för att klara vind, som till exempel Jaybird Vista 2 sades vara, men här sopar Nocs banan med övriga lurar jag testat. Vilken överraskning!

Här finns både aktiv och transparent brusreducering och båda alternativen fungerar som förväntat. Men även om jag naturligtvis hör skillnaden uppskattar jag lurar som informerar sin bärare vilket läge som är på. När det gäller Nocs hör du bara en dov tonstöt som bekräftelse på att de ändrat läge från brusreducering till transparent, eller tvärt om. En röståterkoppling står på önskelistan till nästa gång för en extra tumme upp.

Som instruktör är jag ständigt på jakt efter rätt låt. Rätt tempo och rätt driv. Det är inte helt ovanligt att ett par hörlurar tar död på lyssnarglädjen genom att göra konstiga saker med bas, diskant eller mellanregister. Jag söker ofta efter tyngd i basen som peppar utan att den blir för mullig och grötig och detta hanterar Nocs-proppen riktigt bra. Proppen har gnistan, gillar driv och för musiken framåt utan att kännas gammal och trött.

Jag är inte helt övertygad om ett par öronproppar är något du väljer om du vill finlyssna på ett klassiskt stycke, och personligen anser jag att denna typ av musik behöver väldigt mycket luft och rymd för att komma till sin fulla rätt. Men Nocs kan hantera ett klassiskt stycke eller två, även om den inte briljerar på detta område.

Jag får också ge luren en stjärna i kanten för att den fungerar utmärkt att prata i telefon i utan att jag får en massa konstiga frågor om var jag befinner mig.

… och på ont

Nu tillhör jag den % (hur många det är vet jag inte) som åkt på Covid. Och utan att gå in på trista detaljer och symtom, detta är ju inte en sjukjournal, så nöjer jag mig med att säga att jag blev sängliggande onödigt många dagar. Nu är jag en ljudboksnörd så det gick ingen direkt nöd på mig ändå, och rent ljudmässigt fungerar Nocs-propparna finfint även för detta. En av mina favorituppläsare, Gunilla Leinings, röst är närvarande och hennes nyanser i toner och språk framgår tydligt. Men, och detta är ett stort men… På grund av utformningen av proppen får jag galet ont i ytteröronen efter cirka en timmes användning och efter ett par dagar är jag så öm att jag får välja en annan propp.

Det framgår inte så tydligt på bilden, men Nocs-proppen är hela 3 mm bredare i ”kroppen” än Jaybird-proppen. Och även om detta inte låter så mycket så är 3 mm i ett öra en hel del. Aj! (Foto: Åsa Warme Hallén).

De är helt enkelt för runda, stora och klumpiga. Även om jag absolut förstår att allas öron är olika så kan jag inte låta bli att fundera över om utformningen är så noga genomtänkt. Men vad vet jag…

 

Slutsats

Här har du en öronpropp som levererar musikglädje och som har en förmåga att återge nyanser även i basen. Min uppfattning är att Nocs har lagt betydligt mer krut på insidan än utsidan, vilket inte alls behöver vara fel. Men med tanke på den uppsjö av trådlösa öronproppar med aktiv brusreducering det finns på marknaden behövs lite mer kärlek och finess även där för att sticka ut.

Men har du ändå lyckats få ögonen på Nocs NS 1100 Air och har stora ytteröron, bara lyssnar korta stunder, eller inte är så känslig så är det bara att köra.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend