TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST T+A Solitaire P-SE

Musikalisk trolldom

De billigaste hörlurarna från tyska T+A är allt annat än gratis. Men herregud så snyggt de låter.

forfatter
Publicerad 2022-10-28 - 15:15
Karakter
T+A Solitaire P-SE
L&B tycker
Fantastisk timing, härligt engagemang och välbalanserat ljud. Musik med stort M!
Lite återhållsam i det övre mellanregistret, förmodligen medvetet.
Specifikationer
 • Typ: Öppen, over-ear
 • Princip: Planmagnetisk
 • Hopfällbar: Nej
 • Kabel: 6,3 mm obalanserad och XLR balanserad (3 m)
 • Element: 110 x 80 mm
 • Impedans/känslighet: 45 ohm/101 dB
 • Vikt: 440 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart
 • Webb: audioconcept.se
Riktpris: 33500Pr. 2022-10-28 Produktsida

Vill du ha drömljudet med stort D men vill inte betala en halvmiljon för en stereo? Vad sägs om ett par highend-hörlurar i stället? Nu pratar jag inte om vanliga lurar för folk som bara vill stänga ute oväsen när de sitter på tåget och löser sudoku eller kollar Instagram eller TikTok. Utan om finlurar till favoritfåtöljen. Där du sätter på dig hörlurarna på huvudet – och försvinner in i huvudet själv. Omgiven av ett enormt ljudlandskap, där du kan gå in i ljudet och plocka isär byggstenarna, nästan på atomnivå.

TA solitaire p se
Foto: T+A

T+A Solitaire P-SE är ett par öppna hörlurar, som varken blockerar brus, eller hindrar andra i närheten från att lyssna på din spellista. För musiken läcker ut också. Men genom att ge membranen fri lejd åt båda hållen blir dynamiken och musikaliteten så mycket bättre. Tillsammans med en bra förstärkare, förstås.

TA Solitaire P SE Solitaire P 1
T+A Solitaire P-SE i svart, bredvid den dyrare Solitaire P till höger. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra stereobredd

Ljudbilden är aldrig trång, snarare öppen och luftig. Samtidigt är den inte lika gigantiskt som med HiFiMAN HE-1000se eller Sennheiser HD 800S, det hörs till exempel med klassisk musik, där framför allt stråkar dras mer utåt och uppåt. Men jag tycker inte att T+A håller något tillbaka när det gäller hur distinkt de lyckas placera instrumenten i förhållande till varandra. Här är det enkelt att plocka fram de olika komponenterna i ljudbilden.

Beroendeframkallande

Jag har lite svårare än vanligt att lyssna på olika delar av ljudbilden. Det är bra. För det gör att helheten är oklanderlig och i stället blir man fängslad av musiken, oavsett om det är Aurora som sjunger tillsammans med en gitarr i den stillsamma balladen A Dangerous Thing, eller Dagny som bjuder upp till dans med den elektroniska pärlan Somebody.

Tysk hifi kräver tysk rock och vad passar väl bättre än Rammsteins Zeit! Här får man en stor ljudbild, med Till Lindemanns stora röst tydligt i mitten och med de extra häftiga gitarrerna som breder ut sig som en vägg från sida till sida – rakt igenom huvudet! Det elektriska pianot låter bra, trummorna slår hårt och brutalt. Det här är härligt!

TA Solitaier P SE TA HA 200
Hifi-riggen: T+A Solitaire P-SE längst fram, Audeze LCD-X (2021) och HiFiMAN Arya (2021) bakom. Förstärkare: T+A HA 200, Burson Soloist 3X Grand Tourer och Sennheiser HDV 820. Längst ner står ett IsoTek Aquarius V5-strömfilter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konkurrenter

Jämfört med ovan nämnda HiFiMAN HE-1000se är Solitaire P-SE aningen lugnare i toppen, och har inte samma energi i övertonerna. HE-1000se uppfattas alltså som ännu luftigare.

Samtidigt har inte T+A samma dundrande tryck i basen som de billigare Audeze-X. T+A är mer behärskade och läger sig mellan dem rent klangmässigt. Fast utan den mullrande djupbasen. Men T+A-lurarna har andra kvaliteter som jag älskar. Som det glödande mellanregistret och den övergripande förmågan att spela musik som få andra. Det kan tyckas lite klyschigt att prata om musikalitet, men samtidigt är det svårt att beskriva det annorlunda. Det låter nämligen helt underbart.

TA solitaire p se planar driver LB scaled 1
T+A Solitaire P-SE har planmagnetiska element. Foto: T+A

Slutsats

T+A Solitaire P-SE är ett par mycket välgjorda highend-hörlurar för stationärt bruk. De passar bäst i situationer där du kan vara ensam och sjunka in i musiken. Oavsett om det är med streamingtjänster eller med CD- och LP-samlingen. Och i lugna omgivningar, för de här är öppna och stänger inte ute något oväsen.

 

TA Solitaire P SE front
Foto: T+A

Solitaire P-SE är ett par beroendeframkallande hörlurar, med en varm och skön klang och suverän tonal basåtergivning. Balansen är så bra, och med så fantastisk kontroll över dynamiken, att man bara måste ge sig hän åt musiken.

Förstärkaren måste vara bra, men behöver inte nödvändigtvis vara särskilt kraftfull. Den får gärna ha XLR-utgång, då får du en ännu bredare ljudbild.

Om du är van vid HiFiMAN kanske du saknar lite energi allra längst upp i toppen, och om du är ett Audeze-fan vill du förmodligen ha ännu starkare bas. Men T+A har skapat en fantastiskt välbalanserad ljudbild och magin finns på plats.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild