Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: T+A Solitaire P-SE

Musikalisk trolldom

De billigaste hörlurarna från tyska T+A är allt annat än gratis. Men herregud så snyggt de låter.

Skrivet av / 2022-10-28 - 15:15
T+A Solitaire P-SE
Geir Gråbein Nordby

Vill du ha drömljudet med stort D men vill inte betala en halvmiljon för en stereo? Vad sägs om ett par highend-hörlurar i stället? Nu pratar jag inte om vanliga lurar för folk som bara vill stänga ute oväsen när de sitter på tåget och löser sudoku eller kollar Instagram eller TikTok. Utan om finlurar till favoritfåtöljen. Där du sätter på dig hörlurarna på huvudet – och försvinner in i huvudet själv. Omgiven av ett enormt ljudlandskap, där du kan gå in i ljudet och plocka isär byggstenarna, nästan på atomnivå.

TA solitaire p se
Foto: T+A

T+A Solitaire P-SE är ett par öppna hörlurar, som varken blockerar brus, eller hindrar andra i närheten från att lyssna på din spellista. För musiken läcker ut också. Men genom att ge membranen fri lejd åt båda hållen blir dynamiken och musikaliteten så mycket bättre. Tillsammans med en bra förstärkare, förstås.

TA Solitaire P SE Solitaire P 1
T+A Solitaire P-SE i svart, bredvid den dyrare Solitaire P till höger. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra stereobredd

Ljudbilden är aldrig trång, snarare öppen och luftig. Samtidigt är den inte lika gigantiskt som med HiFiMAN HE-1000se eller Sennheiser HD 800S, det hörs till exempel med klassisk musik, där framför allt stråkar dras mer utåt och uppåt. Men jag tycker inte att T+A håller något tillbaka när det gäller hur distinkt de lyckas placera instrumenten i förhållande till varandra. Här är det enkelt att plocka fram de olika komponenterna i ljudbilden.

Beroendeframkallande

Jag har lite svårare än vanligt att lyssna på olika delar av ljudbilden. Det är bra. För det gör att helheten är oklanderlig och i stället blir man fängslad av musiken, oavsett om det är Aurora som sjunger tillsammans med en gitarr i den stillsamma balladen A Dangerous Thing, eller Dagny som bjuder upp till dans med den elektroniska pärlan Somebody.

Tysk hifi kräver tysk rock och vad passar väl bättre än Rammsteins Zeit! Här får man en stor ljudbild, med Till Lindemanns stora röst tydligt i mitten och med de extra häftiga gitarrerna som breder ut sig som en vägg från sida till sida – rakt igenom huvudet! Det elektriska pianot låter bra, trummorna slår hårt och brutalt. Det här är härligt!

TA Solitaier P SE TA HA 200
Hifi-riggen: T+A Solitaire P-SE längst fram, Audeze LCD-X (2021) och HiFiMAN Arya (2021) bakom. Förstärkare: T+A HA 200, Burson Soloist 3X Grand Tourer och Sennheiser HDV 820. Längst ner står ett IsoTek Aquarius V5-strömfilter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konkurrenter

Jämfört med ovan nämnda HiFiMAN HE-1000se är Solitaire P-SE aningen lugnare i toppen, och har inte samma energi i övertonerna. HE-1000se uppfattas alltså som ännu luftigare.

Samtidigt har inte T+A samma dundrande tryck i basen som de billigare Audeze-X. T+A är mer behärskade och läger sig mellan dem rent klangmässigt. Fast utan den mullrande djupbasen. Men T+A-lurarna har andra kvaliteter som jag älskar. Som det glödande mellanregistret och den övergripande förmågan att spela musik som få andra. Det kan tyckas lite klyschigt att prata om musikalitet, men samtidigt är det svårt att beskriva det annorlunda. Det låter nämligen helt underbart.

TA solitaire p se planar driver LB scaled 1
T+A Solitaire P-SE har planmagnetiska element. Foto: T+A

Slutsats

T+A Solitaire P-SE är ett par mycket välgjorda highend-hörlurar för stationärt bruk. De passar bäst i situationer där du kan vara ensam och sjunka in i musiken. Oavsett om det är med streamingtjänster eller med CD- och LP-samlingen. Och i lugna omgivningar, för de här är öppna och stänger inte ute något oväsen.

 

TA Solitaire P SE front
Foto: T+A

Solitaire P-SE är ett par beroendeframkallande hörlurar, med en varm och skön klang och suverän tonal basåtergivning. Balansen är så bra, och med så fantastisk kontroll över dynamiken, att man bara måste ge sig hän åt musiken.

Förstärkaren måste vara bra, men behöver inte nödvändigtvis vara särskilt kraftfull. Den får gärna ha XLR-utgång, då får du en ännu bredare ljudbild.

Om du är van vid HiFiMAN kanske du saknar lite energi allra längst upp i toppen, och om du är ett Audeze-fan vill du förmodligen ha ännu starkare bas. Men T+A har skapat en fantastiskt välbalanserad ljudbild och magin finns på plats.

Karakter
T+A Solitaire P-SE
High End

Ljud & Bild tycker

Fantastisk timing, härligt engagemang och välbalanserat ljud. Musik med stort M! Lite återhållsam i det övre mellanregistret, förmodligen medvetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen