Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sivga Phoenix

Exklusiva detaljer till budgetpris

Sivga Phoenix ser ut som en lyxprodukt, men de läckra hörlurarna i trä är ganska överkomliga.

Skrivet av / 2022-01-23 - 09:00
Sivga Phoenix
John Hvidlykke

De flesta hörlurar som säljs i dag – och det säljs många – är aktiva och trådlösa. Men som tur är finns det fortfarande bra gammaldags hifi-hörlurar med sladd, avsedda för mysiga stunder hemma i vardagsrummet. Och några av dem kommer från oväntade håll.

Sivga Phoenix kommer från Dongguang i Kina. Företaget, som har funnits sedan 2016, tillverkar enbart hörlurar. Under varumärkena Sivga och Sendy. Men utan att vi hade hört talas om något av dem tidigare.

Sivga Phoenix är öppna over-ear-hörlurar i en design som utstrålar klassisk highend. Mest anmärkningsvärda är öronkåporna, som är gjorda av blanklackat, svarvat trä. De öppna kåporna är täckta med svarta metallgaller och huvudbygeln är gjord av svart, anodiserat stål. Bygeln och öronkuddarna är fodrade med konstläder på utsidan och mjukt, andande tyg på sidorna som ligger mot huden.

Sivga Audio Phoenix 04
Öronkåporna är gjorda av högglanslackat trä. (Foto: Sivga)

 

Allt ser ut som något som mycket väl skulle kunna kosta ett femsiffrigt belopp om det funnits en välkänd märkeslogga på dem. Men det gör det inte. Och de kinesiska trälurarna kostar bara en bråkdel.

För att fullända känslan av lyx får man med ett transportfodral i styvt konstläder. Fodralet är formgjutet så att det precis har plats för hörlurarna. Det är vettigt. Men det liknar mest en väska för flodhästtestiklar!

Sivga Audio Phoenix 06
Det ingår en bärväska i konstläder. Fast den ser mest ut som en transportlåda för delar från en flodhäst. (Foto: Sivga).

Lätta och bekväma

Sivga Phoenix är mjuka och behagliga som en sammetsklädd saccosäck. Men också ganska lätta. 296 gram är ingen hög vikt för ett par välväxta over-ear-hörlurar för musikspisning i favoritfåtöljen. Och med tanke på de massiva öronkåporna i trä känns vikten förvånansvärt låg. Det enda som stör komforten en smula är att öronkåporna inte är tillräckligt djupa för att rymma denna testares öron utan att trycka mot gallret framför elementen.

Sivga Phoenix är byggda efter den öppna principen, vilket de har gemensamt med majoriteten av de bästa highend-hörlurarna. Öppna hörlurar har ofta en mer … öppen återgivning än de slutna. Elementen är av konventionell dynamisk typ, alltså byggda som högtalarelement i miniformat. På Sivgas hemsida kan man läsa på ganska så kinesiskt-influerad engelska att elementen är konstruerade med ”tre-frekvens-balans” med ”passande bas”, ”naturligt mellanregister och sång” och ”spröd diskant”. Utan att det förklaras närmare hur de goda egenskaperna åstadkoms.

Läs också Kinesisk budget-lyxteknik Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

Kräver hörlursförstärkare

På hemsidan påpekar Sivga också att Phoenix, tack vare en impedans på 32 ohm, går att använda med en dator eller en mobil som har analog ljudutgång. Det var inte heller några problem att få tillräckligt med volym i PC:ns ljudutgång. Men den inbyggda förstärkaren hade uppenbarligen svårt att styra hörlurarna, vilket gick ut över både precisionen i basen och dynamiken när man skulle spela på mer än bakgrundsvolym. Ansluten till hörlursutgången på en NAD C658-förförstärkare blev det mer kontroll på saker och ting.

Sivga Phoenix 1
Sivga Phoenix ser verkligen exklusiva ut och ljudet är också läckert. (Foto: Sivga)

Så låter Sivga Phoenix

Utseendet för tankarna till highend, men har Sivga lyckats göra ljudet lika exklusivt som utförandet? Kanske inte helt och hållet – men det är ett riktigt bra försök!

Det första som vi uppfattar är diskanten, som verkligen är spröd och upplöst. Massor av lätta, viktlösa detaljer flödar in i hörselgångarna. Mandoliner och violiner verkar nyss ha fått nya strängar. Efter viss tillvänjning visar det sig att den vackra diskanten kanske inte är fullt lika nyanserad som den är framträdande. Men de billiga Sivga-hörlurarna är ändå bättre än det mesta annat i prisklassen.

Mellanregistret är riktigt välnyanserat. Röster framträder tydligt i ljudbilden och det är lätt att höra skillnad på enskilda röster – som i ”Right Hand Man” från Hamilton, där Lin-Manuel Miranda, Christopher Jackson och Leslie Odom Jr. reciterar om vartannat. Det är också enkelt att höra de olika sånglagren i Disturbeds version av ”Sounds of Silence”.

Om basen säger Sivga själva att de har strävat efter att göra den ”suitable” (passande). Om formuleringen beror på språksvårigheter eller ärlighet är svårt att säga. Men beskrivningen passar väldigt bra. Basen täcker förvisso behovet, speciellt när man tar hänsyn till det rimliga priset. Men den håller inte samma standard som de andra tonregistren.

Det som är bra med basen är att den är riklig. Det är även de dåliga nyheterna. Det finns lagom rytm, men den övre basen är så stark att den både stjäl uppmärksamhet från djupbasen och dominerar framför allt mansröster, som hamnar i skuggan av basen och därför verkar tillbakadragna.

Det här kan låta som hård kritik, men kvaliteten är överlag bra. Inte minst med tanke på priset. Men en aning bättre kontrollerad bas hade lyft helheten.

Sivga Phoenix 3
Sivga Phoenix är som skapta för mysig musikspisning hemma. (Foto: Sivga)

Slutsats

Sivga Phoenix ser ut at kosta mycket mer än de gör. Och känslan av lyx är komplett. Med öronkåpor av äkta trä och en ljudåtergivning som är både behaglig och detaljerad får man en doft av highend till ett pris som inte gör alltför ont.

Det här är inte första gången vi stöter på förvånansvärt bra hörlurar från okända kinesiska tillverkare. Planar-modellen Takstar HF 580 är ett annat exempel. Men Sivga har faktiskt bättre sammanhållning. Visst kan man påpeka att det finns svagheter, men för de här pengarna är Phoenix ett perfekt val för fåtöljlyssning.

Karakter
Sivga Phoenix
Premium

Ljud & Bild tycker

Öppet ljud med upplöst diskant. Superläcker byggkvalitet. Förvånansvärt lågt pris. Tämligen överdriven bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen