De flesta hörlurar som säljs i dag – och det säljs många – är aktiva och trådlösa. Men som tur är finns det fortfarande bra gammaldags hifi-hörlurar med sladd, avsedda för mysiga stunder hemma i vardagsrummet. Och några av dem kommer från oväntade håll.
Sivga Phoenix kommer från Dongguang i Kina. Företaget, som har funnits sedan 2016, tillverkar enbart hörlurar. Under varumärkena Sivga och Sendy. Men utan att vi hade hört talas om något av dem tidigare.
Sivga Phoenix är öppna over-ear-hörlurar i en design som utstrålar klassisk highend. Mest anmärkningsvärda är öronkåporna, som är gjorda av blanklackat, svarvat trä. De öppna kåporna är täckta med svarta metallgaller och huvudbygeln är gjord av svart, anodiserat stål. Bygeln och öronkuddarna är fodrade med konstläder på utsidan och mjukt, andande tyg på sidorna som ligger mot huden.
Allt ser ut som något som mycket väl skulle kunna kosta ett femsiffrigt belopp om det funnits en välkänd märkeslogga på dem. Men det gör det inte. Och de kinesiska trälurarna kostar bara en bråkdel.
För att fullända känslan av lyx får man med ett transportfodral i styvt konstläder. Fodralet är formgjutet så att det precis har plats för hörlurarna. Det är vettigt. Men det liknar mest en väska för flodhästtestiklar!
Lätta och bekväma
Sivga Phoenix är mjuka och behagliga som en sammetsklädd saccosäck. Men också ganska lätta. 296 gram är ingen hög vikt för ett par välväxta over-ear-hörlurar för musikspisning i favoritfåtöljen. Och med tanke på de massiva öronkåporna i trä känns vikten förvånansvärt låg. Det enda som stör komforten en smula är att öronkåporna inte är tillräckligt djupa för att rymma denna testares öron utan att trycka mot gallret framför elementen.
Sivga Phoenix är byggda efter den öppna principen, vilket de har gemensamt med majoriteten av de bästa highend-hörlurarna. Öppna hörlurar har ofta en mer … öppen återgivning än de slutna. Elementen är av konventionell dynamisk typ, alltså byggda som högtalarelement i miniformat. På Sivgas hemsida kan man läsa på ganska så kinesiskt-influerad engelska att elementen är konstruerade med ”tre-frekvens-balans” med ”passande bas”, ”naturligt mellanregister och sång” och ”spröd diskant”. Utan att det förklaras närmare hur de goda egenskaperna åstadkoms.
Kräver hörlursförstärkare
På hemsidan påpekar Sivga också att Phoenix, tack vare en impedans på 32 ohm, går att använda med en dator eller en mobil som har analog ljudutgång. Det var inte heller några problem att få tillräckligt med volym i PC:ns ljudutgång. Men den inbyggda förstärkaren hade uppenbarligen svårt att styra hörlurarna, vilket gick ut över både precisionen i basen och dynamiken när man skulle spela på mer än bakgrundsvolym. Ansluten till hörlursutgången på en NAD C658-förförstärkare blev det mer kontroll på saker och ting.
Så låter Sivga Phoenix
Utseendet för tankarna till highend, men har Sivga lyckats göra ljudet lika exklusivt som utförandet? Kanske inte helt och hållet – men det är ett riktigt bra försök!
Det första som vi uppfattar är diskanten, som verkligen är spröd och upplöst. Massor av lätta, viktlösa detaljer flödar in i hörselgångarna. Mandoliner och violiner verkar nyss ha fått nya strängar. Efter viss tillvänjning visar det sig att den vackra diskanten kanske inte är fullt lika nyanserad som den är framträdande. Men de billiga Sivga-hörlurarna är ändå bättre än det mesta annat i prisklassen.
Mellanregistret är riktigt välnyanserat. Röster framträder tydligt i ljudbilden och det är lätt att höra skillnad på enskilda röster – som i ”Right Hand Man” från Hamilton, där Lin-Manuel Miranda, Christopher Jackson och Leslie Odom Jr. reciterar om vartannat. Det är också enkelt att höra de olika sånglagren i Disturbeds version av ”Sounds of Silence”.
Om basen säger Sivga själva att de har strävat efter att göra den ”suitable” (passande). Om formuleringen beror på språksvårigheter eller ärlighet är svårt att säga. Men beskrivningen passar väldigt bra. Basen täcker förvisso behovet, speciellt när man tar hänsyn till det rimliga priset. Men den håller inte samma standard som de andra tonregistren.
Det som är bra med basen är att den är riklig. Det är även de dåliga nyheterna. Det finns lagom rytm, men den övre basen är så stark att den både stjäl uppmärksamhet från djupbasen och dominerar framför allt mansröster, som hamnar i skuggan av basen och därför verkar tillbakadragna.
Det här kan låta som hård kritik, men kvaliteten är överlag bra. Inte minst med tanke på priset. Men en aning bättre kontrollerad bas hade lyft helheten.
Slutsats
Sivga Phoenix ser ut at kosta mycket mer än de gör. Och känslan av lyx är komplett. Med öronkåpor av äkta trä och en ljudåtergivning som är både behaglig och detaljerad får man en doft av highend till ett pris som inte gör alltför ont.
Det här är inte första gången vi stöter på förvånansvärt bra hörlurar från okända kinesiska tillverkare. Planar-modellen Takstar HF 580 är ett annat exempel. Men Sivga har faktiskt bättre sammanhållning. Visst kan man påpeka att det finns svagheter, men för de här pengarna är Phoenix ett perfekt val för fåtöljlyssning.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser