TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test Pioneer SE-Monitor5

När varje detalj räknas

Pioneers SE-Monitor5-hörlurar gräver fram musikaliska detaljer på atomnivå.

forfatter
Publicerad 2017-10-17 - 15:52
L&B tycker
Superdetaljerat ljud med sagolik dynamik, bara växer med uppgiften. Komforten är i en klass för sig.
Högt pris, hörlurarna får konkurrens av billigare alternativ. Vi hade föredragit ett något varmare ljud.
Specifikationer

Pioneer SE-Monitor5
Sluten, over-ear
Hopfällbar: Nej
Mikrofon/fjärr: Nej/nej
Kablar: Balanserad (2,5 mm) och obalanserad (3,5+6,3 mm)
Element: 50 mm cellulosa nanofiber
Impedans/känslighet: 40 ohm/99 dB
Vikt: 480 gram (utan kabel)
Färg: Svart

Riktpris: 10000Pr. 2017-10-17 Produktsida

Hur ofta har du inte läst om stereokomponenter för tiotusentals kronor och tänkt att det ljudet skulle du haft – om du bara haft råd! Det händer utan tvekan något magiskt när man passerar 100 000 kronor för ett par högtalare, men tyvärr får de flesta av oss aldrig uppleva det.

Fast det kan du, om du bara tänker lite annorlunda. För i stället för att offra bilen för ett par högtalare kan du tänka mer självisk och spela musik bara för dig själv. Då kommer du nämligen långt med ett par hörlurar, och plötsligt kan budgeten skalas av med nästan 90 procent utan att du tappar i ljudkvalitet! Så länge du inte har någonting emot att orkestern sitter inuti ditt huvud och spelar i stället för att stå framför dig, vill säga.

 

Läs också: Test av Focal Utopia – De yppersta bland hörlurar

 

SE-Monitor5 är ett par hörlurar som ligger i det här segmentet. Med ett pris på 10 000 kronor strävar de efter att förvandla din musikaliska vardag till ren magi. Pioneer har utnyttjat allt de lärde sig när de utvecklade de dubbelt så dyrt dyra – och handbyggda – SE-Master1 och stoppat in det i ett par hörlurar som förutom att ha ett mer överkomligt pris är trevligare för omgivningen eftersom de är slutna i stället för öppna.

 

Akustisk isolering

Det innebär att de har bra akustisk isolering, så att folk runt dig slipper lyssna på din musik, och dessutom kan du använda dem på mer högljudda platser eftersom de stänger ute en del oväsen. På tåget kan du till exempel bara glömma att lyssna i ett par öppna hörlurar. Men det går med SE-Monitor5. Undertecknad har faktiskt provat och även om hörlurar med aktiv brusreducering blockerar mer oväsen så går det utmärkt att använda SE-Monitor5 utan att behöva ratta upp volymen på vansinniga nivåer.

Läs också: Test av Sony WH-1000XM2 – Trådlösa hörlurar med fulländad brusreducering

 

När elementen är 50 mm blir kåporna stora. Foto: Pioneer
När elementen är 50 mm blir kåporna stora. Foto: Pioneer

Pioneer har lyckats kombinera akustisk ljuddämpning med en ventilerad kammare, en basreflex, som förhindrar över- och undertryck och återger basen mer utsträckt och mindre komprimerad än man annars kan förvänta sig av ett par slutna hörlurar. I kombination med ett par 50 millimeter stora element är detta en bra förutsättning för en stor och massiv basåtergivning. Det bör nämnas att membranen är av träfiber (cellulosa-nanofiber), vilket sägs ge en mer naturlig klang.

 

Kan användas med mycket utrustning

Pioneer SE Monitor5 har en helt okej elektrisk impedans på 40 ohm vilket i kombination med en ganska så hög känslighet på 99 dB bör innebära att de kan drivas med de flesta spelare, till och med en vanlig mobiltelefon om det krisar. Även om de naturligtvis förtjänar det bästa, till exempel Pioneers eget stationära hörlursförstärkare U-05 eller en bärbar förstärkare av hög kvalitet som Chord Mojo eller RHA Dacamp L1.

En balanserad och två obalanserade kablar följer med i kartongen, de senare i längderna 1,6 och 3 meter. Den balanserade har 2,5 mm-kontakt som passar till bärbara musikspelare. Till exempel Pioneer egen XDP-30R. Jag hade föredragit att det ingick diverse adapterpluggar, till exempel stor och liten XLR samt 6,3-millimeters jack-kontakt, så att hörlurarna passat fler typer av balanserade enheter. Sådana får man köpa själv i stället. Lyckligtvis har kablarna två 3,5 mm-kontakter in i själva lurarna, vilket är ganska så standard, så man slipper köpa kablar som passar ens egen utrustning.

Högtalarelement i cellulosa-nanofiber ska ge ett mer musikaliskt ljud. Foto: Pioneer
Högtalarelement i cellulosa-nanofiber ska ge ett mer musikaliskt ljud. Foto: Pioneer

Som standard har lurarna bekväma öronkuddar i velour, men det ingår också ett par kuddar i samma konstläder som toppmodellen SE-Master1 har. De ger lite bättre isolering och tätare passform, men velourkuddarna andas mer vilket görs på bekostnad av en lite basfyllighet och att brus utifrån hörs mer.

 

Passform och komfort

Hörlurarna är nästan ett halvt kilo tunga, men även om man känner av vikten är det inte plågsamt. De sitter väldigt skönt på huvudet. Med slutna skinnkuddar blir man gärna svettig om öronen efter ett tag, men det är inga problem att ha på sig dem i en timme i sträck. Det verkar som om basreflexportarna släpper in precis lagom med luft för att öronen ska kunna andas. Velourkuddarna är ännu skönare att ha på sig länge, men personligen föredrar jag den mer intima känslan man får med konstläder.

 

Kabeln har en 3,5 mm minijack-kontakt till hörluren, som gör det relativt enkelt att hitta kablar från andra tillverkare om man vill. Foto: Pioneer
Kabeln har en 3,5 mm minijack-kontakt till hörluren, som gör det relativt enkelt att hitta kablar från andra tillverkare om man vill. Foto: Pioneer

 

Så låter 10 000 kronor på öronen

Det är minsann inte varje dag man lyssnar i ett par så här dyra hörlurar, och under optimala förhållanden är Pioneer SE-Monitor5 alldeles utmärkt.

Låt det vara sagt med en gång att de behöver en ordentlig förstärkare. Med den bärbara RHA Dacamp L1 blir det fart på saker och ting. Då sitter rytmerna stramt som bara den, transienter smäller till och ljudet har ett stabil och trivsamt lugn. Jag upplever samma sak med den stationära digitalomvandlaren Hegel HD12 och dess fina hörlursuttag som suger ut ljudkvaliteten ur hörlurarna.

Bastrumman i Puscifers postindustriella Life of Brian (Omniflux Mix), en tung låt på alla sätt och vis, låter bestämt och rytmiskt och har ett bra grepp om basrytmerna. På samma gång som röster framträder oerhört klart och tydligt i musiken.

 

Neutralt och balanserat

Pioneer SE-Monitor5 låter neutralt och ytterst balanserat, med all nödvändig tyngd i basen. Mellanregistret är stort och fylligt, hör bara på cellon i Bachs cellosvit nr 1 i G-dur. En tjusig klang från en cello med stor kropp. Det låter precis lagom rått och brutalt, samtidigt som den söta klangen från träet kommer fram. Allra längst upp i övertonregistret återstår det en del, det är främst här som det saknas något jämfört med de dubbelt så dyra SE-Master1 som har en större och ännu luftigare ljudbild. Men även basen är mer utsträckt i den dyrare modellen, som har en öppen konstruktion men ändå är överraskande fyllig i klangen.

Nejdå, du måste inte ha aktiv brusreducering på tåget. Bara ett par slutna hörlurar som Pioneer SE-Monitor5. Foto: Geir Gråbein Nordby
Nejdå, du måste inte ha aktiv brusreducering på tåget. Bara ett par slutna hörlurar som Pioneer SE-Monitor5. Foto: Geir Gråbein Nordby

Beyerdynamic T5p G2 är en sluten hörlur som kostar lika mycket som SE-Monitor5. Jag tycker inte att Pioneer är riktigt lika balanserad i klangen. Pioneer låter lite mer aggressiv i mellanregistret, Lindi Ortegas countrygitarr i balladen Til the Goin’ Gets Gone klingar lite hårt och har också en liten förstärkning i mitten av diskantregistret, innan det rullar av lite tidigare längst upp och alltså inte har samma luftighet som Beyerdynamic-hörlurarna. Men Pioneer har en aningen fylligare bas, så länge de får en förstärkare som är tillräckligt bra för att få fram den.

 

Läs också: Test av McIntosh MHA150 – Superpotent och svindyr hörlursförstärkare

 

Jämför vi med de dubbelt så dyra Sony S1R, som också är slutna, är Pioneer tunnare i ljudet och har en mindre utsträckt bas. Och även om det finns tillräckligt med detaljer och transienterna är tydliga så trycker de inte till lika frigjort som hos Sony eller andra högkvalitativa öppna hörlurar. Är du villig att satsa på öppna lurar så får Pioneer SE-Monitor5 konkurrens från betydligt billigare saker. Fostex TH500RP och framför allt HiFiMAN HE-400i är båda mer dynamiska och frigjorda. Focal Elear för 11 000 kronor har väsentligt bättre upplösning och återger musiken mer viktlöst än Pioneer SE-Monitor5. Och tar du steget upp till Sennheiser HD 800S så får du höra musiken superärligt, samtidigt som de engagerar på ett helt annat plan. Helt enkelt en annan klass än SE-Monitor5. Pioneer-lurarna är snällare än alla de här, eftersom de dämpar ljud från utsidan och gör att folk i närheten slipper höra din musik lika mycket. Pioneererna funkar också trots allt bättre med bärbar utrustning.

Vill du ha mer bas och en rundare, snällare spelstil kan B&W P9 Signature vara mitt i prick. De är inte lika neutrala som Pioneer, och en ljudtekniker skulle förmodligen ha valt SE-Monitor5. Men för min del är P9:erna ett snäpp mer musikaliska och fungerar mycket bättre med bärbar utrustning.

Pioneer SE-Monitor5 levereras med velourkuddar, men i kartongen finns skinnkuddar också Foto: Pioneer
Pioneer SE-Monitor5 levereras med velourkuddar, men i kartongen finns skinnkuddar också Foto: Pioneer

 

Glöm mobilen

Jag skulle vilja avråda från att använda hörlurarna med en mobiltelefon. Inkopplade direkt till min iPhone 6s utan extern förstärkare låter det för basfattigt och det finns ingen kontroll över rytmerna.

Pioneers egen musikspelare XDP-30R borde få fart på saker och ting, speciellt eftersom den har 2,5-millimeters balanserad utgång. Tyvärr har den inte tillräckligt med ”gain” för att få fart på lurarna ordentligt. Den hjälper lite såtillvida att man kan ana att en balanserad kabel öppnar upp ljudet lite jämfört med obalanserade, för hörlurarna skriker efter högre ljudnivå.

Pioneer SE-Monitor5. Foto: Pioneer
Pioneer SE-Monitor5. Foto: Pioneer

 

Slutsats

Pioneer har gått hela vägen och SE-Monitor5 är ett extremt par slutna hörlurar. En rejäl konstruktion och en byggkvalitet utan genvägar.

Ljudet är väldigt potent, med lysande snärt i rytmer och instrument. Sångröster formligen sticker ut ur musiken – med en bra hörlursförstärkare, märk väl. De drivs nämligen inte särskilt bra med en mobiltelefon.

Men hur bra hörlursförstärkare man än har så är mitt intryck att man inte automatiskt kan ta par briljanta hörlurar med sluten konstruktion, som SE-Master1, och få samma ljud av ett slutet koncept. Audio-Technica har provat detta med ATH-M70x, ett par slutna hörlurar som inte ens räcker de öppna ATH-R70x upp till knäna. På samma sätt är inte SE-Monitor5 samma gudagåva som SE-Master1, och slår inte heller vår bärbara referens Beyerdynamic T5p. Pioneer får nämligen konkurrens från betydligt billigare alternativ.

 

Foto: Pioneer
Foto: Pioneer

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild