TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips TAT8505

Philips bästa hittills

Philips TAT8505 har bra ljud, bra samtalskvalitet och bra brusreducering. Vad skulle kunna vara bättre?

Av / 2021-04-27 - 08:00
Philips TAT8505

Ljud & Bild tycker

  • Snyggt ljud, aktiv brusreducering och bra app med 6-bands grafisk equalizer.
  • Inte de minsta öronpropparna. Maximala ljudnivån kunde ha varit lite högre. Ljudet behöver justeras en smula.

Philips är kanske inte det första namnet som dyker upp när man tänker på premium-öronproppar, men de har faktiskt gjort några riktigt bra hörlurar. De passiva öronpropparna Fidelio S2 utsåg vi till Årets budgetproppar 2013 och de senaste premiumhörlurarna Fidelio X3 är också otroligt bra, med varmt och inbjudande ljud.

Därför ska man ta Philips på allvar när de kommer med ett par helt trådlösa öronproppar i premiumklassen. De kommer aldrig att vinna någon namntävling med TAT8505, och av samma anledning är det svårt att föreställa sig att de här propparna är något som kommer att vara på allas läppar: ”Har du hört de nya propparna från Philips, TA-någonting? Jag tror namnet var något med 8 och 5. De är svinbra!”

Det är synd, för det här är en seriös produkt rakt igenom.

Philips TAT8505
Philips TAT8505 har en rund och elegant form, men är kanske lite stora. Foto: Philips
Läs också De här öronpropparna låter magiskt – om du gör rätt JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!

Användning och utrustning

TAT8505 har ljudkodekarna AAC och SB, men många Android-användare som vill ha ännu bättre ljud kommer att sakna aptX. Aktiv brusreducering finns på plats och dessutom en omgivningsfunktion (Philips kallar den för ”Awareness”) som gör raka motsatsen och släpper in ljud utifrån. Man kan också välja att öronpropparna bara släpper in det typiska frekvensområdet för röster och eliminerar allt annat.

Öronpropparna är vattenavvisande med IPX4-certifiering och har en rund och tilltalande design. De sticker ut en del ur öronen och kan kännas lite stora, men de är inte tunga och sitter bra i öronen. Det ingår örontoppar i tre storlekar, vilket kan vara i minsta laget om man har lite speciella hörselgångar, men bör passa de flesta.

Annonce

Fodralet är lite stort och klumpigt för byxfickan, men det kan bero på att det stöder trådlös laddning. Där får man också tre extra laddningar av öronpropparna, som kan spela musik i 5 timmar med brusreducering aktiverad och 6 timmar utan. Med andra ord bör man kunna förvänta sig någonstans mellan 20 och 36 timmars aktiv användning innan man behöver ladda fodralet.

Propparna är beröringskänsliga, med viktiga funktioner som att starta och stoppa musiken, svara i telefon och väcka röstassistenten (Siri/Google Assistant), för de som gillar sådant. Philips har dessutom precis uppdaterat programvaran så att musiken inte pausar eller startar förrän man har trycker på öronpropparna i 0,8 sekunder. Detta efter kritik att de var för känsliga och kunde styra musiken om man bara ville rätta till dem i örat. Men nu fungerar den biten också utmärkt. Så se till att uppdatera dem så fort de packas upp.

Philips TAT8505
Fodralet är kanske lite stort och kantigt att ha i fickan. Men det räcker minst till tre extra laddningar. Foto: Philips

Ljudet av musik

Direkt ur kartongen låter Philips TAT8505 väldigt bra. Musiken har mycket energi i basen, utan att vara överdriven. Taylor Swifts Mr. Perfectly Fine låter bra, instrument kommer fram väl utan att vara i vägen för varandra. Det är lite väl mycket energi runt 2,5 kHz, vilket jag dämpar lite i EQ:n. Som har sex band, tillräckligt för att kunna justera in ljudet ganska bra. Jag drar också upp lite vid 16 kHz för att få lite mer luftighet. Men inte mycket, då kan det bli vasst. Till sist väljer jag faktiskt att sänka basen lite vid 100 Hz för att få renare bastoner.

Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Efter den lilla fintrimningen är ljudet riktigt bra. Akustisk musik låter rent och snyggt, på samma gång som det är gott om energi och tryck i elektroniska låtar. Den nya låten Matters med Ina Wroldsen har tuff bas samtidigt som rösten framträder tydligt. Viktigt i den här låten. Tim Scott McConnels röst i The Man I Am är raspigt grov och pianot klingar fint.

Philips TAT8505
Laddfodralet till Philips TAT8505 kan laddas trådlöst. Här med laddaren till Sonos Roam. Foto: Geir Gråbein Nordby

Philips TAT8505 låter definitivt bra. Ljudet är inte riktigt lika finmaskigt och nyanserat som med Sennheiser Momentum True Wireless 2, och inte lika energiskt och tufft som med Powerbeats Pro. Jämfört med JBL Live Pro+ låter Philips lite bättre direkt ur kartongen. Men JBL har en parametrisk EQ som är ännu bättre, och som ger bättre ljud om man ställer in den korrekt.

Rent ljudmässigt är det bara en sak jag saknar hos Philips och det är möjligheten att spela ännu högre. Jag lyssnar väldigt mycket med maximalt ljudtryck och hade velat ha en extra högre växel.

Philips TAT8505
Philips TA8505 passar bra i öronen, trots att de är lite stora. Foto: Geir Gråbein Nordby

Samtalskvalitet och brusreducering

Philips TAT8505 har bra samtalsljud, personen i andra änden har inga problem med att höra vad jag säger. Inte ens när jag sitter utomhus och det blåser lite runt öronen.

Brusreduceringen tar bort basljud utifrån och propparna själva tar bort de övre frekvenserna. Det fungerar utmärkt, lika bra som någon annan öronpropp jag har hört.

Jag gillar verkligen omgivningsläget – och när Enhance Voice är aktiverat försvinner de lägsta frekvenserna samtidigt som de högre släpps igenom. Det funkar fint och jag hör när någon vill säga något och behöver inte plocka ut propparna för att prata med folk.

Aktiva brusreduceringen är bra. Detsamma gäller ”Awareness”, som Philips kallar omgivningsläget där ljud utifrån släpps in i stället för att stängas ute. Det senare är praktiskt om man till exempel går in i en affär och vill prata med någon utan att ta ut propparna ur öronen. Eller om man sitter på en tågstation och inte vill missa viktig trafikinformation i högtalarna.

 

Philips TAT8505BK EQ Philips TAT8505BK app
<
>
I appen kan man ställa in aktiv brusreducering och omgivningsläge, som Philips kallar ”Awareness”. Dessutom finns ett adaptivt läge som gissar vad du gör och ställer in sig därefter.
Läs också Fortfarande bland våra favoriter Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Philips TAT8505: Slutsats

Philips TAT8505 är ett par lyckade trådlösa öronproppar som förtjänar att bli hörda. De låter väldigt bra, ännu bättre efter en liten tonjustering i appen. De har välfungerande brusreducering och omgivningsfunktion, och samtalskvaliteten är bra. Laddfodralet kan dessutom laddas trådlöst. Philips lurar prickar rätt med det mesta, de är bra på det allra mesta.

Karakter
Philips TAT8505
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Rulla till toppen