Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Marshall Monitor II ANC

Fullspäckade rocklurar med brusreducering

Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

Skrivet av / 2020-02-20 - 09:00
Marshall Monitor II ANC
Jonas Ekelund

För alla gamla rockers är Marshall synonymt med enorma gitarrförstärkare på scenen. För en yngre publik är det snarare hemelektroniken, främst de trådlösa högtalarna, man först kommer att tänka på. Men de har även respektabla hörlurar. För sex år sedan testade vi deras flaggskeppslurar Monitor, som för tre år sedan följdes upp av en trådlös version. Nu är det dags för en uppdatering av de senare med Marshall Monitor II ANC. Som namnet antyder har de även fått Active Noise Cancelling, eller brusreducering som vi säger.

Design och passform

Lyckligtvis har man inte frångått designen. De känns fortfarande väldigt rock ’n’roll med läderimitation, nitar, rejäla gångjärn och mässingsfärgade knoppar. Fiffiga gångjärn gör att du kan fälla ihop dem så att de tar minimal plats i packningen. Och för att skydda dem i väskan följer det med en tuff tygpåse. Precis som med T-Forden kan du få dem i vilken färg som helst, så länge du väljer svart.

 

Bågen har en tjock madrassering täckt av konstläder som gör att den inte skaver eller trycker mot huvudet även vid längre sessioner. Det samma gäller kåpornas kuddar vilket gör att de inte trycker mot skallen, utan att de för den sakens skull sitter löst. Nackdelen är att man blir varm om öronen efter en långfilm och gärna tar en paus i lyssnandet.

Monitor II är välbyggda och bekväma (Foto: Marshall)

Hantering och finesser

Lurarna har samma joystick-liknande kontroll som Marshalls övriga lurar. Man drar den upp eller ned för att justera volymen, fram eller tillbaka för att byta låt eller klickar på den för att pausa eller svara i telefon. På ena kåpans gångjärn sitter multifunktionsknappen och på den andra knappen som väljer brusreduceringsnivå.

Marshall Bluetooth-appen gör installation och hantering enkel. Lurarna initierar till och med uppkoppling till telefonen så att man bara behöver acceptera det. Från appen kan mängden brusreducering ställas in, man kan välja att släppa in omgivande ljud för att höra vad någon säger eller stänga av det helt. Det finns en manuell EQ och man kan spara tre förinställningar. Här väljer man även om M-knappen ska välja mellan de förinställda EQ-nivåerna eller aktivera röstassistenten.

Lätt åtkomliga kontroller gör dem enkla att använda (Foto: Marshall)

Marshalls första trådlösa lurar Major II BT imponerade på oss med en batteritid på 30 timmar i en tid när de flesta andra hade runt 12. Marshall Major II ANC ser vid första anblicken ut att inte ha förbättrat det. Men den angivna batteritiden är faktiskt med brusreducering påslagen. Slår man av den kommer man upp i strålande 45 timmar! Vi spelade avbrutet i 14 timmar och fick ned batteriet till 60 procent, så det låter rimligt. Lurarna laddas dessutom trevligt nog med USB-C, som alla moderna mobiler, så att man slipper ha en speciell laddningskabel för lurarna. De snabbladdas dessutom på 15 minuter för ytterligare fem timmars lyssning.

Brusreducering och ljudkvalitet

Redan den gamla versionen hade isolerande kåpor, som ett par monitor-lurar ska ha. Men med brusreducering blir lurarna inte bara praktiska för dagligt bruk utan även för resan. Den aktiva brusreduceringen dämpar inte bara monotont buller utan släcker ut det till ett stilla susande. Brusreduceringen är inte i klass med referenslurarna Sony WH-1000 XM3 men duger alldeles utmärkt för enstaka flygresor eller daglig pendling.

Med appen kan man göra alla inställningar som behövs (Foto: Ljud & Bild)

Ljudprofilen är inte fullt så rockig som några av Marshalls billigare lurar. Ett mer neutralt ljud, vilket även kan finslipas med EQ-kontrollen, gör att de funkar riktigt bra för många genrer. Däremot är det inte riktigt hifi-kvalitet så vi kan inte rekommendera dem för akustisk musik. Diskanten är något gäll och de låter lite instängt. En karaktär som förstärks när man slår på brusreduceringen. På många sätt liknande problem som de billigare Marshall Mid ANC lider av.

Slutsats

Premiumlurarna Marshalls Monitor har växt upp och först fått trådlös anslutning och nu även brusreducering. Det här är livsstilslurar för den som gillar den rockiga och stökiga attityden som märket står för. De är välbyggda, sitter skönt på huvudet och har en fantastisk batteritid. Men med allt fler finesser har också priset stuckit iväg. Nu är de i samma klass som premiumlurar som antingen låter bättre eller har bättre brusreducering. Därmed är Marshall Monitor II ANC inte ett självklart val för alla.

Karakter
Marshall Monitor II ANC
Premium

Ljud & Bild tycker

Lång batteritid. USB-C och snabbladdning. Förvånansvärt neutralt ljud. Bra stoppning. Praktisk hantering. Kostar lika mycket som våra referenslurar. Varmt om öronen vid långlyssning. Gäll diskant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen