Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Ilicon hypƐar CIEM’s

Sagolika monitorer i öronen

De formgjutna öronpropparna är gjorda av mjuk silikon för att ha extra bekväm passform. Ett filter släpper dessutom in önskad mängd ljud från omgivningen i örat.

Av / 2022-12-18 - 08:00
Ilicon hypƐar CIEM’s
Geir Gråbein Nordby

Svenska Ilicon har specialiserat sig på att ersätta topparna på universella öronproppar med egna 3D-printade toppar av silikon. De nya topparna görs efter gjutning eller 3D-skanning av användarens öron. Detta kan göras hos en audionom – och de som bor nära Ilicons kontor i Jönköping kan få det gjort direkt hos dem.

Jag har själv haft äran att testa Ilicons anpassade silikontoppar, som förutom att ge en perfekt passform faktiskt förbättrade ljudet ganska dramatiskt i vårt testexemplar av ACS Evolve Studio Universal. De kändes först lite tunna i men blev plötsligt mer fysiska och markant tightare. På samma gång förbättrades den övergripande dynamiken, tack vare ett filter som utjämnar trycket i öronpropparna och som även släpper ut lite ljud och tar bort känslan av att vara under vatten.

Ilicon CIEMs
Ilicon hypƐar CIEM’s. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ilicon med balanserat membran

Nu har Ilicon tagit allt ett steg till och satt ihop ett par helt 3D-printade in-ear-monitorer. Med två element i varje, varav det ena är ett 10 mm baselement och det andra är ett så kallat balanserat membran som förser örat med det övre frekvensregistret.

Ett balanserat membran skiljer sig från ett vanligt dynamiskt element genom att det har en extra magnet. Membranet är upphängt mellan två magneter som var och en växelvis skjuter membranet åt vart sitt håll. I stället för att bara ha en magnet som både trycker och drar från ena sidan. Resultatet är bättre kontroll över start och stopp, och på så sätt bättre dynamik och renare ljud.

3D-utskriftsteknik

Ett argument mot mjuka toppar är att element och interna kablar lättare kan skadas, till skillnad från hårdplast där allting sitter helt fixerat.

Ilicon har löst detta med avancerad 3D-utskriftsteknik, som formar silikonpluggar med ett komplicerat kanalsystem. I stället för att komponenterna gjuts in i silikonet kläms de fast i olika luftfickor. Kablarna ligger lösa i kanalerna. Skulle det bli ett glapp någonstans eller något anat problem uppstår är det enkelt att reparera, i stället för att göra helt nya proppar.

Ilicon hypEar CIEMs Casting shell
Ilicon använder avancerad 3D-printteknik och kablarna ligger löst i kanalerna. Detta gör dem enklare att laga. Illustration: Ilicon

Utbytbar kabel

Ilicon har valt en kabel från Shure (EAC64CL). Den har MMCX-kontakter som är ganska vanliga bland öronproppar. Det betyder att du enkelt kan byta ut kabeln mot en annan från ett annat märke eller en annan längd, eller om du till exempel vill ha en balanserad.

Ljudfilter

Precis som med Ilicons 3D-printade örontoppar sitter det ett ljudfilter i varje öronpropp. Ett par filter ingår i priset och du kan själv välja hur mycket ljud utifrån som ska dämpas. Svart filter dämpar mest, turkos dämpar minst. Det vita filtret dämpar mest linjärt av dem alla, ungefär 15–17 dB jämnt över hela frekvensregistret.

Enligt min erfarenhet är det det vita filtret som ger den mest naturliga känslan, inte minst som musiker på scen, eftersom ljudet från publiken och omgivningen dämpas jämnt vid alla frekvenser. Jag provade till och med under en konsert med mitt band. Detsamma gäller för dagligt bruk med musiklyssning: omgivningen dämpas men låter mer luftig och naturlig än när man stoppar i ett par helt täta öronproppar.

Ilicon hypEar Shure cable
Kabeln till hypƐar CIEM:s är av typen Shure EAC64CL. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Ilicon hypƐar CIEM’s

Har man väl provat specialgjutna öronproppar kan det snabbt bli en besvikelse att lyssna med universalproppar efteråt. De trillar ut, tätar inte ordentligt och det är svårt att få likadant ljud i båda öronen.

Precis som med andra formgjutna öronproppar kräver hypƐar CIEM’s att man skruvar in dem lätt i örat, men det är lättare med dessa än med hårdplast tack vare det mjukare silikonet. Processen är inte heller smärtsam, vilket den kan vara med hårdplast – om man inte smörjer in dem först.

När det är klart är det bara att njuta. Vilket ljud! Musiken framträder med ett stort och läckert mellanregister där stora sångröster får en realistisk nerv som måste upplevas. Basregistret är fylligt och energiskt, och både basgitarr och bastrumma låter både fysiskt och äkta.

Foto: Ilicon

Behöver en del förstärkarkraft

Nu finns det förstås öronproppar som är mycket mer lättdrivna än de här, för här måste man dra på lite för att få tillräckligt högt ljud. Men inte på ett sådant sätt att det är svårt att spela tillräckligt högt – och om de vore för känsliga skulle man tydligare höra suset från den en trådlösa monitormottagaren man använder live. Vilket är en utmaning för till exempel Ultimate Ears UE-18+ Pro.

Öronproppar ger ofta ifrån sig en del irriterande ”undervattensljud” när man sväljer, men det slipper man här på grund av filtret. Väldigt smart, och dessutom gör det att dynamiken låter mer frigjord.

Bättre dynamik med filter

När jag byter ut filtret mot en helt tät plugg låter allt lite plattare och tamare, även om man fortfarande hör att det är samma öronproppar. Men den extra transientresponsen man får med filtret är något jag uppskattar, annars blir det lite väl försiktigt. Ändå är dynamiken inte riktigt i samma klass som med Ultimate Ears UE 18+ Pro – fast så kostar Ilicon bara en tredjedel så mycket också.

Mer närliggande är att jämförelse är med ACS Evolve. Jag har bara Universal-versionen att jämföra med, men då tillsammans med Ilicons 3D-printade silikontoppar. Inte riktigt samma. Hur som helst har hypƐar CIEM’s ett betydligt mer dynamiskt och levande ljud.

Som en bonus för musiker kan man höra mycket av stämningen från lokalen genom brusfiltret, vilket kan innebär att monitorteknikern slipper ställa in ambiensmikrofoner.

Ilicon hypEar CIEMs white filter copy
Den täta toppen som sitter i hålet går att byta ut mot ett brusfilter som släpper igenom lite ljud. Bäst erfarenhet har vi av det vita filtret som har en jämn och fin dämpning med 17 dB i hela det hörbara frekvensregistret. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Ilicon hypƐar CIEM’s är ett par särdeles välljudande öronmonitorer. Mjukt silikon som är 3D-printat efter öronskanning ger perfekt passform. Ljudet är förstklassigt, oavsett om man är livemusiker eller vill ha något som låter riktigt bra med musik.

Det coolaste med de här – bortsett från den mjuka och sköna passformen, som ger bättre tätning när man rör käkarna – är ventilerna med dämpningsfilter som utjämnar trycket och även släpper in en del av publikstämningen i örat. Så man är inte riktigt helt inne i sin egen bubbla när man står på scen.

Karakter
Ilicon hypƐar CIEM’s
High End

Ljud & Bild tycker

Oerhört naturligt ljud! Mjuk silikon ger en bättre och bekvämare passform än hårdplast. Utbytbart filter utjämnar tryck, förbättrar dynamik och släpper in mer ljud från publiken Det finns monitorer som har mer explosiv dynamik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen