test: Audio-Technica ATH-M50xBT

Audio-Technica ATH-M50xBT
Audio-Technica ATH-M50xBT

Favoriten har blivit trådlös

Audio-Technicas billiga M50 har satt ett slags branschstandard i sin prisklass. Nu är den äntligen trådlös. Men är det en fördel?

Plus
En av de bästa hörlurarna i sin prisklass har äntligen blivit trådlös!
Minus
Trådlöst låter väsentligt tamare än med kabel.

Om Audio-Technica är kända i hifi-sammanhang för sina hörlurar (och skivspelarpickuper) så är de ännu mer berömda i proffsbranschen. Proffsmodellen ATH-M50, som numera heter ATH-M50x, har länge betraktats som en av de bästa slutna hörlurarna i den lägre änden av prisskalan. Den är stabilt byggd, tål rejäla nivåer, låter väldigt underhållande med bra tryck och är samtidigt tillräckligt välbalanserad för att fungera med all slags musik.

Det visade sig snabbt att det inte bara var DJ:s och andra professionella användare som uppskattade de här egenskaperna, M50 var länge otroligt populära bland vanliga musiklyssnare också. Eftersom lurarna är slutna och stänger ute oväsen ganska så effektivt (även om de saknar aktiv brusreducering) är de oerhört användbara till vardags, och de är en helt okej last att driva för mobilen. Däremot saknar de fjärr och mikrofon för telefonsamtal.

Dessutom har de kabel. De senaste åren har folk hoppat över kablarna i allt större utsträckning, och det släpps fler och fler mobiler utan ljudutgång. Vi får bara inse fakta: M50 har blivit gammaldags. Därför har Audio-Technica nu sett till att ge hörlurarna en efterlängtad uppgradering. Säg hej till ATH-M50xBT.

Bluetooth 5.0

BT-utgåvan har, som namnet antyder, Bluetooth för att överföra ljudet trådlöst från mobilen. Närmare bestämt BT 5.0, som gör det möjligt att ansluta två mobiltelefoner samtidigt för de som vill kunna göra det. Räckvidden ska också vara bättre än äldre BT-versioner, men hörlurarna specas ändå bara till ganska måttliga 10 meter från mobiltelefonen. Men när jag stegade upp avståndet kunde jag fortfarande gå 20 meter bort innan anslutningen blev instabil. Detta är dock inte tillräckligt för att utmärka sig på något sätt jämfört med alla andra.

Användning

M50xBT har både mikrofon och fjärrstyrning, med kontrollpanel på vänster öronkåpa som styr musiken och svarar på samtal. Det finns också ett beröringskänsligt fält i mitten, som aktiverar mobilens röstassistent och låter dig styra mobilen med rösten. Just den funktionen fick jag inte att funka särskilt bra. Man ska hålla fingret där i två sekunder, men ibland tog det tio sekunder innan något hände. Den här finessen är så instabil att jag har svårt att se att någon använder den till vardags.

Batteriet påstås hålla i 40 timmar och om lurarna blir urladdade så ingår det en kabel. Och den visar sig vara ett viktigare tillbehör än jag först trodde. Mer om det lite senare.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Passformen är skön och även om det finns mycket plast så är det ordentlig industriplast som ger ett stabilt kvalitetsintryck.

Ljudet

Popmusik återges med bra fyllighet i basen och ljudet är välbalanserat. M50 har aldrig låtit som öppna hörlurar, de har ett lite snävare stereoperspektiv och är inte lika luftiga i toppen. Det gäller även här. Däremot minns jag att M50 hade en oerhört fängslande och rytmisk bas, vilket särskilt elektronisk popmusik och hiphop tjänar på, men även rock. Plus att de klarade akustisk musik fint eftersom den allmänna balansen i ljudbilden var så bra.

Jag tycker inte att så är fallet här. Ljudet är helt enkelt lite platt och oengagerande när jag spelar från min iPhone X. Diskanten är dessutom lite vass, vilket gör att sångröster artikuleras tydligt men inte låter naturliga, och det blir lite tröttsamt att lyssna på i längden. Det låter inte dåligt, men det är en uppenbar besvikelse jämfört med hur jag minns versionen med kabel. För att kontrollera om det blir bättre med aptX kopplar jag in ATH-M50xBT till en Android-mobil (Motorola G6 Plus), som lugnar ner diskanten lite, men det låter liksom inte tillräckligt spänstigt och levande. Som jämförelse har Sony WH-H800 ett varmare ljud med mer upplösning både i basregistret och uppåt. Till och med när man stänger av den aktiva brusreduceringen. Kygo A9/600 är också roligare och har mer liv än de här.

Med kabel

Kommer jag ihåg fel? Var inte M50 så bra som jag minns dem? Jag kopplar in kabeln och försöker igen. Pang! Plötsligt smäller bastrumman till på ett helt annat sätt i Anderson. Paaks senaste album Oxnard. Ljudet är mer städat, har ett större lugn, diskanten är tämjd och det låter helt enkelt mer underhållande. Även genom ljudutgången från min bärbara Dell-dator låter det bättre än när hörlurarna kopplas in trådlöst.

Nu drar Audio-Technica ifrån Sony också. Man kan naturligtvis köra med en ordentlig hörlursförstärkare och få ett ännu bättre och mer stabilt ljud, men jag tror inte att det är särskilt realistiskt för de allra flesta. Men att hörlurarna låter så mycket bättre med kabel, även om man inte har någon förstärkare, är intressant.

Slutsats

Den moderna klassikern Audio-Technica ATH-M50x är inte längre modern. Det fixar Audio-Technica med ATH-M50xBT som är trådlös.

Det trådlösa ljudet är okej, med fin fyllighet i basen, men lite vasst i toppen och saknar dynamik. Det förbättras enormt med kabel, då vaknar hörluren till liv och låter som vi minns den. Och är fortfarande en av prisklassens bästa slutna hörlurar, bland de som har kabel.

Om du egentligen vill ha en ATH-M50x så kan du överväga att betala lite extra för att få den trådlös. Men ska du främst lyssna trådlöst så är det inget som är enastående med ATH-M50xBT.

<
>
Visst finns det mycket plast, men det är riktig kvalitetsplast. Foto: Audio-Technica
Bästa pris på Audio-Technica ATH-M50xBT
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Over-ear, trådlös, sluten
  • Anslutning: BT 5.0 (aptX, AAC) och 3,5 mm
  • Hopfällbara: Ja
  • Mikrofon/fjärrkontroll: Ja/ja
  • Kabel: 1,2 m med 3,5 mm-kontakt
  • Element: 45 mm
  • Batteritid: 40 timmar
  • Vikt: 310 gram (utan kabel)
  • Färg: Svart
  • Webb: bergsala.se
Audio-Technica ATH-M50xBT produktside
Pris: 2200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.