TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Audio-Technica ATH-M50xBT

Favoriten har blivit trådlös

Audio-Technicas billiga M50 har satt ett slags branschstandard i sin prisklass. Nu är den äntligen trådlös. Men är det en fördel?

forfatter
Publicerad 2018-12-23 - 13:33
Karakter
Audio-Technica ATH-M50xBT
L&B tycker
En av de bästa hörlurarna i sin prisklass har äntligen blivit trådlös!
Trådlöst låter väsentligt tamare än med kabel.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, trådlös, sluten
 • Anslutning: BT 5.0 (aptX, AAC) och 3,5 mm
 • Hopfällbara: Ja
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Ja/ja
 • Kabel: 1,2 m med 3,5 mm-kontakt
 • Element: 45 mm
 • Batteritid: 40 timmar
 • Vikt: 310 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart
 • Webb: bergsala.se
Riktpris: 2200Pr. 2018-12-23 Produktsida

Om Audio-Technica är kända i hifi-sammanhang för sina hörlurar (och skivspelarpickuper) så är de ännu mer berömda i proffsbranschen. Proffsmodellen ATH-M50, som numera heter ATH-M50x, har länge betraktats som en av de bästa slutna hörlurarna i den lägre änden av prisskalan. Den är stabilt byggd, tål rejäla nivåer, låter väldigt underhållande med bra tryck och är samtidigt tillräckligt välbalanserad för att fungera med all slags musik.

Det visade sig snabbt att det inte bara var DJ:s och andra professionella användare som uppskattade de här egenskaperna, M50 var länge otroligt populära bland vanliga musiklyssnare också. Eftersom lurarna är slutna och stänger ute oväsen ganska så effektivt (även om de saknar aktiv brusreducering) är de oerhört användbara till vardags, och de är en helt okej last att driva för mobilen. Däremot saknar de fjärr och mikrofon för telefonsamtal.

Dessutom har de kabel. De senaste åren har folk hoppat över kablarna i allt större utsträckning, och det släpps fler och fler mobiler utan ljudutgång. Vi får bara inse fakta: M50 har blivit gammaldags. Därför har Audio-Technica nu sett till att ge hörlurarna en efterlängtad uppgradering. Säg hej till ATH-M50xBT.

Bluetooth 5.0

BT-utgåvan har, som namnet antyder, Bluetooth för att överföra ljudet trådlöst från mobilen. Närmare bestämt BT 5.0, som gör det möjligt att ansluta två mobiltelefoner samtidigt för de som vill kunna göra det. Räckvidden ska också vara bättre än äldre BT-versioner, men hörlurarna specas ändå bara till ganska måttliga 10 meter från mobiltelefonen. Men när jag stegade upp avståndet kunde jag fortfarande gå 20 meter bort innan anslutningen blev instabil. Detta är dock inte tillräckligt för att utmärka sig på något sätt jämfört med alla andra.

Användning

M50xBT har både mikrofon och fjärrstyrning, med kontrollpanel på vänster öronkåpa som styr musiken och svarar på samtal. Det finns också ett beröringskänsligt fält i mitten, som aktiverar mobilens röstassistent och låter dig styra mobilen med rösten. Just den funktionen fick jag inte att funka särskilt bra. Man ska hålla fingret där i två sekunder, men ibland tog det tio sekunder innan något hände. Den här finessen är så instabil att jag har svårt att se att någon använder den till vardags.

Batteriet påstås hålla i 40 timmar och om lurarna blir urladdade så ingår det en kabel. Och den visar sig vara ett viktigare tillbehör än jag först trodde. Mer om det lite senare.

Passformen är skön och även om det finns mycket plast så är det ordentlig industriplast som ger ett stabilt kvalitetsintryck.

Ljudet

Popmusik återges med bra fyllighet i basen och ljudet är välbalanserat. M50 har aldrig låtit som öppna hörlurar, de har ett lite snävare stereoperspektiv och är inte lika luftiga i toppen. Det gäller även här. Däremot minns jag att M50 hade en oerhört fängslande och rytmisk bas, vilket särskilt elektronisk popmusik och hiphop tjänar på, men även rock. Plus att de klarade akustisk musik fint eftersom den allmänna balansen i ljudbilden var så bra.

Jag tycker inte att så är fallet här. Ljudet är helt enkelt lite platt och oengagerande när jag spelar från min iPhone X. Diskanten är dessutom lite vass, vilket gör att sångröster artikuleras tydligt men inte låter naturliga, och det blir lite tröttsamt att lyssna på i längden. Det låter inte dåligt, men det är en uppenbar besvikelse jämfört med hur jag minns versionen med kabel. För att kontrollera om det blir bättre med aptX kopplar jag in ATH-M50xBT till en Android-mobil (Motorola G6 Plus), som lugnar ner diskanten lite, men det låter liksom inte tillräckligt spänstigt och levande. Som jämförelse har Sony WH-H800 ett varmare ljud med mer upplösning både i basregistret och uppåt. Till och med när man stänger av den aktiva brusreduceringen. Kygo A9/600 är också roligare och har mer liv än de här.

Med kabel

Kommer jag ihåg fel? Var inte M50 så bra som jag minns dem? Jag kopplar in kabeln och försöker igen. Pang! Plötsligt smäller bastrumman till på ett helt annat sätt i Anderson. Paaks senaste album Oxnard. Ljudet är mer städat, har ett större lugn, diskanten är tämjd och det låter helt enkelt mer underhållande. Även genom ljudutgången från min bärbara Dell-dator låter det bättre än när hörlurarna kopplas in trådlöst.

Nu drar Audio-Technica ifrån Sony också. Man kan naturligtvis köra med en ordentlig hörlursförstärkare och få ett ännu bättre och mer stabilt ljud, men jag tror inte att det är särskilt realistiskt för de allra flesta. Men att hörlurarna låter så mycket bättre med kabel, även om man inte har någon förstärkare, är intressant.

Slutsats

Den moderna klassikern Audio-Technica ATH-M50x är inte längre modern. Det fixar Audio-Technica med ATH-M50xBT som är trådlös.

Det trådlösa ljudet är okej, med fin fyllighet i basen, men lite vasst i toppen och saknar dynamik. Det förbättras enormt med kabel, då vaknar hörluren till liv och låter som vi minns den. Och är fortfarande en av prisklassens bästa slutna hörlurar, bland de som har kabel.

Om du egentligen vill ha en ATH-M50x så kan du överväga att betala lite extra för att få den trådlös. Men ska du främst lyssna trådlöst så är det inget som är enastående med ATH-M50xBT.

picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Visst finns det mycket plast, men det är riktig kvalitetsplast. Foto: Audio-Technica
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild