Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Anker Soundcore Sport X10

Förvånande bra ljud

Den billigaste sportproppen jag testat ger mig inte så höga förväntningar. Men ibland blir man överraskad.

Av / 2023-02-13 - 09:00
Anker Soundcore Sport X10
Åsa Warme Hallén

Att hitta en sportpropp som sitter bra och stabilt är i ärlighetens namn inte helt enkelt. Anker Soundcore Sport X10 förses med en gummikrok för att försöka lösa detta. 

Passform Passform 1 Passform 2
<
>
De ser lite annorlunda ut men när du väl fått kläm på hur de fungerar är det faktiskt enkelt att få dem att sitta. (Foto: Åsa Warme Hallén)

För mig personligen fungerar det perfekt. Jag har nog varken stora eller små öron och eftersom det skickas med fyra par extra örontoppar har jag inte så svårt att få till passformen. Själva proppen är mjukt rundad och det är inget som skaver eller spänner när jag sätter den på plats. Den där kroken, som ska ligga över/runt örat, är lite av en utmaning till att börja med men när jag väl fått aha-upplevelsen är det rätt smidigt.

Etui 1 Etui 2
<
>
Etuiet är inte alls så plastigt som man skulle kunna tänka sig med tanke på prislappen, och inuti ligger propparna tryggt och säkert. Propparna är IPX7-klassade vilken innebär att de bör tåla såväl ett riktigt svettigt träningspass som att sköljas av under rinnande vatten för att hållas fräscha. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Med tanke på prislappen blir jag faktiskt positivt överraskad av första intrycket. Inte alls plastigt och tråkigt. Tvärtom.

Ljudet överraskar 

Eftersom första intrycket av proppen material- och utseendemässigt var så positivt var jag lite rädd att man mest lagt pengarna på det och missat ljudet. Att jag kunde släppa den oron blev glasklart så fort jag kickade igång Hälsa Gud med Miss Li. Jag valde pop-läge i Equalizer-menyn och slogs direkt av bra dunk och gott driv men det verkliga lyftet kommer när jag väljer rock istället. Får känslan av att det är någon som lyfter bort taket och ger luft och rymd åt musiken. Såväl mellanregister som diskant tar fin plats samtidigt som basen tuffar till sig rejält. Och skulle jag känna att jag behöver det där lilla extra för att orka kämpa lite till ändrar jag till R&B där man lägger i ytterligare en växel på dunket, men konsekvensen är att ljudbilden blir lite hopsmetad och inte så nyanserad. Detta är troligtvis inget du direkt reflekterar över när det är som mest utmanande i löparspåret och du bara vill ha draghjälp för att orka hela rundan, men det är ändå en reflektion.

 

Equalizer 1 Equalizer 2 Equalizer 3
<
>
I appen hittar du otroligt många förinställda ljudlägen och det är bara att prova sig fram tills du hittar ett läge som fungerar tillsammans med favoritmusiken. Du kan även göra din egen inställning och spara den. (Skärmdump från app)

För inte så länge sedan såg jag filmen om Elvis och även om jag är uppväxt med hans musik hade jag glömt bort en del av guldkornen. If I Can Dream är en låt som, precis som Hälsa Gud, ligger så rätt i tiden och som verkligen är magisk. Jag laborerar lite fram och tillbaka och väljer Deep. Här får jag känslan av att man hissat ned honom i en brunn med musiker och allt. Kanske därför det läget heter just deep!? Nej, just den var ingen höjdare. 

Jag väljer Latin för skojs skull men där saknar jag lite luft i mellanregistret och Elvis röst kommer inte till sin rätt. Går vidare till Piano och blir helt knockad. Här blir det extra boost av allt och märkligt nog blir det så jäkla rätt. Stort, svulstigt och mäktigt – precis som artisten själv. Och känslomässig som jag är inser jag att jag sitter med en tår i ögonvrån när låten klingar ut.

Återigen slås jag av att ljudet faktiskt är så pass nyanserat och bra. Nej, det är inget hifi-ljud men med tanke på prislappen och att det är en sportpropp blir det ett litet wow från mig.

Jag uppskattar också att proppen inte är så tät att dunket av mina fötter mot vägbanan fortplantar sig upp i huvudet. Ett fenomen som annars är ganska vanligt.

När jag pratar i telefon med Soundcore Sport X10 får jag inga klagomål och det är ingen som undrar om jag använder hörlurar eller ej. 

Att använda

Som jag redan nämnt går det att byta equalizer-inställningar, och det finns en uppsjö att välja mellan. Dessa hittar du i Soundcore-appen. Det är bara att sätta igång favoritlåtarna och prova sig fram. Har du en väldigt varierande spellista får du kanske leva med att resultatet blir lite svajigt. Alternativt lägger du lite tid på att handplocka de låtar du verkligen älskar, gör en personlig equalizer-inställning som funkar tillräckligt bra för alla låtarna och vips har du skapat den optimala tränings-pepp-listan.

White Noice 2 White Noice 1
<
>
Om jag har svårt att sova, eller bara koppla av i största allmänhet, kan jag antingen välja ett vitt ljud som redan finns, alternativt skapa ett eget. Kombinationen hundläten och tandborstning är ju en intressant kombination. Dock inget jag rekommenderar eftersom den mest skapar förvirring för hjärnan. (Skärmdumpar från app)

I appen hittar du även bland annat funktionen White Noise. En term som hänvisar till ljud som används för att maskera andra ljud som förekommer naturligt i vår miljö. Tänk luftkonditionering eller en fläkt vars monotona ljud hjälper din hjärna att ignorera ljud med hög ljudnivå eller andra otrevliga ljud.

I appen finns olika varianter på andningsövningar som kan vara en finfin guidning om du tycker det är utmanande att landa och andas en stund. (Skärmdumpar från app)

Brusreducering

Anker Soundcore Sport X10 kanske inte kan stoltsera med den bästa brusreduceringen jag har upplevt men den är verkligen godkänd. Detta blir extra tydligt när jag tar med mig lurarna ut på första testrundan. Vi har precis flyttat till nyproducerat och området är inte helt färdigbyggt vilket betyder att det kör lite tunga fordon till och från ibland. Jag tänker mig inte riktigt för och går mitt i vägen, efter ett tiotal meter börjar jag känna mig lite förföljd och uttittad. Jag vänder mig om inser att en stor lastbil krypkör bakom mig utan att jag uppfattat ett ljud. Är ju väldigt tacksam över att chauffören visade lite tålamod och inte tutade för det hade troligtvis brusreduceringen inte klarat och jag nog fått gå tillbaka och byta byxor…

Brusreducering 2 Brusreducering 1 Brusreducering 3
<
>
Man ställer till det lite för användaren genom att inte vara helt konsekvent. Det finns tre lägen på brusreduceringen men du kan enbart skifta mellan två av dessa genom att trycka på själva proppen. Vill du ändra till Transperency Mode måste du plocka upp mobilen och antingen gå via appen eller lägga till en widget med snabbkommando. Inte helt genomtänkt. (Skärmdumpar från app)
På sidan av propparna finns en knapp för att höja/sänka volymen, skifta spår och ändra brusreduceringen. Jag gillar lösningen att jag inte trycker in proppen i örat såsom man behöver göra med Jabra Elite 4 Active men den är lite svårmanövrerad. Framförallt om det är kyligt ute så du använder handskar. Knappen är lite liten och det är svårt att känna om du tryckt eller inte. Ett varv till på den lösningen skulle sitta som en smäck. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Med Anker Soundcore Sport X10 får du förvånande mycket för pengarna. Gedigen konstruktion med tanke på prislappen, bra ljud och förutsättningar för en bra passform – om du inte har för stora öron. Vill du inte lägga närmare två tusen på Jabra Elite 7 Active och kan tänka dig att acceptera att touch-/knapp-styrningen kan vara lite trixig, samt att justeringen för brusreduceringen inte är helt klockren, tycker jag absolut att detta är en toppenpropp.

Karakter
Anker Soundcore Sport X10
Basic

Ljud & Bild tycker

Bra ljud och sitter som en smäck i öronen. Inte så flexibla att använda. Justeringen av brusreduceringen behöver lite mer omtanke.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen