Det är inte alla som vill använda öronproppar när de lyssnar på musik på tåget eller på promenaden. Vissa tycker helt enkelt att det är obekvämt att ha någonting som går in i hörselgången. Andra tycker att de betydligt större elementen ger ett mycket bättre ljud för pengarna. Men man vill ju ändå att lurarna ska kunna få plats i väskan, och sladdar är det ingen som orkar trassla med längre. Då är trådlösa ”streetlurar” perfekta för ändamålet.
Förra året testade vi hörlurar i medelprisklassen, vilket ger ett riktigt bra ljud utan att de blir förskräckligt dyra. Men alla har inte lust att lägga ut flera tusenlappar, eller så är man kanske rädd att de ska gå sönder eller bli stulna. Därför går vi i år ned i budgetklassen där vi håller oss i spannet 500-1 000 kronor. Man får fortfarande fördelarna med formatet och friheten.
Vad får man inte?
De flesta av lurarna i testet stöder bara ”SBC” vilket är standardkodningen för ljud över Bluetooth. Bättre ljudkvalitet som AAC är mer ovanligt och ingen av dem stödde det ännu bättre apt-X formatet.
Man kan inte heller vänta sig några speciella finesser. Antingen det är brusreducering för att göra resan mer behaglig, eller lokaliseringsspårning vilket blir mer vanligt bland mer påkostade lurar.
Därav följer också att ingen av dem har någon smartmobil-app. Där kan man annars uppdatera mjukvaran i hörlurarna. Men framför allt skulle man haft tillgång till equalizer för att anpassa ljudet.
Batteritiden i testet ligger i medel på 20 timmar, vilket inte längre är så imponerande. Dyrare lurar ligger nu uppåt 30 timmar tack vare strömsnålare kretsar.
De flesta av lurarna använder mikro-USB-laddning, en gammal standard som ersatts av USB-C i moderna mobiltelefoner. Det innebär inte bara att man måste ha två olika laddare, men också att lurarna inte kan snabbladdas.
Är det kompromisser som känns rimliga är detta testet för dig. Annars rekommenderar vi förra årets test.