Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 10 stativhögtalare

Jakten på folkhögtalaren

I det här stortestet jagar vi den mest kompletta folkhögtalaren. Små högtalare kan ge otroligt mycket ljud för pengarna, det gäller bara att hitta den rätta!
Ljud & Bild tycker
Inga uppenbara problem. Väggfäste.
Begränsad dynamik.
Specifikationer

Tvåvägs stativhögtalare
0,75-tums diskant
5,25-tums mellanregisterbas
54–40 000 Hz
88 dB
8 ohm
Pris: 2 500 kr

Små högtalare har många fördelar. Den största är naturligtvis storleken, som gör det enkelt att placera högtalarna utan att de dominerar i vardagsrummet. Men mindre högtalare har andra egenskaper också, som gör att de i många fall kan låta bättre än sina större syskon.

Ljudkvaliteten i en stativhögtalare är oftast högre än i en större, golvstående modell som kostar lika mycket. Tack vare mindre och styvare kabinett är de mindre utsatta för resonanser som kan färga ljudet, och mer av resurserna kan läggas på bättre högtalar­element. En golvhögtalare med motsvarande kvalitet på alla områden kostar gärna dubbelt så mycket.

Begränsningar
Små högtalare har naturligtvis också sina begränsningar. När det bara finns två små element som ska täcka hela frekvensregistret säger det sig självt att det finns gränser för hur högt de kan spela. För att få den rätta balansen mellan bas, mellanregister och diskant måste konstruktörerna ta till ett par tricks. Detta innebär bland annat ett par anpassningar i delningsfiltret, som fördelar ljudet till de olika elementen, vilket går ut över effektiviteten. Därför har en liten högtalare lägre känslighet och kräver mer effekt än en större högtalare.

En liten högtalare kan inte heller återge någon äkta djupbas. De lägsta frekvenserna från kyrkorgel eller kontrabas kräver att det flyttas mer luft än vad en stativhögtalare är förmögen till. Men bristen på djupbas kan också vändas till en fördel. Högtalare utan djupbas är ofta enklare att placera och kan gärna ställas tätt mot väggen utan att bastonerna blir alltför framträdande. I ett litet rum kan du faktiskt få ett bättre resultat med en liten högtalare än med en stor, eftersom den inte sätter rumsakustiken på lika svåra prov.

Testet
Den här gången har vi samlat ihop tio aktuella stativhögtalare som kostar mellan 1 700 och 5 600 kronor. Vi håller oss med andra ord inom budget­ramar som de flesta klarar av. Som vanligt är vi inte bara ute efter högtalaren som har allra bäst ljud, utan även den som ger mest för pengarna. Och har du andra krav – till exempel utseende, storlek eller några speciella egenskaper – så lär det också gå att hitta någon som passar just dig!

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

KEF C3

Budgetalternativet

En av testets billigaste kandidater, C3, är en tämligen välljudande historia som passar tunna plånböcker.

Inga uppenbara problem. Väggfäste.
Begränsad dynamik.

Jamo C403

Inte riktigt

C403 är en större stativhögtalare som inte går in i så många bokhyllor. Den är lätt att driva och har mycket bas, men ljudkvaliteten är bara sådär.

Lättdrivna.
Lite ihålig bas.

Tangent Clarity 2

Liten läckerbit

Här är en av de minsta testdeltagarna. Den är snygg, enkel att placera och låter helt OK.

Bra tonal balans.
Begränsad detaljering.

Audio Pro Wigo 130

Lysande allroundare

Från Audio Pro kommer Wigo Wi-130, en billig och ganska så stor högtalare som levererar ljudet på ett särdeles underhållande sätt.

Frigjord spelstil Helhetlig ljudbild.
Saknar en aning upp­lösning.

JBL ES 20

Liten rockare

JBL är kända för att ge mycket ”Bang for the Buck”. Kan den lilla ES 20 backa upp det ryktet?

Bra dynamik. Distinkta övertoner.
Lite monoton bas

DALI Lektor 1

Liten röstmästare

Lektor-serien är DALI:s nya ”bang for the buck”-serie med billiga men välkonstruerade högtalare.

Fint mellanregister. Gnistrande diskant.
Begränsad djupbas.

Arcam Musoa

Liten och musikalisk

Testets minsta högtalare är en läckerbit i lackad aluminium som låter imponerande fint med tanke på storleken. Och inte är den ful att titta på heller.

Fint mellanregister. Gnistrande diskant.
Begränsad djupbas.

Focal Chorus 705V

Fransk smörsångare

Den franska högtalartillverkaren Focal bygger bilstereo och High End-hifi av hög klass, men kan också stoltsera med intressanta budgethögtalare.

Varmt och behagligt ljud
Lite tillbakadragen sidkant. Lite odefinierad bas.

B&W DM686

Strålande stativare

Bowers & Wilkins 600-serie har länge satt ribban för budgetklassen. Och minstingen DM686 är inte heller att leka med.

Dynamiskt, öppet och engagerande ljud. Fyllig basåtergivning.
Låg känslighet.

Monitor Audio RS1

Suverän kvalitet

Monitor Audio RS1 är en av de största och dyraste högtalarna i testet, och definitivt den mest välgjorda av dem alla.

Kristallklart och underhållande ljud. Stram och väldefinierad bas. Lättdrivna.
Ingenting.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.