Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

JBL ES 20

Liten rockare

JBL är kända för att ge mycket ”Bang for the Buck”. Kan den lilla ES 20 backa upp det ryktet?
Ljud & Bild tycker
Bra dynamik. Distinkta övertoner.
Lite monoton bas
Specifikationer
Trevägs stativhögtalare 0,75-tums superdiskant 0,75-tums diskant 5-tums mellanregisterbas 65– 40 000 Hz 86 dB 8 ohm Pris: 2 800 kr

Det lilla baselementet kan få en att tro att högtalaren inte har tillräckligt med bas för att ha bra tryck, men en bakmonterad basport kan fixa det om den placeras tätt intill bakväggen.

ES 20 skiljer sig från resten av testdeltagarna genom att vara en 3-vägskonstruktion. Den har nämligen två diskantelement, som återger var sin del av diskantregistret, vilket ska förbättra precisionen i de högsta frekvenserna.

Ljudkvaliteten
Med pop och rock låter JBL-högtalarna energiskt och underhållande. Basresponsen är spänstig och har bra fokus på bastrumma och basgitarr. Hela tonregistret är rappt och rytmiskt. ES 20 har kanske testets bästa attack i diskanten och mycket tydliga trumslag. Beyoncés röst sticker ut långt från resten av ljudbilden. Utan att det låter hårt eller tröttsamt.

När vi sätter på klassisk musik är det uppenbart att högtalarna krånglar lite i basen. Med pop låter den som om den är större och går djupare än den gör i verkligheten. När det blir dags för tuba och kontrabas är det tydligt att basen rullar av lite tidigt. I stället är basen fetare längre upp, så det låter inte lika naturligt med klassiska och akustiska stycken. Disko-Dvorák är liksom inte lika tufft som äkta Dvorák.

För mansröster innebär denna färgning av basen ett litet problem eftersom det blir en puckel i det nedre röstregistret. Trots att JBL-högtalarna är energiska och friska så saknar de precisionen som behövs för att de ska kunna bli testets ”bang-för-the-buck”-högtalare.

Annons

Slutsats
ES 20 är en energisk och lekfull högtalare som är underhållande att lyssna på, särskilt om pop och rock står på menyn. Få andra högtalare är så snabba i vändningarna. Vad vi inte gillar är att basen är färgad och har ett tydligt fokus längre upp. Visst låter det tufft med mycket pop och rock, men det fungerar inte med akustisk musik som jazz och klassiskt. Basen är inte heller tillräckligt djup och det saknas lite exakthet för att leva upp till uttrycket ”bang for the buck.” Då är storebror ES 30, för en femhundring extra, bättre.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

KEF C3

Budgetalternativet

En av testets billigaste kandidater, C3, är en tämligen välljudande historia som passar tunna plånböcker.

Inga uppenbara problem. Väggfäste.
Begränsad dynamik.

Jamo C403

Inte riktigt

C403 är en större stativhögtalare som inte går in i så många bokhyllor. Den är lätt att driva och har mycket bas, men ljudkvaliteten är bara sådär.

Lättdrivna.
Lite ihålig bas.

Tangent Clarity 2

Liten läckerbit

Här är en av de minsta testdeltagarna. Den är snygg, enkel att placera och låter helt OK.

Bra tonal balans.
Begränsad detaljering.

Audio Pro Wigo 130

Lysande allroundare

Från Audio Pro kommer Wigo Wi-130, en billig och ganska så stor högtalare som levererar ljudet på ett särdeles underhållande sätt.

Frigjord spelstil Helhetlig ljudbild.
Saknar en aning upp­lösning.

DALI Lektor 1

Liten röstmästare

Lektor-serien är DALI:s nya ”bang for the buck”-serie med billiga men välkonstruerade högtalare.

Fint mellanregister. Gnistrande diskant.
Begränsad djupbas.

Arcam Musoa

Liten och musikalisk

Testets minsta högtalare är en läckerbit i lackad aluminium som låter imponerande fint med tanke på storleken. Och inte är den ful att titta på heller.

Fint mellanregister. Gnistrande diskant.
Begränsad djupbas.

Focal Chorus 705V

Fransk smörsångare

Den franska högtalartillverkaren Focal bygger bilstereo och High End-hifi av hög klass, men kan också stoltsera med intressanta budgethögtalare.

Varmt och behagligt ljud
Lite tillbakadragen sidkant. Lite odefinierad bas.

B&W DM686

Strålande stativare

Bowers & Wilkins 600-serie har länge satt ribban för budgetklassen. Och minstingen DM686 är inte heller att leka med.

Dynamiskt, öppet och engagerande ljud. Fyllig basåtergivning.
Låg känslighet.

Monitor Audio RS1

Suverän kvalitet

Monitor Audio RS1 är en av de största och dyraste högtalarna i testet, och definitivt den mest välgjorda av dem alla.

Kristallklart och underhållande ljud. Stram och väldefinierad bas. Lättdrivna.
Ingenting.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.