Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.

Av / 2018-04-10 - 09:54
SVS SB-4000
Audun Hage

”How low can you go?” På tio år har amerikanska SVS lyckats bli en av de mest respekterade subwoofertillverkarna i världen. De är också bland de grymmaste när det gäller att skapa riktigt djuuup bas – du vet, den där som går ända ner i avgrunden, får husgrunden att vibrera och skakar ner mammas finaste servis från kökshyllorna.

Nya 4000-serien från SVS siktar på att leverera ännu mer bas utan att priset löper amok. Bland modellerna hittar vi SB-4000 som är tillräckligt liten för att passa in i ett normalt vardagsrum – men tillräckligt potent för att leverera bas av det grannfientliga slaget.

SVS SB-4000

Efter att ha packat upp och placerat den 46 kilo tunga subwoofern i hörnet av vårt testrum kunde vi konstatera att SB-4000 är en gedigen och välkonstruerad historia. Vårt testexemplar hade pianolack-finish och den spegelblanka lacken ser onekligen snygg ut i vardagsrummet, men i en mörk hemmabio föredrar vi den mattare varianten i träfaner.

Med nästan inga knappar alls är baksidan ganska så spartansk, men SVS har sett till att det finns både RCA- och XLR-ingångar/utgångar som gör det enkelt att koppla in fler subwoofrar i kedja om man vill.

 

Det kompakta kabinettet är precis stort nog för att rymma en potent 13,5-tums bas. Det specialbyggda basmembranet har en tjock gummiupphängning för att ge extra lång slaglängd, med ett kraftfullt magnetsystem och stabilt chassi för att hålla allt under kontroll. Bara baselementet står för drygt 20 kilo av den totala vikten, vilket säger en hel del om hur stark ”motor” vi har att göra med! Förstärkaren som driver alltihop är på 1 200 watt, med en förmåga att leverera uppemot 4 000 watt maxeffekt när det behövs …

Användarvänlighet och funktioner

4000-serien har fått toppmodern styrning också. Alla funktioner (volym, fas, parametrisk equalizer med mera) kan styras från den medföljande fjärrkontrollen – eller ännu bättre: via SVS-appen som går att ladda ner gratis till iPhone/iPad och Android. Appen har många praktiska funktioner, inklusive en möjlighet att lagra flera ”presets” för olika lyssningsscenarier.

De traditionella knapparna och rattarna på baksidan är utbytta mot en display och digitala kontroller på fronten.

 

Med den parametriska equalizern går det att finjustera frekvensgången och utesluta de värsta topparna från rummets basrespons. Det bör dock påpekas att det handlar om manuella kontroller: SVS har ingen ”Auto-EQ” som en del andra märken har, så du måste justera på egen hand med hjälp av mätutrustning.

Ljudkvalitet

Som basglada läsare har redan har poängterat lyste utmanaren från SVS med sin frånvaro i vårt förra subwoofer-race. Vi blev därför väldigt glada när vi fick in SB-4000 och kunde köra den mot testvinnaren från Arendal Sound! I dagsläget är den imponerande 1723 Subwoofer 2 vår referens för under 20 000 kronor.

Det blir snabbt uppenbart att SB-4000 har de rätta generna i behåll. Vi börjar med Snoop Doggs ”Make America Crip Again” och SVS-subben levererar den tunga hiphop-basen med fullt ös. Basen får soffan att skaka och det känns lite som att cruisa ner för gatan i en sänkt amerikanare med stor stereo: basen är rejält fet, de tunga anslagen skjuter som tryckvågor genom rummet. Vi kan spela så högt att klagomålen från grannar väller in utan att subwoofern uppvisar några tecken på att vilja ge upp. Både Geir och Audun flinar uppskattande.

SVS-subwoofern kan också styras med särskild app till iOS och Android.

 

Vi går vidare till James Blake och ”Limit To Your Love”. SVS-subwoofern låter snudd på perfekt med den här sortens långsamma, monotona basgång. Den har ännu mer tryck än Arendal i de djupaste frekvenserna. Hela rummet skakar!

So far so good, men hur står det till med lite snabbare och mer impulsiva techno-rytmer? Deadmau5 ”Seeya” har en snabb och hårtslående bas som verkligen sätter responsen på prov. Här hänger inte SVS alls med Arendal! 1723-subwoofern har en betydligt stramare bas med större dynamik i anslagen, utan att det saknas tyngd. SVS har gott om punch den också, men den orkar inte stoppa och starta igen lika fort vilket hämmar musiken en smula.

– SVS låter inte lika dynamiskt, och har inte på långa vägar samma transientrespons som Arendal, påpekar Geir.

Maria Menas cover på ”I Was Made For Loving You” avslöjar också att SVS-subben inte är lika musikaliskt exakt som referensen. Arendal återger kontrabasen lätt och ledigt i samspel med huvudhögtalarna, medan SVS har en tyngre, mer ”subwoofer-aktig” ljudkaraktär. Den skiljer sig tydligt från ljudbilden, även efter vi har provat oss fram med EQ-kontrollerna.

SVS låter stenhårt när det är dags för film. Rymdskeppsexplosionen i Alien: Covenant slår så hårt att det känns ända in i ryggmärgen, men chockvågen känns inte lika dynamisk och ”explosiv” som från Arendal-subben med sina dubbla basar.

Vi kunde naturligtvis inte hålla oss från att ”tortyr-testa” båda subwoofrarna med djupa frekvenssvep. Det råder ingen tvekan om att SVS har högre nivå från 20 hertz och nedåt, men fördelen är inte så stor som vi hade hoppats. Längre upp har nämligen Arendal Sound mer tryck. Basen känns renare, snabbare och stramare också, med en mer sömlös övergång till våra huvudhögtalare (Focal Kanta).

SVS mot Arendal Sound: SB-4000 får klara sig med ett enda 13,5-tums baselement medan norrmännen kan skryta med dubbla 13,8-tummare. SVS kan dock slå sig för bröstet med extrem slaglängd och en maffigt stark förstärkare.

 

Slutsats

SVS SB-4000 är en potent subwoofer, som ger ifrån sig våldsamma mängder djupbas från ett relativt kompakt kabinett. Här får du en saftig och tung djupbas som sätter hela rummet i gungning! Efter att ha testat en lång rad subwoofrar i den här storleks- och prisklassen kan vi konstatera att SVS hävdar sig mot de allra bästa, men når inte riktigt fram ända till toppen. Amerikanerna får nämligen se sig besegrade på upploppet av nykomlingen från norska Arendal, som har en förförande attack och impulsvilja.

Ljud & Bild tycker

Den här kompakta subwoofern från SVS ger ifrån sig brutala mängder djupbas! Basen är inte lika stram och impulsiv som klassens bästa.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen