TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.

forfatter
Publicerad 2018-04-10 - 09:54
L&B tycker
Den här kompakta subwoofern från SVS ger ifrån sig brutala mängder djupbas!
Basen är inte lika stram och impulsiv som klassens bästa.
Specifikationer

Sluten subwoofer

Baselement: 13,5 tum

Förstärkare: 1200 watt

Frekvensomfång: 19– 310 Hz (+/–3 dB)

Mått: 46,5 x 45,3 x 53 cm (HxBxD)

Vikt: 46,4 kg

Styrning: SVS App

Webb: hembiobutiken.se

Riktpris: 20000 Pr. 2018-04-10 Produktsida

”How low can you go?” På tio år har amerikanska SVS lyckats bli en av de mest respekterade subwoofertillverkarna i världen. De är också bland de grymmaste när det gäller att skapa riktigt djuuup bas – du vet, den där som går ända ner i avgrunden, får husgrunden att vibrera och skakar ner mammas finaste servis från kökshyllorna.

Nya 4000-serien från SVS siktar på att leverera ännu mer bas utan att priset löper amok. Bland modellerna hittar vi SB-4000 som är tillräckligt liten för att passa in i ett normalt vardagsrum – men tillräckligt potent för att leverera bas av det grannfientliga slaget.

SVS SB-4000

Efter att ha packat upp och placerat den 46 kilo tunga subwoofern i hörnet av vårt testrum kunde vi konstatera att SB-4000 är en gedigen och välkonstruerad historia. Vårt testexemplar hade pianolack-finish och den spegelblanka lacken ser onekligen snygg ut i vardagsrummet, men i en mörk hemmabio föredrar vi den mattare varianten i träfaner.

Med nästan inga knappar alls är baksidan ganska så spartansk, men SVS har sett till att det finns både RCA- och XLR-ingångar/utgångar som gör det enkelt att koppla in fler subwoofrar i kedja om man vill.

 

Det kompakta kabinettet är precis stort nog för att rymma en potent 13,5-tums bas. Det specialbyggda basmembranet har en tjock gummiupphängning för att ge extra lång slaglängd, med ett kraftfullt magnetsystem och stabilt chassi för att hålla allt under kontroll. Bara baselementet står för drygt 20 kilo av den totala vikten, vilket säger en hel del om hur stark ”motor” vi har att göra med! Förstärkaren som driver alltihop är på 1 200 watt, med en förmåga att leverera uppemot 4 000 watt maxeffekt när det behövs …

Användarvänlighet och funktioner

4000-serien har fått toppmodern styrning också. Alla funktioner (volym, fas, parametrisk equalizer med mera) kan styras från den medföljande fjärrkontrollen – eller ännu bättre: via SVS-appen som går att ladda ner gratis till iPhone/iPad och Android. Appen har många praktiska funktioner, inklusive en möjlighet att lagra flera ”presets” för olika lyssningsscenarier.

De traditionella knapparna och rattarna på baksidan är utbytta mot en display och digitala kontroller på fronten.

 

Med den parametriska equalizern går det att finjustera frekvensgången och utesluta de värsta topparna från rummets basrespons. Det bör dock påpekas att det handlar om manuella kontroller: SVS har ingen ”Auto-EQ” som en del andra märken har, så du måste justera på egen hand med hjälp av mätutrustning.

Ljudkvalitet

Som basglada läsare har redan har poängterat lyste utmanaren från SVS med sin frånvaro i vårt förra subwoofer-race. Vi blev därför väldigt glada när vi fick in SB-4000 och kunde köra den mot testvinnaren från Arendal Sound! I dagsläget är den imponerande 1723 Subwoofer 2 vår referens för under 20 000 kronor.

Det blir snabbt uppenbart att SB-4000 har de rätta generna i behåll. Vi börjar med Snoop Doggs ”Make America Crip Again” och SVS-subben levererar den tunga hiphop-basen med fullt ös. Basen får soffan att skaka och det känns lite som att cruisa ner för gatan i en sänkt amerikanare med stor stereo: basen är rejält fet, de tunga anslagen skjuter som tryckvågor genom rummet. Vi kan spela så högt att klagomålen från grannar väller in utan att subwoofern uppvisar några tecken på att vilja ge upp. Både Geir och Audun flinar uppskattande.

SVS-subwoofern kan också styras med särskild app till iOS och Android.

 

Vi går vidare till James Blake och ”Limit To Your Love”. SVS-subwoofern låter snudd på perfekt med den här sortens långsamma, monotona basgång. Den har ännu mer tryck än Arendal i de djupaste frekvenserna. Hela rummet skakar!

So far so good, men hur står det till med lite snabbare och mer impulsiva techno-rytmer? Deadmau5 ”Seeya” har en snabb och hårtslående bas som verkligen sätter responsen på prov. Här hänger inte SVS alls med Arendal! 1723-subwoofern har en betydligt stramare bas med större dynamik i anslagen, utan att det saknas tyngd. SVS har gott om punch den också, men den orkar inte stoppa och starta igen lika fort vilket hämmar musiken en smula.

– SVS låter inte lika dynamiskt, och har inte på långa vägar samma transientrespons som Arendal, påpekar Geir.

Maria Menas cover på ”I Was Made For Loving You” avslöjar också att SVS-subben inte är lika musikaliskt exakt som referensen. Arendal återger kontrabasen lätt och ledigt i samspel med huvudhögtalarna, medan SVS har en tyngre, mer ”subwoofer-aktig” ljudkaraktär. Den skiljer sig tydligt från ljudbilden, även efter vi har provat oss fram med EQ-kontrollerna.

SVS låter stenhårt när det är dags för film. Rymdskeppsexplosionen i Alien: Covenant slår så hårt att det känns ända in i ryggmärgen, men chockvågen känns inte lika dynamisk och ”explosiv” som från Arendal-subben med sina dubbla basar.

Vi kunde naturligtvis inte hålla oss från att ”tortyr-testa” båda subwoofrarna med djupa frekvenssvep. Det råder ingen tvekan om att SVS har högre nivå från 20 hertz och nedåt, men fördelen är inte så stor som vi hade hoppats. Längre upp har nämligen Arendal Sound mer tryck. Basen känns renare, snabbare och stramare också, med en mer sömlös övergång till våra huvudhögtalare (Focal Kanta).

SVS mot Arendal Sound: SB-4000 får klara sig med ett enda 13,5-tums baselement medan norrmännen kan skryta med dubbla 13,8-tummare. SVS kan dock slå sig för bröstet med extrem slaglängd och en maffigt stark förstärkare.

 

Slutsats

SVS SB-4000 är en potent subwoofer, som ger ifrån sig våldsamma mängder djupbas från ett relativt kompakt kabinett. Här får du en saftig och tung djupbas som sätter hela rummet i gungning! Efter att ha testat en lång rad subwoofrar i den här storleks- och prisklassen kan vi konstatera att SVS hävdar sig mot de allra bästa, men når inte riktigt fram ända till toppen. Amerikanerna får nämligen se sig besegrade på upploppet av nykomlingen från norska Arendal, som har en förförande attack och impulsvilja.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild