TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Soundboks Go

Lätt att bära – svår att uthärda

Världens starkaste och mest fruktade partyhögtalare i miniformat som kan tas med överallt. Men varför ta med den?

forfatter
Publicerad 2022-04-12 - 15:00
Karakter
Soundboks Go
L&B tycker
När det ska spelas fest i många timmar i rad finns inte mycket som kan mäta sig med Soundboks. Kan ligga i bagageutrymmet eller på pakethållaren.
Ihåligt och rungande ljud som kräver ovanligt många bacardi breezers. Tung och klumpig. Varför har den inga hjul?
Specifikationer
 • Element: 10-tums bas, hornladdad domediskant
 • Effekt: 2 x 72 watt klass-D
 • Frekvensomfång: 40–20 000 Hz
 • Max ljudtryck: 121 dB
 • Anslutningar: Minijack, Bluetooth 5.0
 • Batteritid: 40 timmar vid halv nivå, 6 timmar vid maxnivå
 • Mått: 45,9 x 31,6 x 26,6 cm cm
 • Vikt: 9,2 kg
 • Webb: soundboks.com
Riktpris: 7 000Pr. 2022-04-12 Produktsida

Danska Soundboks har fått samma ära som Google och Photoshop: att bli ett begrepp i dagligt tal. När man spelar igång en fest i parken, på stranden eller på festivalcampingen så gör man det på ”en soundbox” – oavsett om den bärbara festhögtalaren är av det märket eller något annat.

Men de tre versionerna av den ursprungliga Soundboks-högtalaren är både stora och tunga, och man tar inte med dem på en spontan tripp. Därför har Soundboks gjort en mer bärbar ”Go”-version som är ungefär hälften så stor och tung.

Soundboks Go är en svart enhet av ABS-plast som är ungefär lika stor som en kabinväska. Men till skillnad från handbagaget har Go-högtalaren inga hjul. Bara ett bärhandtag för en hand. Visst kan man bära de 9,2 kilona med en hand, men man behöver inte gå särskilt många hundra meter för att en frisk långpromenad ska börja kännas som en dålig idé.

soundboks go 1
Soundboks Go lika stor som ett handbagage – fast tyvärr utan hjul. (Foto: Soundboks)

Till fots är en vanlig Soundboks faktiskt lättare att ha med sig, eftersom de inbyggda professionella bärhandtagen är större och mer ergonomiska. Och två personer kan bära högtalaren mellan sig. Å andra sidan får Soundboks Go plats även i ett litet bagageutrymme eller till och med på cykelns pakethållare.

soundboks go live12
Soundboks Go kan tas med vart som helst. (Foto: Soundboks)

En bas i stället för två

Soundboks Go har en enda 10-tums bas och en 1-tums diomediskant som sitter innanför en så stor Waveguide att den faktiskt är hornladdad. Varje element har en egen 72-watts klass D-förstärkare. Som jämförelse har den stora Soundboksen två 10-tumsbasar och 3 x 72-watts förstärkareffekt.

Styrningen är simpel: en vridknapp som är kombinerad på/av och volymkontroll samt en tryckknapp som kopplar ihop högtalaren med andra Soundboksar. Förutom Bluetooth finns en analog ljudingång med 3,5-mm minijack. Tyvärr har professionella ingångar med XLR och 1/4-tumskontakter, som gjorde den fullvuxna Soundboks till ett mini-PA-system, försvunnit.

Läs också Festen fortsätter dygnet runt Tredje versionen av danska Soundboks spelar tuffare, högre – och det går att sätta ihop ett band!

Soundboks Go är en Bluetooth-högtalare och kan utan vidare användas med mobilen. Men det finns naturligtvis en styr-app. Appen ger tillgång till olika ljudinställningar, samt kan samla ihop upp till fyra boksar i ett system. Har man fler än en högtalare kan man välja om de ska spela i mono eller vara vänster respektive höger kanal. De tre ljudinställningarna heter ”Indoors”, ”Power” och ”Bass+”. En fjärde inställning som heter ”EQ” gör att man kan fintrimma ljudet med en sexbands EQ-funktion. Något som i allra högsta grad behövs!

EQ1
Om ljudet bara ska vara någorlunda balanserat måste man jobba ordentligt med equalizern. Men man får fortfarande ingen bas. (skärmdump)

Optimistiska specar

Enligt tillverkaren kan Soundboks Go leverera ett ljudtryck på 121 dB i Bass+-läge och 119 dB i vanligt (utomhus)läge. Hur det kan gå till med en 72-watts förstärkare och när baselementet uppges ha en känslighet på 96 dB kan bara PR-avdelningen svara på. Enligt normal akustik ska högtalaren ”bara” kunna åstadkomma 115 dB vid full förstärkareffekt. Vilket dock fortfarande är vansinnigt högt.

soundboks go live14
Högtalaren är skyddad mot väder och vind. (Foto: Soundboks)

Ljudkvaliteten

Soundboks är en högtalare i en speciell kategori. Den är i första hand tänkt att få fart på en fest. Därför förväntar jag inte heller något highend-ljud från den – eller hifi-ljud för den delen.

Men den låter riktigt fult! I inställningen ”Indoors” har den ett ovanligt läskigt och instängt ljud med en ihålig och dånande bas. Och i de två utomhuslägena ”Power” och ”Bass+” blir det till och med ännu värre!

Och för att svara på den oundvikliga frågan: Ja, jag testade den med tunga elektrobeats och popmusik. Och ja, jag testade den utomhus. Naturligtvis. För det är där som Soundboks Go är i sitt rätta element. Men det låter fortfarande så illa att man känner för att dricka en hel back alkoläsk för att försöka glömma ljudet!

Vad som är fel är att högtalaren inte gör som den ska: djupbas har man ingen användning för på en fest (och Soundboks Go säger absolut inget vettigt under 50–60 Hz) utan en partyhögtalare måste i stället leverera en kraftfull mellanbas i området 80–100 Hz, som känns i magen. Och så en diskant som skär igenom. Och här misslyckas Soundboks Go. Vad den däremot levererar ett överskott av är övre bas och nedre mellanregister. När man sänker reglagen för 150 Hz och 400 Hz rejält och samtidigt höjer alla andra tonområden i EQ:n i appen blir ljudbalansen någorlunda dräglig. Men någon riktig bas får man fortfarande inte.

soundboks go live8
Det utbytbara batteriet håller i upp till 40 timmar på en laddning. Köper du ett extra batteri kan festen fortsätta i 24-timmarsskift. (Foto: Soundboks)

Slutsats

On man redan har lyckats göra världens coolaste festivalhögtalare så låter det som en perfekt idé att ta det bästa från den och packa in allt i en mer bärbar modell. Men det är tyvärr inte vad som har hänt. För Soundboks Go har ingenting av den charm som gjorde de tre generationerna stora soundboksar till en succé. I stället för att leverera stenhårda beats får man ett skumt och oklart ljud. Att högtalaren ovanpå alltihop inte är särskilt bärbar gör bara saken värre. Om du vill ha en högtalare som kan kicka igång festen under en hel och en halv dag kan den ursprungliga Soundboks Gen. 3 vara ett mycket mer kompetent alternativ. Och den fjärdedel som den kostar mer än Soundboks Go är väl spenderade pengar! Behövs det ljus på festen och ett aningen lägre pris är Sony MHC-V73D ett bra alternativ – med hjul.

soundboks go 3
Soundboks Go är mindre och billigare än Soundboks gen. 3. Men den är inte värd prisskillnaden. (Foto: Soundboks)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild