Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony MHC-V73D

Partyhögtalare med tryck

Glöm de alla andra Bluetooth-högtalare, det blir ingen fest förrän du har en partyhögtalare som den här.

Av / 2021-07-31 - 09:00
Sony MHC-V73D
Lasse Svendsen

Den vinner knappast några designtävlingar och kommer förmodligen inte att hitta en plats bland skandinaviska minimalistiska möbler. Men sätt den i rätt miljö, skruva upp volymen och förbered dig på att bli tagen med storm.

Sony MHC-V73D, är en enorm högtalare som riktar sig speciellt till karaoke, fester och platser där en vanlig Bluetooth-högtalare snabbt blir för klen för att få till någon speciell feststämning.

Den har också en inbyggd ljusshow som blinkar i alla riktningar i takt med musiken. Ja, lamporna kan slås av. Om du bestämmer dig för att sätta högtalaren i vardagsrummet passar det kanske inte med en full ljus-show, om du bara vill lyssna på lite radio.

För det har den också. Både FM- och DAB+radio, och mycket annat. Som till exempel CD-, och DVD-spelare. Har man några CD-skivor liggandes, är det alltså fritt fram. DVD-spelaren är självklart där för alla som bara måste sjunga lite karaoke före läggdags.

För det har den också. Karaoke alltså. Med två mikrofoningångar kan man till och med sjunga duett. Bilden kan du få via TV:n eller med en projektor från HDMI-utgången på baksidan. Det är också möjligt att ansluta gitarr, helt sant, och använda högtalaren som en gitarrförstärkare.

Men det är långt ifrån allt.

Om 360 grader med partyljus blir i mesta laget, då stänger du av dem.

Taiko

Ingen (få) utanför Japan har hört talas om taiko, men här finns det ett separat Taiko-läge där du kan spela trummor ovanpå högtalaren. Jag skojar inte. Du kan välja mellan flera trumvarianter, djembe, nämnda taiko, bonjgo eller surdo. Till publikens förtjusning, eller vrede, kan trumman användas medan musiken spelas.

Om du tycker att det är tröttsamt kan allt detta stängas av, och du kan bara skruva upp ljudet och dansa till musiken istället.

För dansa tror jag de flesta får en obönhörlig lust till när jetbasboostern slungar ut basen som en katapult. Tro mig, det märks. Du känner bassen i kroppen, och blir det i mesta laget, kan du välja mer måttliga lägen av bas och det finns en eq som gör det möjligt att – till en viss grad – finjustera ljudet.

Trumma, DJ-scratching, ljud- och ljusstyrning, den stänksäkra pekskärmen är många saker på en gång.

Det enklaste sättet är att streama från din mobil med Bluetooth. Högtalaren kan styras med en app från Sony Music Cente, som de kallar Fiestable. Därifrån kan man spela med DJ-effekter och styra funktioner med röstkommandon eller med gester – rörelsekontroll, där du sveper i ett mönster i olika riktningar för att styra musikuppspelningen. Förresten är topplattan stänksäker, så spill från läsk kan bara torkas av.

Upplever du att högtalaren är lite klen (knappast troligt) kan flera av samma typ kopplas ihop för ännu mer spektakel. Upp till 50 stycken faktiskt.

Brutalt högt och kraftfullt

Men det räcker långt med en. I vart fall så länge du inte ska få ut ljud i en stor sal, men tillräckligt för terrassen eller inomhus hemma.

Liksom alla sådana här högtalare finns det olika ljudprofiler, varav de flesta bara förvränger eller förstör ljudet, men med lite justeringar av bas och diskant kommer du långt.

Då spelar den stora Sony-högtalaren bättre än befarat. Ja, det finns mer än tillräckligt med bas, speciellt om du trycker på mega bas, men även då drunknar inte musiken för mycket. Den stora 12-tums basen och de andra sex högtalarelementen är välbalanserade och även när du spelar riktigt högt, dansgolvsvolym alltså, så slipper du lyckligtvis skärande eller förvrängd diskant.

Den räcker med en, men om inte, kan 50 stycken anslutas ihop.

Mellanregistret låter lite ihåligt, så sången känns klenare än den är, men gitarrer, piano, blåsinstrument och liknande låter kraftfullt och tufft.

Om du undviker att vrida volymen till max låter det ganska bra i det stora hela. Speciellt för en partyhögtalare av denna storlek. I alla fall spelar den tillräckligt högt, även flera steg under maximal volymnivå, så festen hålls igång tills folk inte orkar festa och ha kul längre.

Slutsats

Sony MHC-V73D är kanske inte förstahandsvalet som vardagsrumshögtalare, men som partyhögtalare framträder den som en av våra favoriter. Den har ett antal funktioner som förmodligen inte kommer att användas av alla, men det grundläggande – för att sätta fart på en fest, fungerar den bättre än de flesta partyhögtalare. Sonys högtalare lyckas spela högt, tufft och tydligt nog för att det definitivt kan rekommenderas för ändamålet. Om den inte är tillräckligt hög kan du alltid köpa en till.

Bärhandtaget och hjul gör det enkelt att flytta på den.

Karakter
Sony MHC-V73D
Premium

Ljud & Bild tycker

Otroligt tryck och basnivån skapar verkligen feststämning. Välutrustad med mikrofonhållare för karaokefest, gitarringång, radio CD/DVD. Festliga ljuseffekter. Den kan skramla och låta lite förvrängt på maxvolymen, och ljudet blir aldrig tillräckligt balanserat för att tillfredsställa de mest kräsna öronen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen