TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Siala Saga

Danskt retrohantverk

Debutmodellen Siala Saga imponerar med hantverk och maskulin skönhet.

forfatter
Publicerad 2021-05-15 - 08:00
Karakter
Siala Saga
L&B tycker
Danskt hantverk. Riktigt vackert utförande i lyxiga material. Lysande ljud.
Tämligen högt pris för en högtalare utan nätverk, strömning, smartfunktioner eller digitalingång. Bara Bluetooth 4.2.
Specifikationer
 • Element: 2 x 4-tums bas, 2 x 0,75-tums softdome-diskant
 • Inbyggd förstärkare: 4-kanals klass D (4 x 50 watt)
 • Frekvensomfång: 43–20 000 Hz
 • Anslutning: Bluetooth 4.2 (aptX), 3,5 mm minijack
 • Fjärrstyrning: Nej
 • Röststyrning: Nej
 • Batteritid: 8–24 timmar
 • Mått/vikt: 32,0 x 21,0 x 21,0 cm/6,5 kg
 • Material: Ek, mahogny, valnöt, corian, cognac-skinn, mockaskinn, svart skinn
 • Webb: siala.dk

Trådlösa högtalare är verkligen ingen bristvara. Men en danskutvecklad, danskproducerad och handbyggd trådlös högtalare är inget vi ser ofta.

Siala grundades 2018 av vännerna Patrick Wayne Hejlesen och Jonas Palm, och Siala Saga är deras första produkt. En trådlös livsstilshögtalare i övre änden av prisskalan.

Designen är klassisk på ett maskulint sätt: oljat äkta trä och oljat äkta läder. Den är så exklusiv och handgjord att man får lust att stoppa in näsan i högtalaren och insupa doften.

Högtalarna specialbyggs för hand. När man beställer kan man välja mellan tre träslag och konstmineralet corian samt tre färger på det italienska skinnet. Man kan också välja träslag på den mjuka rundade mynningen på basporten, samt om det ska monteras på handtag av trä. Fronten är gjord av vävt möbeltyg. Allt detta är dekor som inte har någon inverkan på ljudet – men det är en utsökt dekor som förstorar ägarglädjen. Och naturligtvis prislappen.

Ren Bluetooth-högtalare

Rent tekniskt är Siala Saga en fristående bordshögtalare utan nätverks- eller smartfunktioner. Bluetooth (med aptX) och en analog minijack-ingång, det är allt. Inga appar och ingen fjärrkontroll. Siala-gänget jobbar på en modell med nätverksfunktioner, men Saga-högtalaren har bara Bluetooth.

Det behöver inte vara något problem. Både Klipsch och Marshall har också gjort rena Bluetooth-högtalare i en design som påminner den här.

Inuti hittar man en 4 x 50-watts klass D-förstärkare som driver sammanlagt fyra högtalarelement: två fyratums bas/mellanregister och två trekvartstums dome-diskanter. Högtalaren har en batteritid på upp till 24 timmar. Eller 8 timmar om det går hett till.

Siala Saga en fristående Bluetooth-högtalare utan nätverks- eller smartfunktioner.

Klassisk stil

Möjligheten att anpassa färger och material efter den personliga smaken är ett av de viktigaste försäljningsargumenten för Siala Saga. Man kan välja en diskret och ”modern” stil med topp och botten i vit corian och sidor i svart skinn. Jag valde att gå åt rakt motsatt håll, med topp och botten av mahogny och sidor och baksida i cognacfärgat skinn – perfekt för en salong i steampunk-stil (disclaimer: jag har ingen salong i steampunk-stil, och testprodukten var bara till låns – men det är trevligt att kunna drömma!).

När högtalaren är vald tar det ungefär fyra veckor innan den kommer med posten i en mycket stor och utomordentligt transportsäker förpackning som lär kunna överleva även den mest brutala pakethantering.

I kartongen hittar man, förutom högtalare och laddare, ett underhållsset med läderolja och träolja, samt en prydlig tryckt manual på 56 sidor. Inte illa för ett nystartat företag.

Styra och använda Siala Saga

Som ren Bluetooth-högtalare är det enkelt att installera Siala Saga. När den är parkopplad med mobilen eller laptopen kan man strömma musik till den trådlöst.

Styrningen är begränsad till av/på, Bluetooth-parning och val av EQ-läge för inomhus- eller utomhusbruk. Funktionerna styrs med touch-fält som är dolda bakom utfräsningar i topplattan. Det är elegant och minimalistiskt – men också lite för minimalistiskt, eftersom det inte finns någon synlig indikation på vad man har valt. Det måste man titta efter på baksidan för att få reda på.

Man kan också fråga sig om det ens är nödvändigt att ha funktioner som främst används under installationen som designelement på toppen. Personligen skulle jag hellre vilja ha en volymkontroll än Bluetooth- och EQ-knappar. Volymen kan man nämligen bara ställa in på den parkopplade enheten.

Högtalaren är handbyggd i Danmark och har en exklusiv finish. När man beställer kan man välja mellan 36 olika kombinationer. (Foto: Siala)

Ljudkvaliteten

Siala Saga spelar i stereo, men stereoperspektivet blir nödvändigtvis en smula snävt i en högtalare som bara är 32 cm bred. Inga fasfixningstrick har gjorts för att göra ljudet större. Det ska Siala inte få kritik för, ett rent ljud är att föredra.

Det finns, som vanligt nu för tiden, en inbyggd DSP som styr delningsfiltret och rätar ut frekvensresponsen. Och Siala har fin koll på akustiken i den lilla högtalaren. Det är tryck i basen och balansen mellan tonregistren är överlag bra.

Tal och sång återges öppet och riktigt naturligt, och det är ingen brist på luft. Men mansröster är lite för fylliga på grund av en lätt markerad bas.

Saga är inget tråkigt sällskap, den trivs extra bra med pop och rock. ”Dark Ballet” med Madonna och ”When I Was a Young Girl” med Feist får fart på fötterna. Här klär basen musiken väl – och får golvplankorna att vibrera.

Någon egentlig djupbas finns av naturliga orsaker inte. Det är en helt acceptabel kompromiss som bara irriterar orgelfantaster.

Siala Saga corian black
Siala Saga finns i en ”inredningsvänlig” version med topp och botten i vit corian samt sidor i svart läder. (Foto: Siala

Konkurrenter

Trådlösa bordshögtalare finns det massor av och i den här prisklassen har de flesta inbyggd strömning, multiroom och ofta även rumskorrigering. Sonos Play:5 har alla funktionerna och ljudet, men inte designen. Klipsch The Three är nästan lika retrocool och har dessutom trådlösa funktioner. Och om en knivskarp design är det viktigaste kravet är Beosound Emerge en uppenbar kandidat – som dock bara spelar i mono.

Slutsats

Siala Saga är en absolut välbyggd debutmodell från en ny dansk tillverkare. När det gäller design och byggkvalitet klår den de flesta, utom Bang & Olufsen. Även ljudet har den koll på, och kan ge många års trivsam underhållning i sovrummet eller på hemmakontoret. Men det är också en ganska så kostsam högtalare, och rent tekniskt sett är det svårt för två personer i en träverkstad att mäta sig med multinationella elektronikkoncerner. För samma eller mindre pengar kan man enkelt hitta trådlösa högtalare med liknande ljudkvalitet och inbyggda strömnings- och multiroom-funktioner. Huruvida detta är avgörande får vara upp till dig. När allt kommer omkring är det ju inte någon som köper en Harley-Davidson för körkomforten eller toppfarten.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend