Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Beosound Emerge

Kilformad ljuddesign

Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.

Skrivet av / 2021-04-15 - 07:00
Beosound Emerge
John Hvidlykke

Bang & Olufsen är inne i ett stim nu. Bara de senaste månaderna har de släppt flera trådlösa högtalare och dito hörlurar. Vi har knappt hunnit testa Beosound Level förrän det dyker upp en lillebror, i form av Beosound Emerge.

Emerge är en trådlös nätverkshögtalare med en design som är distinkt även för att vara Bang & Olufsen: en kompakt och nästan omöjligt tunn kil. Den är 6,7 cm tjock, där den är som bredast och bara 3 cm längst fram. Beosound Emerge glider alltså in diskret på ställen där husreglerna inte tillåter vanliga, synliga högtalare. Den finns i två färgvarianter: En version i ek och gyllene aluminium med tygfront och en antracitgrå version som framför allt ser ut som en mycket liten spelkonsol – eller en väldigt stor dörrstopp.

Beosound Emerge finns även i antracitgrått utförande. (Foto: Bang & Olufsen)

Multiroom och röststyrning

Som vi är vana vid från Bang & Olufsen styrs högtalaren med en touchpanel på ovansidan. Där man kan byta låt, höja och sänka volymen och välja mellan förinställda musikkällor. Det finns också knappar för att aktivera Bluetooth och en mikrofon för röststyrning. Precis som Beosound Level kan Emerge styras med Google Assistant. Det gör det enkelt att integrera den i både ett multiroom-system och ett smart-hem. Spotify Connect finns inbyggt, andra strömningstjänster måste spelas från mobilen eller laptopen via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Tack vare Google Assistant är installationen enkel. Om man redan har ett Google Hem-system handlar det bara om att få in Beosound Emerge i det trådlösa nätverket, samt välja vilket rum den ska stå i.

I det smala kabinettet har B&O fått plats med tre högtalare, varav 4-tumsbasen måste vara monterad på sidan. Ett mellanregister på 3,7 cm och en dome-diskant på 14 mm tar hand om resten. Varje element har en egen klass D-förstärkare: 60 watt till basen och 30 watt vardera till mellanregister och diskant.

Anpassning

Precis som Beosound Level har Emerge inbyggd Active Room Compensation, som med hjälp av mikrofonen ”lyssnar av” rummet och justerar ljudet efter placeringen. Och i Bang & Olufsen-appen kan man anpassa ljudet efter sin egen smak med profiler som Lounge, Party, Speech, Night och Optimal. Eller genom att navigera med en ”kompass” mellan ytterligheterna Warm, (dämpad diskant), Bright (dämpad bas), Powerful (markerad bas och diskant) och Relaxed (dämpad bas och diskant).

Som vanligt för Bang & Olufsen styrs Beosound Emerge med en touchpanel. (Foto: Bang & Olufsen)

Så låter Beosound Emerge

Tiden när jag kunde tappa hakan över en högtalare som tack vare stora mängder digital signalkorrigering kunde spela ”omöjligt” djup bas från ett ”omöjligt” litet kabinett är över. Men Beosound Emerge är ändå något alldeles speciellt!

För även om kabinettet är tunt så är det inget tunt med ljudet, som är både varmt och välskapt. Bang & Olufsen anger själva att den nedre gränsfrekvensen är 49 Hz. Bortsett från att de inte säger något om toleransen så är det djupare än många lyckade kompakthögtalare – till exempel DALI Menuet SE, som tackar för sig redan vid 59 Hz. Det smala kabinettet fuskar lite, eftersom baselementet ju faktiskt är hela 10 cm i diameter.

Beosound Emerge är nästan omöjligt smal och kompakt, men ljudet är tillräckligt fylligt. (Foto: Bang & Olufsen)

De fina takterna fortsätter upp genom tonregistret och avslöjar att Beosound Emerge är mer än bara ett prydnadsföremål. Röster låter naturliga och riktigt nyanserade. I ”Dark Ballet” kommer Madonnas röst inte riktigt ut i rummet, utan gömmer sig mellan instrumenten. Men för något så litet och relativt billigt avklaras uppgiften galant. Och enklare musik, som ”Electric Daisy Violin” med Lindsey Stirling, får det att börja rycka i fötterna – och vibrera i golvet.

Lustigt nog är det mer tryck i den djupa(re) basen än mellanbasen. Det betyder att musiken å ena sidan har tyngd, men på samma gång saknar lite driv eftersom trummor och bas ligger i registret som är lite tillbakadraget.

Men som alltid måste saker och ting ses ur sitt rätta perspektiv: Det handlar om en – i Bang & Olufsen-sammanhang – förhållandevis billig högtalare som antagligen kommer att användas mer för bakgrundsmusik och ljudböcker i köket eller matsalen än för kritisk lyssnande i vardagsrummet. Och vem lyssnar ens kritiskt längre?

För det ändamålet stöter Beosound Emerge på direkt konkurrens från bland annat Sonos Play:5 och Denon Home 350, som båda spelar starkare – och i stereo. Men som på grund av både storleken och utseendet har svårare att passa in i inredningen. Är man villig att lägga en smula mer pengar så är Naim Mu-so ett alternativ som har både ljudet och utseendet med sig.

Beosound Emerge
Man kan para ihop två Beosound Emerge och få ett par eleganta och nästan osynliga stereohögtalare. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

Beosound Emerge är den minsta bordshögtalaren från Bang & Olufsen hittills. Och den är riktigt lyckad. Den spelar högre – och framför allt djupare – än vad som borde vara tillåtet från ett så slimmat kabinett! Av goda skäl är den ingen partyhögtalare, men den kan stå för musikaliskt ackompanjemang på ett utmärkt sätt i ett litet vardagsrum. Designen kommer (ursäkta!) att slå en kil mellan anhängare och motståndare. Men slående är den åtminstone! Den gråsvarta versionen kommer att hitta sin plats i minimalistiska interiörer, medan trä- och guldversionen faktiskt är riktigt elegant. Inte minst som stereopar. Och även om priset för en ensam bordshögtalare är en smula tilltaget så är ett aktivt par stereohögtalare för dubbelt så mycket förhållandevis rimligt.

Karakter
Beosound Emerge
Premium

Ljud & Bild tycker

Knivskarp design. Även om det är otroligt kompakt så är ljudet riktigt prisvärt. Anpassar ljudet efter placeringen. Bättre för bakgrundsunderhållning än aktivt lyssnande. Högt kilopris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen