: Pioneer S-FS73A och Pioneer S-71W

Ska lyfta ljudet

Men når inte ända upp.
Ljud & Bild tycker
Kan sparka ifrån sig rejält i hemmabion. Ger en viss känsla av höjd i ljudbilden.
Atmos-lösningen är inte optimal, inbyggda kanaler kan inte mäta sig med äkta vara. Dessutom saknas upplösning, röstregistret är instängt och högtalarna är beroende av en förstärkare med bra rumskorrektion för att fungera optimalt.
Specifikationer

Pioneer S-FS73A

  • Typ: 3-vägs golvhögtalare
  • Känslighet: 86 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • Frekvensomfång: 38–20 000 Hz (–20 dB!)
  • Mått: 23,7 x 100,8 x 26,5 cm (B x H x D)

 

Pioneer S-71W

  • Baselement: 10 tum
  • Förstärkare: 160 watt (RMS)
Annons
Annons
forfatter

Det är inte alla som vet om det, men Pioneer ligger bakom ett par riktigt välljudande högtalare. Till exempel highend-modellerna S-1EX och S-3EX. Eller vad sägs om de fantastiska – och svindyra – TAD R1, som tog mig till himmelriket när jag testade dem 2009?

Ovan nämnda högtalare är relevanta i det här sammanhanget eftersom nya 73A-serien som vi testar här är utvecklad av samma person, högtalargurun Andrew Jones. Skillnaden är att han den här gången haft en betydligt mindre budget att jobba med. Samt att högtalarna i modernismens namn har inbyggda Atmos-kanaler i front- och bakhögtalarna så att man får en känsla av ljud ovanifrån utan att behöva montera högtalare i taket. Med andra ord är detta ett renodlat hemmabiosystem.

För att få ljud från taket sitter ett koaxialt element – med diskanten i mitten av mellanregistret – på ovansidan av både front- och bakhögtalarna och pekar snett uppåt. Det är ett likadant element som på fronten, men spelar alltså upp mot taket så att ljudet ska studsa ner mot lyssnaren och ge en illusion av att det sitter högtalare i taket. Det finns däremot ingen isolering framför Atmos-elementet som dämpar ljudet rakt framåt, vilket innebär att det måste läcka en del ljud framåt också. Frågan är hur bra effekten blir, Andrew Jones hävdar själv att ett koaxialelements riktningsbestämning är optimal för en sådan här konstruktion.

 

Medelmåttig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har ett imponerande bra Atmos-ljudspår. Speciellt öppningsscenen, där Max röst breder ut sig i hela rummet och omringar oss. Ljudeffekter från nyhetsuppläsningar och den viskande rösten från en flicka panoreras runtomkring och när våra takmonterade Martin Logan Motion SLM får ta hand om de atmosfäriska effekterna är det verkligen imponerande, med en stor bubbla av ljud.

Att Pioneers inbyggda Atmos-kanaler ska lyckas lika bra som ett par speciella takhögtalare kan vi inte förvänta oss. Men även om man sänker förväntningarna så får man inte någon riktig känsla av Atmos. Jodå, man märker att något händer som man inte får med vanliga högtalare. Men det låter mer som en fasförskjutning av ljudeffekterna som kommer från taket, ungefär som när man aktiverat Virtual Height-ljudläget på hemmabioreceivern. Inte något som är värt att betala så väldigt mycket extra för. Det är värt att påpeka att den virtuella höjdeffekten blir bättre om man jobbar lite med högtalarnas placering. Fast ska man väl ha Atmos så är det bättre att verkligen gå hela vägen och faktiskt montera högtalare i taket.

Bakhögtalarna S-BS73A har också Atmos-element på ovansidan av kabinettet. (Foto: Tillverkare)
Bakhögtalarna S-BS73A har också Atmos-element på ovansidan av kabinettet. (Foto: Tillverkare)

Ljudet i övrigt

När det gäller den allmänna ljudkvaliteten noterar vi att högtalarna tål att man vräker på en hel del, och spelar saftig bas. De går utmärkt att kontrollera med Pioneers egen hemmabioreceiver SC-LX89 (test är på gång!). Men tonerna i basen är ganska så odefinierade. Subwoofern hade gott kunnat vara lite stramare, särskilt när man spelar musik. Pioneer var från början medvetna om att de här högtalarna nog kunde tjäna på en ännu bättre subwoofer, gärna från tredjepart, men det är faktiskt inte subwoofern som är det största problemet i det här systemet.

Högtalarna lider av ett ganska så instängt mellanregister som gör att röster inte blir tillräckligt klara. Det gäller både centerhögtalaren med film och fronthögtalarna med musik. Vare sig musiken eller filmljudet öppnar sig helt och mellanregistret är också ganska så grått.

När receivern får korrigera högtalarnas matta och tama klangkaraktär blir det genast öppnare. Ibland kan det bli lite överdrivet längst upp, så blir det ofta när receivern måste korrigera för mycket. Men de här högtalarna är beroende av korrektionen för att måla upp en ljudbild som är tillräckligt öppen.

 

Slutsats

Med sin nya 73A-serie har Pioneer satsat på virtuella höjdkanaler med Atmos Elevation, och vänder sig alltså till hemmabiointresserade som inte vill hänga upp högtalare i taket.

Det funkar till viss del, men inte tillräckligt för att vi tycker att man ska lägga 12 000 kronor på bara fronthögtalarna. För det här är inte i närheten av äkta takhögtalare och ljudkvaliteten är för övrigt inte tillräckligt hög för att förmedla riktigt stora upplevelser.

Ljudbilden är inte tillräckligt öppen, sångröster och filmdialog är lite mumlande och i basregistret är tonerna luddiga. Det finns klart bättre och billigare högtalare. Till exempel går det att bygga ett hemmabiosystem med Tannoy Revolution XT 8F som frontar och som för 27 000 kronor utan subwoofer springer i cirklar runt Pioneer-högtalarna.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!