: Pioneer S-FS73A och Pioneer S-71W

Ska lyfta ljudet

Men når inte ända upp.

Ljud & Bild tycker

Kan sparka ifrån sig rejält i hemmabion. Ger en viss känsla av höjd i ljudbilden.
Atmos-lösningen är inte optimal, inbyggda kanaler kan inte mäta sig med äkta vara. Dessutom saknas upplösning, röstregistret är instängt och högtalarna är beroende av en förstärkare med bra rumskorrektion för att fungera optimalt.
Pioneer S-FS73A

 • Typ: 3-vägs golvhögtalare
 • Känslighet: 86 dB
 • Impedans: 4 ohm
 • Frekvensomfång: 38–20 000 Hz (–20 dB!)
 • Mått: 23,7 x 100,8 x 26,5 cm (B x H x D)

 

Pioneer S-71W

 • Baselement: 10 tum
 • Förstärkare: 160 watt (RMS)
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 32000 kr

Det är inte alla som vet om det, men Pioneer ligger bakom ett par riktigt välljudande högtalare. Till exempel highend-modellerna S-1EX och S-3EX. Eller vad sägs om de fantastiska – och svindyra – TAD R1, som tog mig till himmelriket när jag testade dem 2009?

Ovan nämnda högtalare är relevanta i det här sammanhanget eftersom nya 73A-serien som vi testar här är utvecklad av samma person, högtalargurun Andrew Jones. Skillnaden är att han den här gången haft en betydligt mindre budget att jobba med. Samt att högtalarna i modernismens namn har inbyggda Atmos-kanaler i front- och bakhögtalarna så att man får en känsla av ljud ovanifrån utan att behöva montera högtalare i taket. Med andra ord är detta ett renodlat hemmabiosystem.

För att få ljud från taket sitter ett koaxialt element – med diskanten i mitten av mellanregistret – på ovansidan av både front- och bakhögtalarna och pekar snett uppåt. Det är ett likadant element som på fronten, men spelar alltså upp mot taket så att ljudet ska studsa ner mot lyssnaren och ge en illusion av att det sitter högtalare i taket. Det finns däremot ingen isolering framför Atmos-elementet som dämpar ljudet rakt framåt, vilket innebär att det måste läcka en del ljud framåt också. Frågan är hur bra effekten blir, Andrew Jones hävdar själv att ett koaxialelements riktningsbestämning är optimal för en sådan här konstruktion.

 

Medelmåttig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har ett imponerande bra Atmos-ljudspår. Speciellt öppningsscenen, där Max röst breder ut sig i hela rummet och omringar oss. Ljudeffekter från nyhetsuppläsningar och den viskande rösten från en flicka panoreras runtomkring och när våra takmonterade Martin Logan Motion SLM får ta hand om de atmosfäriska effekterna är det verkligen imponerande, med en stor bubbla av ljud.

Att Pioneers inbyggda Atmos-kanaler ska lyckas lika bra som ett par speciella takhögtalare kan vi inte förvänta oss. Men även om man sänker förväntningarna så får man inte någon riktig känsla av Atmos. Jodå, man märker att något händer som man inte får med vanliga högtalare. Men det låter mer som en fasförskjutning av ljudeffekterna som kommer från taket, ungefär som när man aktiverat Virtual Height-ljudläget på hemmabioreceivern. Inte något som är värt att betala så väldigt mycket extra för. Det är värt att påpeka att den virtuella höjdeffekten blir bättre om man jobbar lite med högtalarnas placering. Fast ska man väl ha Atmos så är det bättre att verkligen gå hela vägen och faktiskt montera högtalare i taket.

Bakhögtalarna S-BS73A har också Atmos-element på ovansidan av kabinettet. (Foto: Tillverkare)
Bakhögtalarna S-BS73A har också Atmos-element på ovansidan av kabinettet. (Foto: Tillverkare)

Ljudet i övrigt

När det gäller den allmänna ljudkvaliteten noterar vi att högtalarna tål att man vräker på en hel del, och spelar saftig bas. De går utmärkt att kontrollera med Pioneers egen hemmabioreceiver SC-LX89 (test är på gång!). Men tonerna i basen är ganska så odefinierade. Subwoofern hade gott kunnat vara lite stramare, särskilt när man spelar musik. Pioneer var från början medvetna om att de här högtalarna nog kunde tjäna på en ännu bättre subwoofer, gärna från tredjepart, men det är faktiskt inte subwoofern som är det största problemet i det här systemet.

Högtalarna lider av ett ganska så instängt mellanregister som gör att röster inte blir tillräckligt klara. Det gäller både centerhögtalaren med film och fronthögtalarna med musik. Vare sig musiken eller filmljudet öppnar sig helt och mellanregistret är också ganska så grått.

När receivern får korrigera högtalarnas matta och tama klangkaraktär blir det genast öppnare. Ibland kan det bli lite överdrivet längst upp, så blir det ofta när receivern måste korrigera för mycket. Men de här högtalarna är beroende av korrektionen för att måla upp en ljudbild som är tillräckligt öppen.

 

Slutsats

Med sin nya 73A-serie har Pioneer satsat på virtuella höjdkanaler med Atmos Elevation, och vänder sig alltså till hemmabiointresserade som inte vill hänga upp högtalare i taket.

Det funkar till viss del, men inte tillräckligt för att vi tycker att man ska lägga 12 000 kronor på bara fronthögtalarna. För det här är inte i närheten av äkta takhögtalare och ljudkvaliteten är för övrigt inte tillräckligt hög för att förmedla riktigt stora upplevelser.

Ljudbilden är inte tillräckligt öppen, sångröster och filmdialog är lite mumlande och i basregistret är tonerna luddiga. Det finns klart bättre och billigare högtalare. Till exempel går det att bygga ett hemmabiosystem med Tannoy Revolution XT 8F som frontar och som för 27 000 kronor utan subwoofer springer i cirklar runt Pioneer-högtalarna.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.