TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips Fidelio B97

Saknar biokänslan

Ljudlimpan från Philips levereras fullspäckad med Atmos-ljud och avtagbara surroundhögtalare. Men Fidelio B97 låter inte så fet som vi hade förväntat oss.

Av / 2021-08-06 - 10:00
Philips Fidelio B97

Ljud & Bild tycker

  • Philips-limpan har ett elegant utseende, och de avtagbara högtalarna gör att du kan växla mellan full surround och en mer subtil konfiguration. Anslutningsmöjligheterna är också bra.
  • Ljudet är relativt ljust och smalt och matchar inte riktigt de bästa ljudlimporna i klassen.

Philips är kända för sina färgglada OLED-skärmar med Ambilight, men det var ett tag sedan vi hörde något om ordentliga ljudlimpor från deras håll. Nu har de utvecklat en ny serie med ljudlimpor under Fidelio-namnet, som förhoppningsvis kommer att leverera ljud som är i linje med den imponerande bildkvaliteten!

Toppmodellen Fidelio B97 är fullspäckad med hela 16 högtalarelement, bra anslutningsmöjligheter och ett brett stöd för olika ljudformat. Till hjälp har den också en trådlös, 8″ aktiv subwoofer. Och inte minst, ett extra partytrick…

Philips Fidelio B97/10. (Foto: Philips)

Avtagbara surroundhögtalare – “surround on demand”

Philips-limpan kännetecknas av en distinkt finess: på båda sidor sitter avtagbara surroundhögtalare, som du kan placera i rummet när du vill titta på filmer med full surroundeffekt! När högtalarna är fästa vid ljudlimpan är de bara delvis aktiva, vilket bidrar med diskantljud till vänster och höger stereokanal. När det tas av, aktiveras ytterligare ett fulltonselement för att återge surroundljudet.

De två surroundhögtalarna är batteridrivna och laddas när de ansluts till ljudlimpan. Batteritiden anges vara 10 timmar, vilket bör räcka till en ordentlig filmkväll med familjen. Eller kanske en stentuff gaming-session?

B97_DETACHABLE-WIRELESS-SPEAKERS_16x9_RGB B97_BK_LP_Satellite_man_RGB B97_BK_IS_Satellite_RGB
<
>
Med Philips ”surround on demand”-koncept kan man placera surroundhögtalarna om det behövs och ha mer ordning när de inte används. (Foto: Philips)

 

Annonce

Design

Idéen med att ha avtagbara trådlösa bakre högtalare är på många sätt ett listigt koncept, eftersom dessa ofta kan framstå som visuellt störande i ett vanligt vardagsrum. Man bör dock notera att de extra bakre högtalarna bidrar till att Philips-limpan blir relativt utrymmeskrävande. Med de bakre högtalarna anslutna, är den hela 1,3 meter bred, ungefär lika bred som en 65” stor tv. Utan högtalarna på sidan krymper bredden till 1 meter. Således är Fidelio B97 helt klart bäst lämpad för de större tv-skärmarna och breda bänkarna. Å andra sidan är limpan knappt 6 centimeter hög och kommer sannolikt inte att blockera tv:n om den placeras framför skärmen.

Fidelio B97 är utrustad med inbyggda höjdkanaler för Dolby Atmos. Rent specifikt finns det två högtalare högst upp i ljudlimpan som reflekterar ljud via taket, för att ge ett höjdperspektiv till filmer som stöder Dolby-formatet. Var noga när du placerar ljudlimpan, då den måste placeras tillräckligt långt ut från tv:n och andra hinder. Alternativt kan den hängas på väggen. Det är dock ingen bra idé att sätta limpan i en hylla, eftersom detta kan blockera höjdkanalerna.

B97_BK_IS_Philips_Logo_RGB Fidelio_B97_BS_Shot1_RGB Fidelio_B97_BS_Shot2_RGB
<
>
Philips Fidelio B97 är snygg och har förtroendeskapande byggkvalitet, med högtalarelementen dolda bakom ett robust metallgaller. (Foto: Philips)

Användarvänlighet och finesser

Phiips Fidelio B97 har en stor teckenruta, gömd bakom gallret, som ger grundläggande information om volym, ingångar, vilket ljudformatet som spelas upp och liknande, i samspel med fjärrkontrollen.

 

Via appen PS Fine Tune kan man finjustera ljudbalansen och nivåskillnaderna från de olika högtalarna. (Skärmbild: PS Fine Tune)

Fjärrkontrollen har å andra sidan relativt få direktknappar för inställningar. Man måste därför ofta navigera genom olika menyalternativ i teckenrutan. Användargränssnittet verkar inte vara särskilt intuitivt, och vi tyckte ibland att teckenrutan var lite svår att läsa genom gallret.

Lyckligtvis erbjuder Philips också en app – flera appar faktiskt – för att hantera de viktigaste funktionerna. Inklusive Philips sound för källval, DTS Play-fi för multirum-funktioner och PS Fine Tune för parametrisk EQ och kanaljustering. Det hade varit mer översiktligt med en konkret kontrollapp, tycker vi.

I gengäld är anslutningsmöjligheterna bra: Fidelio B97 har två HDMI-ingångar, som kan användas för att ansluta Blu-ray-spelare, Apple TV osv., och skicka vidare bildsignalerna till tv:n. Den kan också ta emot ljudsignaler direkt från tv:n via en tredje HDMI-ingång/-utgång med eARC (ljudreturkanal). Musikuppspelning kan göras direkt via Bluetooth eller Spotify Connect.

Formatstödet är också utmärkt: Dolby Atmos-avkodning, i tillägg till DTS:X och det mindre utbredda formatet IMAX Enhanced.

Ljudkvalitet

Än så länge är det väldigt bra, och förväntningarna är höga när Philips är ska återge filmljudet i vårt biorum. Vi har fortfarande det tidigare grupptestet av ljudlimpor färskt i minnet, där priset låg på runt 5000–7000 kronor. Här snackar vi om en ljudlimpa till ungefär det dubbla (vägl.), och då bör ljudbilden vara klockren!

Vi börjar med testfilmen The Irishman och dialogen mellan maffiakumpanerna Joe Pesci och Robert DeNiro på deras stammisbar. Och vi blir inte imponerade av det vi hör. De åldrande herrarnas röster är tydliga nog, men har en betydligt smalare ton än vi är vana vid. Var blev den djupa, vresiga gangsterrösten av?

Det slår oss omedelbart att röståtergivningen från Philips verkar vara en aning lätt och smal, med skarpa sibilanter (s-ljud). Musiken från bakgrunden låter inte heller lika bra: ljudbilden känns trång och mindre luftig än vi är vana vid i den här klassen. Och det trots de inbyggda Atmos-höjdkanalerna. Även om vi gör vårt bästa med olika EQ- och ljudinställningar (“Movie” verkar i allmänhet vara bäst), kan vi inte riktigt få till gåshudsfaktorn.

De medföljande bakre högtalarna gör inte heller så mycket nytta. De bidrar med lite extra känsla rumskänsla, men kan inte innesluta oss i den förväntade “ljudbubblan”.

När det låter lite mesigare än väntat, kan det vara frestande att skruva upp volymen och sätta på ett soundtrack med mer action! Tyvärr låter Fidelio B97 inte heller särskilt inspirerande på hög volym. Tvärtom känns ljudet ganska ansträngande när vi låter pistolskotten klinga i Snabba Cash (S1E5, Netflix). Vi saknar det fräscha, dynamiska och spänstiga ljudet från klassens bästa.

Den medföljande subwoofern serverar rikligt med bas och ger bra tryck när explosionerna fyller tv-skärmen. Men den är inte den mest exakta vi har hört, och basen hänger inte särskilt bra ihop med ljudet från limpan. Detta orsakar en något ojämn ljudbalans, där basen lever sitt eget liv bredvid ljudlimpan, istället för att ha en homogen övergång.

Den något ojämna ljudbalansen gör sig också påmind när vi lyssnar på musik. Testspåret från Dua Lipa (Lost in your light) låter tunt och inte särskilt närvarande. Gitarren låter också tunnare och mindre rytmiskt exakt än vi har vant oss vid. Vi testade också med hiphop, RnB från Drake och The Weeknd, och här kommer subwoofern mer till rätta: När den är som bäst får den en riktigt groovy och engagerande djup bas. Men även här känns det som att samspelet mellan topp och botten kunde ha synkroniserats bättre. Philips limpa har en lång väg att gå innan den kan jämföras med en ordentlig stereoanläggning.

Slutsats och konkurrenter

Med ett vägledande pris på 13 990 kronor befinner sig Fidelio B97 i ett urstarkt fält av potenta ljudlimpor. Men tyvärr: trots sin smarta design och sina utmärkta anslutningsmöjligheter lyckas den inte riktigt leva upp till förväntningarna på ljudet. Varken mittkanalens röståtergivning, Atmos-ljudet eller surroundeffekterna låter särskilt övertygande i våra öron. Philips-limpan måste därför erkänna sig slagen av populära konkurrenter som Samsung HW-Q950T och Sonos Arc: Båda kan stoltsera med en större, mer exakt och övertygande surroundljudbild, samt en jämnare ljudbalans för både film och musik. Vi får inte heller glömma att testvinnaren Klipsch Cinema 600, som trots bristen på Atmos-stöd, faktiskt presterar betydligt bättre på flera områden – och det till ett betydligt lägre pris.

Resultatet är något överraskande, eftersom Philips redan har ett välfungerande ljudsamarbete med Bowers & Wilkins på några av sina bästa tv-modeller, inklusive OLED935, som låter alldeles utmärkt. Kanske kan de få lite inspiration från dessa för sina soundbars?

Karakter
Philips Fidelio B97
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen