TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Marshall Willen

Bärbart kul

Den är så liten att det nästan är onaturligt att den gör så mycket ljud.

forfatter
Publicerad 2022-05-26 - 08:00
Karakter
Marshall Willen
L&B tycker
Mycket ljud från en liten vattentät dosa, med acceptabelt ljudtryck och basnivå. 15 timmars batteritid och kompakta mått gör den till det perfekta resesällskapet.
Spelar inte lika högt som sina större syskon. Appen har ett begränsat värde
Specifikationer
 • Typ: Trådlös högtalare
 • Trådlöst: Bluetooth 5.1
 • Anslutning: USB-C
 • Element: 5 cm, två slavbasar
 • Effekt: 10 watt
 • Ljudtryck: 82 dB
 • Frekvensomfång: 100–20 000 Hz
 • Batteritid: 15 h
 • Mått/vikt: 10 x 10 x 4 cm/310 g
 • Väderskydd: IP67, stänksäker
 • App: Marshall Bluetooth
 • Färg: Svart, vit.
 • Webb: marshallheadphones.com

Alla de minsta bärbara högtalarna har samma problem: de kan inte spela särskilt högt och det finns nästan ingen bas i dem. Därför brukar vi rekommendera att man köper en lite större högtalare än man kanske hade tänkt från början.

Men det är inte lika praktiskt för alla, åtminstone inte för de som vill ha en högtalare de enkelt kan ta med sig vart som helst. Som den här.

Marshalls minsta bärbara högtalare slinker lätt ner i jackfickan och väger så lite att den inte tynger i väskan eller ryggsäcken. Att den dessutom inte heller är lika anemiskt som små högtalare brukar vara är väldigt uppskattat.

Den lilla Willen-högtalaren har måtten 10 x 10 cm och är 4 cm tjock. Med en vikt på lite drygt 300 gram är den fjäderlätt jämfört med exempelvis JBL Charge 5. Trots detta har Marshall lyckats få plats med ett batteri som spelar musik i uppemot 15 timmar – och i hela 3 timmar efter bara 20 minuters laddning med USB-C-kontakten.

Den vattentäta högtalaren är gjord av ett robust material och har en silikonrem på baksidan som kan användas för att haka fast den på styret eller ryggsäcken.

På insidan har den ett 5 cm stort högtalarelement och två slavbasar som ska ge basen åtminstone lite mer tyngd än vad som är normalt för en så liten högtalare som Willen.

Marshall Willen 4
Bluetooth-parkoppling, mikrofon och batteriindikator. Ljudet styrs med den mässingsfärgade joysticken längst fram. Foto: Lasse Svendsen

App-styrning

Det finns även en app till högtalaren, funktionerna känner vi igen från testerna av Marshalls trådlösa hörlurar och högtalare. I appen kan man välja mellan tre EQ-inställningar: Marshall, som är klassiskt Marshall-ljud, Tryck, med extra betoning på bas och diskant, och Röst, för till exempel podcasts.

Det finns ingen annan justering av EQ, men man kan använda appen för att koppla ihop flera högtalare som då spelar samtidigt.

På ovansidan av högtalaren finns en liten mikrofon för samtal. Skulle någon ringa medan man spisar musik genom Willen så kan den fungera som handsfree-högtalare.

Marshall Willen 3
Silikonremmen håller fast högtalaren på ett säkert sätt. Foto: Lasse Svendsen

Ljudkvalitet

En liten styrpinne på framsidan fungerar som volymkontroll – dra upp eller ner – och pausknapp. Dra åt höger eller vänster för att byta låt och håll in den för sätta på eller stänga av högtalaren. Batterikapaciteten syns på toppen av högtalaren, där fem röda dioder talar om hur mycket ström som finns kvar i batteriet.

De tre EQ-inställningarna i appen är lite konstiga, tycker jag. Ljudet är klart bäst i Marshall-läget. Men vill man ha mer bas och väljer Tryck i appen så försvinner nästan mellanregistret och därmed även sångrösten, som plötsligt låter alldeles för tunn. Sången och gitarren i exempelvis Khalids Bad Luck låter helt enkelt för tunn. Det är alltså inte bara sång utan även instrument som drunknar lite i ljudbilden om man vill ha lite mer bas.

Bäst är alltså att hålla sig till Marshall-läget och eftersom det inte finns så mycket annat vettigt att använda appen till kan man lika gärna hoppa över den. Högtalaren klarar sig fint utan den.

Man kan hjälpa basen på traven genom att lägga Willen ner. Då får man ett lite fylligare ljud, men den lilla högtalaren har ändå duglig bas. Åtminstone med tanke på storleken. Den spelar inte lika högt och tufft som en JBL Charge 5, men ljudtrycket är förvånansvärt bra från den lilla högtalaren. Ljudbilden är tillräckligt fokuserad och tydlig för att man också kan avnjuta jazz eller klassiskt, men faller man för frestelsen och skruvar upp ljudet till bristningsgränsen så spricker klarheten i ljudbilden.

Willen är bäst när den står i närheten av lyssnaren, så det här är inte högtalaren vi skulle ha valt till sommarfesten. Då är ovan nämnda Charge 5, eller Marshalls större Acton II, ett mycket bättre val.

Marshall Willen 2
Tack vare IP67-certifiering är Marshall-högtalaren nästan vattentät. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Marshalls lilla Willen-högtalare är ett kompakt resesällskap som är så liten och lätt att den alltid kan hänga med. Som terrasshögtalare eller i parken, båten eller på resa är den nästan perfekt. Batteritiden är tillräckligt lång och högtalaren är dessutom robust och vattentät så att den tål väder och vind. Men det bästa med Willen är att den faktiskt låter bättre än man förväntar sig. Ljudtrycket går inte att jämförbara med större Bluetooth-högtalare och man märker att det finns gränser för basen. Vilket för övrigt appen inte kan göra något vettigt åt. Men med tanke på storleken och inte minst priset måste vi erkänna att Marshall Willen är ett kanonköp.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend