TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST LG Eclair QP5

Superkompakt surroundljud

LG Eclair utlovar ett storslaget surroundljud från en superkompakt soundbar, men övertygar inte helt.

forfatter
Publicerad 2021-10-01 - 07:00
Karakter
LG Eclair QP5
L&B tycker
LG Eclair ger Dolby Atmos- och DTS:X-surroundljud från en pytteliten soundbar och en kompakt trådlös subwoofer, som passar fint på ställen där en vanlig soundbar inte får plats.
Ljudet är inte särskilt engagerande, många tjänar på att välja en större soundbar.
Specifikationer
 • HDMI: (2.1) 1 in / 1 ut (eARC)
 • Digitalingång: Optisk, USB-A
 • Nätverk: Nej
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Röststyrning: Nej
 • Analog ingång: Nej
 • Subwoofer: Ja, trådlös
 • Ljudformat: Dolby Atmos, DTS:X
 • Mått: 29,1 x 5,9 x 12,6 cm
 • Färg: Svart eller vit tygfront
 • Webb: lg.com
Riktpris: 7000Pr. 2021-10-01 Produktsida

En soundbar är ett praktiskt och enkelt sätt att förbättra TV-ljudet, men inte nödvändigtvis den mest inredningsvänliga grunkan du kan sätta i vardagsrummet. En avlång och stor, kantig ”ljudlimpa” i svart metall går sällan ihop med Kähler-vasen och de snofsiga möblerna. Men det finns ett par hederliga undantag! Nu har nämligen LG kläckt ur sig en stilren soundbar som tar väldigt lite plats. Den har fått beteckningen Eclair, som är ett franskt namn för små och läckra, krämfyllda kakor. Betyder det att vi kan förvänta oss ett krämigt ljud från ett litet paket?

LG Eclair: Liten soundbar med Atmos-ljud

Eclair måste vara den minsta soundbar-högtalaren vi har hållit i händerna: knappt 30 centimeter bred och 6 centimeter hög. Faktum är att den är så liten att den lätt kan förväxlas med en kompakt bärbar högtalare! Den pyttelilla ljudlimpan har svart eller vitt tygöverdrag och en oval design som gör den visuellt tilltalande och ögonvänlig. Med sig som partner har den en kompakt, trådlös subwoofer i matchande design.

Vårt första intryck är att det är ett fint ljudsystem till smarta och kompakta design-TV-apparater, som Samsung The Frame eller LG:s egen Gallery OLED.

Anslutningarna är helt okej: här finns både HDMI in och ut, så att du kan ansluta en videokälla – till exempel en spelkonsol – och skicka bilden vidare till TV:n. Dessutom finns det HDMI eARC (ljudreturkanal) som hämtar ut ljudet direkt från TV:n. Då får du också ett bättre ljud från TV:ns egna appar, som YouTube, Netflix med flera.

LG-högtalaren har däremot en smula begränsade möjligheter för musikuppspelning. Den får klara sig utan Wi-Fi och nätverk, så man får leta förgäves efter tjänster som Spotify, AirPlay och liknande. Däremot stöds trådlös anslutning via Bluetooth, så att du kan spela musik från mobilen.

LG-Eclair-rear-inputs-scaled LG-Eclair-QP5-remote-scaled LG-Eclair-QP5-LEDs-scaled LG-Eclair-Atmos-HDMI-eARC-scaled
<
>
Vi fick snabbt kontakt med Samsung-TV:n via HDMI eARC, vilket bekräftade stöd för Dolby Atmos. (Foto: Audun Hage)

Enkel att installera – men lite krånglig att använda

LG Eclair är uppfriskande enkel att installera första gången. Vi packade upp högtalaren och subwoofern, satte dem på plats vid TV:n och kopplade in ljudsystemet via HDMI eARC. På bara några minuter hade vi fått igång ljudet. Vi kunde också snabbt verifiera stöd för Dolby Atmos via Netflix.

Styrningen kunde däremot ha varit bättre: Eclair har en egen fjärrkontroll och ett par små lysdioder som anger status och ljudnivå. Men det är inte så enkelt att tyda vad de olika symbolerna betyder. Vi hade föredragit en riktig display – om det hade funnits plats för den.

När man vill göra avancerade inställningar hänvisar LG oss till att använda deras Soundbar App i mobilen. Men eftersom Eclair inte har Wi-Fi måste den anslutas via Bluetooth. Detta gör det svårt att justera ljudet när man tittar på TV, till exempel. Duh!

Med det sagt så fungerar Eclair helt utmärkt i den dagliga användningen, där man normalt bara använder TV:ns fjärrkontroll för att styra volymen.

Obs! När soundbar-högtalaren är så kompakt som här så kan det vara frestande att lägga den inuti en hylla eller gömma undan i en bokhylla. Man bör dock undvika att täcka över högtalaren för mycket: då skärmar man av de så kallade ”höjd-högtalarna” som är riktade mot taket.

LG Eclair TV
LG Eclair är enkel att möblera med, men med tanke på Atmos-höjdkanalerna bör den stå fritt, utan någon hylla ovanför. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Så till det viktigaste, nämligen ljudupplevelsen i praktiken! LG har proppat Eclair full med 3D-ljud, med stöd för utbredda ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Som om inte det vore nog har de fått hjälp av ljudingenjörerna på engelska Meridian i utvecklingen av högtalarna. Eclair har en så kallad 3.1.2-konfiguration med särskilda ”höjdkanaler” på ovansidan, som man normalt bara hittar på renodlade Atmos-högtalare.

LG Eclair see-through
LG Eclair har fem fullregisterhögtalare i en 3.1.2-konfiguration. (Foto: LG)

Med specifikationer som de här byggs det upp förväntningar på ganska så häftiga ljudupplevelser. Tyvärr infrias de inte helt.

När vi spelar våra sedvanliga testscener från The Irishman ska det i normala fall låta starkt och tydligt när DeNiro och Pesci diskuterar sitt nästa attentat. I LG:s fall låter det däremot ganska luddigt och instängt: gangsterbossarna mumlar och ljudet kommer aldrig riktigt ”ut”. Dessutom får vi en ganska diffus känsla av bakgrundsmusiken och ljudeffekterna.

Eclair låter också lite ansträngd på hög volym. Den låter ganska så vasst vi utmanar den med eldstriderna i Snabba cash. Den trådlösa subwoofern gör sitt bästa för att backa upp med djupa bastoner, men lyckas bara delvis. Ljudbilden präglas av att subwoofern är lite ur synk med högtalaren. Explosioner och skottsalvor låter inte lika sammanhängande som vi är vana vid, och får en lite ihålig karaktär.

Inte heller återgivningen av musik är särskilt engagerande. Våra konsertinspelningar med Dua Lipa får en lite irriterande färgning i sångrösten, även här låter det lite instängt och nedtonat. Knäppandet på gitarr och bas känns inte heller särskilt exakt. Anslagen från subwoofern kunde ha varit fastare och timingen bättre.

Slutsats

LG Eclair är en liten och pigg soundbar som kan klämmas in där andra blir för stora. Detta kan vara en fin och kul uppgradering till riktigt små TV-apparater (32–43 tum) och till små rum där man ändå inte behöver massivt ljudtryck.

Tyvärr är vårt intryck att LG (i jakten på en kompakt soundbar) kanske har tryckt på krympningsknappen lite väl mycket. Vilket ljudbilden också präglas av. Utöver den tjusiga designen lyckas Eclair inte riktigt engagera med vare sig musik eller TV-ljud.

De flesta soundbar-högtalare är ungefär lika breda som en TV, men det finns en anledning till det. För att ge bra spridning och separation mellan kanalerna brukar det i normala fall krävas ett visst avstånd mellan högtalarna. Med så många små högtalare nära varandra låter Eclair helt enkelt lite diffust jämfört med klassens bästa.

Om du är på jakt efter en kompakt soundbar har vi bättre erfarenheter av Polk Magnifi Mini, för att inte tala om Sonos Beam som just har fått Atmos-uppgradering.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild