Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG Eclair QP5

Superkompakt surroundljud

LG Eclair utlovar ett storslaget surroundljud från en superkompakt soundbar, men övertygar inte helt.

Av / 2021-10-01 - 07:00
LG Eclair QP5
Audun Hage

En soundbar är ett praktiskt och enkelt sätt att förbättra TV-ljudet, men inte nödvändigtvis den mest inredningsvänliga grunkan du kan sätta i vardagsrummet. En avlång och stor, kantig ”ljudlimpa” i svart metall går sällan ihop med Kähler-vasen och de snofsiga möblerna. Men det finns ett par hederliga undantag! Nu har nämligen LG kläckt ur sig en stilren soundbar som tar väldigt lite plats. Den har fått beteckningen Eclair, som är ett franskt namn för små och läckra, krämfyllda kakor. Betyder det att vi kan förvänta oss ett krämigt ljud från ett litet paket?

LG Eclair: Liten soundbar med Atmos-ljud

Eclair måste vara den minsta soundbar-högtalaren vi har hållit i händerna: knappt 30 centimeter bred och 6 centimeter hög. Faktum är att den är så liten att den lätt kan förväxlas med en kompakt bärbar högtalare! Den pyttelilla ljudlimpan har svart eller vitt tygöverdrag och en oval design som gör den visuellt tilltalande och ögonvänlig. Med sig som partner har den en kompakt, trådlös subwoofer i matchande design.

Vårt första intryck är att det är ett fint ljudsystem till smarta och kompakta design-TV-apparater, som Samsung The Frame eller LG:s egen Gallery OLED.

Anslutningarna är helt okej: här finns både HDMI in och ut, så att du kan ansluta en videokälla – till exempel en spelkonsol – och skicka bilden vidare till TV:n. Dessutom finns det HDMI eARC (ljudreturkanal) som hämtar ut ljudet direkt från TV:n. Då får du också ett bättre ljud från TV:ns egna appar, som YouTube, Netflix med flera.

LG-högtalaren har däremot en smula begränsade möjligheter för musikuppspelning. Den får klara sig utan Wi-Fi och nätverk, så man får leta förgäves efter tjänster som Spotify, AirPlay och liknande. Däremot stöds trådlös anslutning via Bluetooth, så att du kan spela musik från mobilen.

LG-Eclair-rear-inputs-scaled LG-Eclair-QP5-remote-scaled LG-Eclair-QP5-LEDs-scaled LG-Eclair-Atmos-HDMI-eARC-scaled
<
>
Vi fick snabbt kontakt med Samsung-TV:n via HDMI eARC, vilket bekräftade stöd för Dolby Atmos. (Foto: Audun Hage)

Enkel att installera – men lite krånglig att använda

LG Eclair är uppfriskande enkel att installera första gången. Vi packade upp högtalaren och subwoofern, satte dem på plats vid TV:n och kopplade in ljudsystemet via HDMI eARC. På bara några minuter hade vi fått igång ljudet. Vi kunde också snabbt verifiera stöd för Dolby Atmos via Netflix.

Styrningen kunde däremot ha varit bättre: Eclair har en egen fjärrkontroll och ett par små lysdioder som anger status och ljudnivå. Men det är inte så enkelt att tyda vad de olika symbolerna betyder. Vi hade föredragit en riktig display – om det hade funnits plats för den.

När man vill göra avancerade inställningar hänvisar LG oss till att använda deras Soundbar App i mobilen. Men eftersom Eclair inte har Wi-Fi måste den anslutas via Bluetooth. Detta gör det svårt att justera ljudet när man tittar på TV, till exempel. Duh!

Med det sagt så fungerar Eclair helt utmärkt i den dagliga användningen, där man normalt bara använder TV:ns fjärrkontroll för att styra volymen.

Obs! När soundbar-högtalaren är så kompakt som här så kan det vara frestande att lägga den inuti en hylla eller gömma undan i en bokhylla. Man bör dock undvika att täcka över högtalaren för mycket: då skärmar man av de så kallade ”höjd-högtalarna” som är riktade mot taket.

LG Eclair TV
LG Eclair är enkel att möblera med, men med tanke på Atmos-höjdkanalerna bör den stå fritt, utan någon hylla ovanför. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Så till det viktigaste, nämligen ljudupplevelsen i praktiken! LG har proppat Eclair full med 3D-ljud, med stöd för utbredda ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Som om inte det vore nog har de fått hjälp av ljudingenjörerna på engelska Meridian i utvecklingen av högtalarna. Eclair har en så kallad 3.1.2-konfiguration med särskilda ”höjdkanaler” på ovansidan, som man normalt bara hittar på renodlade Atmos-högtalare.

LG Eclair see-through
LG Eclair har fem fullregisterhögtalare i en 3.1.2-konfiguration. (Foto: LG)

Med specifikationer som de här byggs det upp förväntningar på ganska så häftiga ljudupplevelser. Tyvärr infrias de inte helt.

När vi spelar våra sedvanliga testscener från The Irishman ska det i normala fall låta starkt och tydligt när DeNiro och Pesci diskuterar sitt nästa attentat. I LG:s fall låter det däremot ganska luddigt och instängt: gangsterbossarna mumlar och ljudet kommer aldrig riktigt ”ut”. Dessutom får vi en ganska diffus känsla av bakgrundsmusiken och ljudeffekterna.

Eclair låter också lite ansträngd på hög volym. Den låter ganska så vasst vi utmanar den med eldstriderna i Snabba cash. Den trådlösa subwoofern gör sitt bästa för att backa upp med djupa bastoner, men lyckas bara delvis. Ljudbilden präglas av att subwoofern är lite ur synk med högtalaren. Explosioner och skottsalvor låter inte lika sammanhängande som vi är vana vid, och får en lite ihålig karaktär.

Inte heller återgivningen av musik är särskilt engagerande. Våra konsertinspelningar med Dua Lipa får en lite irriterande färgning i sångrösten, även här låter det lite instängt och nedtonat. Knäppandet på gitarr och bas känns inte heller särskilt exakt. Anslagen från subwoofern kunde ha varit fastare och timingen bättre.

Slutsats

LG Eclair är en liten och pigg soundbar som kan klämmas in där andra blir för stora. Detta kan vara en fin och kul uppgradering till riktigt små TV-apparater (32–43 tum) och till små rum där man ändå inte behöver massivt ljudtryck.

Tyvärr är vårt intryck att LG (i jakten på en kompakt soundbar) kanske har tryckt på krympningsknappen lite väl mycket. Vilket ljudbilden också präglas av. Utöver den tjusiga designen lyckas Eclair inte riktigt engagera med vare sig musik eller TV-ljud.

De flesta soundbar-högtalare är ungefär lika breda som en TV, men det finns en anledning till det. För att ge bra spridning och separation mellan kanalerna brukar det i normala fall krävas ett visst avstånd mellan högtalarna. Med så många små högtalare nära varandra låter Eclair helt enkelt lite diffust jämfört med klassens bästa.

Om du är på jakt efter en kompakt soundbar har vi bättre erfarenheter av Polk Magnifi Mini, för att inte tala om Sonos Beam som just har fått Atmos-uppgradering.

Karakter
LG Eclair QP5
Premium

Ljud & Bild tycker

LG Eclair ger Dolby Atmos- och DTS:X-surroundljud från en pytteliten soundbar och en kompakt trådlös subwoofer, som passar fint på ställen där en vanlig soundbar inte får plats. Ljudet är inte särskilt engagerande, många tjänar på att välja en större soundbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen