TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nya Sonos Beam får Dolby Atmos

Sonos släpper en ny version av den lilla soundbar-högtalaren Beam. Nyheten är Dolby Atmos – och snart får alla soundbar-högtalare från Sonos äntligen DTS-stöd!

forfatter
Publicerad 2021-09-14 - 13:00

Vi hade nyligen ett digitalt möte med Paul Peace, en av Sonos huvudingenjörer på ljudsidan. Han ansvarar bland annat för den slutliga ljudsignaturen i Sonos högtalare. Mötet ägde rum i samband med att Sonos meddelar att den kompakta soundbar-högtalaren Beam kommer att i sin andra generation. Och följaktligen heter Sonos Beam (Gen 2).

Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Beam (Gen 2) får äntligen Dolby Atmos. Foto: Sonos

– Pandemin har förändrat hur människor konsumerar video, hävdade Peace. Eftersom människor nu även konsumerar de största filmerna hemma i stället för att gå på bio så ställer de högre krav på hemmabiosystem.

På samma gång har underhållningen förändrats, med Dolby Atmos och andra omslutande (immersive) ljudformat.

– Landskapet har förändrats mycket sedan första generationen Beam, säger Paul Peace.

sonos beam-hand-1
Beröringspanel på toppen är obligatorisk. Foto: Sonos

Fler högtalarelement

Sonos har därför velat uppgradera Beam och optimera den för de nya formaten. Att få den totalupplevelsen från en kompakt soundbar har varit en utmaning.

– För det första var vi tvungna att uppgradera huvudprocessorn, eftersom den gamla inte var tillräckligt kraftfull för att klara av jobbet. Sedan har vi fått optimera användargränssnittet, sa Peace.

beam-grille-white beam-grille-black C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX Sonos Beam (Gen 2) C76PDX_536PDX beam-mounted beam-credenza-white beam-credenza-black
<
>
Sonos Beam (Gen 2)

Virtuella högtalare

Sonos har tittat på arkitekturen och använder nu så kallade phase arrays för att åstadkomma virtuella högtalare i ett rum. Det handlar helt enkelt om att gruppera flera högtalarelement och fasförskjuta dem i förhållande till varandra i ett bestämt mönster. Eftersom man inte har riktiga bak- och höjdhögtalare i rummet måste en soundbar fuska genom att skapa ett riktningsmönster som är utformat av smarta ingenjörer.

Den första Beam hade tre högtalare (vänster, center, höger) men den andra generationen har fem. De extra högtalarna sitter på sidorna och återskapar både bak- och höjdkanalerna.

– Att bak- och höjdkanalerna inte återskapas av fronthögtalarna gör att kanalseparationen upplevs som mycket bättre, säger Peace.

Vi frågade honom om detta ändå inte måste betraktas som en kompromiss, eftersom det trots allt inte finns några separata toppmonterade högtalare för Atmos-innehåll.

– Vi erkänner att det är en kompromiss. Arc har sina egna, uppåtriktade högtalare för Atmos, men det finns inte plats för sådana i Beam. Men det blir väldigt mycket bättre med en sådan här hybridmetod än om man hade använt vänster och höger fronthögtalare för att göra samma jobb. Det blir naturligtvis extra häftigt om man använder ett par Sonos One SL som bakhögtalare, då spelar de extra högtalarna på sidorna bara takkanalerna. Det blir ännu bättre, hävdar Peace.

sonos beam-wellness
Foto: Sonos

Fungerar med äldre subwoofers

Om du vill använda Sonos Beam (Gen 2) med en subwoofer kan Sonos berätta att den fungerar med alla generationer av Sub. Alla produkter som stöder S2-versionen av Sonos-appen (senaste versionen) kan kopplas ihop med den nya Beam.

Plastgrill

Gamla Beam har en front av tyg men den nya soundbar-högtalaren har fått en grill av polykarbonat, en termoplast med hög hållbarhet (samma material som CD-skivor är gjorda av).

Sonos följer alltså samma recept som för Arc.

Inställningen för iPhone-användare har också blivit enklare. Precis som med Arc är det bara att hålla mobilen intill, så dyker högtalaren upp i mobilen.

 

C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX
<
>
Sonos Beam (Gen 2) har HDMI med eARC som ger stöd för Dolby Atmos och högupplöst ljud via TV:ns HDMI-kontakt. Foto: Sonos

DTS

Vi har länge undrat när Sonos ska få stöd för DTS-formatet. För även om det mesta av allt videoinnehåll har Dolby-ljudspår så finns det undantag. Och då är det irriterande att ljudbilden måste mixas ner till stereo-PCM som sedan försöker bli uppskalat till något som liknar surroundljud efteråt.

Men nu är väntan snart över. För första gången fick vi höra direkt från Sonos att DTS är på gång! Och det gäller inte bara Arc och nya Beam (Gen 2), utan även de utgångna Sonos Playbar och Playbase. Tyvärr får ingen av dem stöd för DTS:X, vilket är lite märkligt. Det hade kunnat skilja Arc and Beam ännu mer från sina föregångare.

 

beam-gaming-1 beam-gaming-2 beam-couple-1
<
>
Foto: Sonos

Högupplöst ljud

Precis som Arc stöder nya Beam högupplöst ljud, vilket innebär högre upplösning än CD. Men inte särskilt mycket högre, det handlar om 24 bit/48 kHz, inte 96 eller 192 kHz. Den höga upplösningen får man från TV:n via eARC HDMI-ingången eller genom att strömma musik – till exempel från Amazon Music.

Sonos Beam (Gen 2)
Foto: Sonos

Sonos Beam (Gen 2): Pris och tillgänglighet

Sonos Beam (Gen 2) kommer 5 oktober och kostar då 5 350 kronor. Väldigt snart får vi in ett exemplar för test!

sonos.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend