KEF T 205

Ett med väggen

KEF har lanserat nya och flata högtalarsystem för väggmontering som blir en naturlig förlängning av flatskärmen. T205 är mellersta modellen av tre.
Ljud & Bild tycker
Klart mellanregister. Lätta att driva.
Begränsad subbas. Dynamisk kontrast.
Specifikationer
  • 5.1-högtalarsystem
  • 8 ohm/91 dB
  • 30–30 000 Hz
  • 10-tums subbas, 250 watt
  • Färg: Svart
  • Fästen/stativ ingår
forfatter

Det enda som skiljer T205 från det största systemet T305 är att bakhögtalarna är mindre, både subbasen och de tre frontarna är likadana. Bakhögtalarna har lite lägre känslighet och tål inte fullt så hög effekt. Vi satsar dock ändå på mellanmodellen för att spara pengar och få ett aningen mer diskret utseende.

Front- och centerhögtalarna ser kanske stora ut men med tanke på att de bara sticker ut 3,5 cm från väggen och har en inre volym på 1,4 liter så är de ändå diskreta. Vi gillar att högtalarna har hög känslighet (högst av alla i detta test) så att de inte behöver mycket förstärkarkraft för att få fart på ljudet.

Subbasen ser lite blyg ut, och med vikten 13 kilo är den inte en av de tyngsta. Men en 10-tummare och en förstärkare på 250 watt bör kunna gasa på ordentligt. Vi gillar däremot inte att den har ett fast lågpassfilter vid 250 Hz, eftersom det kan hända att man vill dela signalen lite annorlunda beroende på hur högtalarna är placerade (intill väggen, i vart sitt hörn, ute på golvet, etc). Vi skulle också gärna vilja kunna ställa in ljudnivån själva. Förhoppningsvis är den anpassad efter högtalarna som den är.

Ljudet
KEF-högtalarnas bästa egenskap är det tydliga mellanregistret och den rent tonalt fina sammanhållningen mellan subbasen och högtalarna. Filmdialoger framträder tydligt och när vi lyssnar på musik med kvinnoröster och stränginstrument markeras allting väl.

Jämfört med Bose-systemet har KEF en väsentligt bättre tonal balans. Ljudbilden är luftigare och större. I förhållande till Gallo och MK Sound når inte KEF hela vägen i övertonregistret, och den dynamiska kontrasten är mindre. Det är också mindre tryck i subbasen, så att rytmerna blir lite platta när det finns för mycket bas i inspelningen. Vi måste dock ta med priset i beräkningen, KEF T205 kostar bara 15 500 kronor – och är alltså billigast av alla i testet – och för de pengarna är det här systemet helt klart ett fynd!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.