Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

TEST KEF KC62

Pytteliten basbomb

Att göra en subwoofer som matchar ljudkvaliteten i de populära LS50-högtalarna är inte lätt. Men KEF har verkligen lyckats med KC62!
Karakter
KEF KC62
Ljud & Bild tycker
KEF KC62 är en liten och lättplacerad sub, med strålande och exakt djupbas trots storleken. En perfekt partner till LS50-högtalarna.
Även en potent sub som KC62 har en del fysiska begränsningar. Om du gillar att spela extra högt eller har ett stort lyssningsrum finns det ännu starkare subwoofers där ute.
Specifikationer
 • Typ: Aktiv subwoofer
 • Baselement: 2 x 165 mm
 • Förstärkare: 2 x 500 W klass D
 • Frekvensomfång: 11–200 Hz
 • Mått: 246 x 256 x 248 mm (H x B x D)
 • Vikt: 14 kg
 • Färg: Svart, vit.
 • Övrigt: Trådlöst ljud via adapter (KEF KW1)
 • Webb: digitalbild.se

KEF har haft stor framgång med kompakta högtalare den senaste tiden. Högtalarna i LS50-serien har fått mycket lovord, speciellt den senaste versionen LS50 Wireless II har fått beröm i tester. Men även så lysande högtalare som den saknar något väsentligt: äkta djupbas. Därför kommer KC62, den senaste subwoofern från KEF, som på beställning!

Djupa svängningar (ner till 20 hertz eller lägre) kräver en högtalare som kan pumpa massor av luft utan att tappa orken, det är precis det jobbet som en subwoofer är byggd för. Ännu bättre blir det om man skaffar en STOR aktiv subwoofer med inbyggd förstärkare, som är skräddarsydd för att återge de djupa bastonerna med en mäktig och ren klang. KEF har följt det här receptet till punkt och pricka – utom det där med storleken, förstås …

KEF-KC62-unboxing-1-scaled KEF-KW1-scaled KEF-KC62-unboxing-2-scaled KEF-KC62-unboxing-3-scaled KEF-KC62-unboxing-4-scaled
<
>
KEF KC62 subwoofer. (Foto: Audun Hage)

KEF KC62

Den pyttelilla baskuben mäter bara 25 x 25 x 25 centimeter och har egentligen mått som påminner om en vanlig kompakthögtalare. Ändå hävdar KEF att de har åstadkommit äkta djupbas ner till 11 Hz! För att klara av det har de uppenbarligen varit tvungna att tänka i nya banor.

KEF KC62 Uni-Core

KEFs Uni-Core-teknik har gjort det möjligt att klämma in två baselement i det lilla kabinettet i KEF KC62. (Foto: KEF)

Bara att få plats med två aktiva baselement i ett så litet kabinett är en utmaning. Ingenjörerna har dock kommit på en smart lösning: genom att låta baselementen dela magnetsystem, där det ena elementets talspole går utanpå den andra, har de lyckats få plats med två stycken. KEF kallar detta för UniCore.

Annons

Tekniken har en rad fördelar, bland annat att baselementen rör sig i motsatt riktning från varandra, vilket minskar oönskade resonanser. Två aktiva baselement – drivna av två 500-watts förstärkare – ger också betydligt högre ljudnivå än en aktiv-passiv variant. Resultatet: kraftfullare, renare och mer exakt djupbas!

KEF-LS50-Wireless-II-with-KC62-scaled KEF-KC62-side-scaled
<
>
Den lilla KEF-suben är lätt att placera, ställa in och placera som du vill ha den. Tack vare sina kompakta mått passar den fint under soffbordet, bakom soffan eller i hörnet vid krukväxterna. Designen är tydligt inspirerad av LS50-högtalarna, med mjuka linjer och matchande färger i svart och vitt.

Användarvänlig bas med (delvis) app-styrning

KEF KC62 är tillräckligt flexibel för att ingå i vilken ljudanläggning som helst, men det är ingen hemlighet att den är gjord för att passa extra bra ihop med just LS50-modellerna. Den kan anslutas till högtalarna med en vanlig RCA-signalkabel, eller med högtalarkablar direkt från förstärkaren (med hjälp av en liten, trasslig adapter). Om du vill ha en trådlös anslutning har KEF det som extrautrustning i form av USB-dongeln KW1 som kostar 2 500 kronor. Det senare är mest flexibelt, då kan du i princip ställa subwoofern var som helst.

KC62 har ett par extra fördelar om du väljer att använda den ihop med LS50 Wireless. Då kan du använda KEFs egen app (KEF Connect) för att ställa in och optimera ljudet. I appen kan du bland annat reglera basnivån och delningsfrekvensen, spara dina egna EQ-inställningar och bestämma vid vilken frekvens högtalarna ska rulla av och subwoofern ska ta över.

Vad appen däremot inte har är fjärrstyrning av subens egna manuella inställningar. Därför måste du fortfarande göra en del justeringar på baksidan.

Om du i appen anger att det är en KC62 som du har anslutit så väljs automatiskt de rekommenderade inställningarna. Du har också möjlighet att lägga till en extra subwoofer (en till varje högtalare) och köra stereobas.

Annons

KEF KC62 är försedd med gott om anslutningar (både högnivå och RCA-lågnivå). Om du vill ha en trådlös anslutning så går det att få genom att köpa sändaren KEF KW1.

Ljudkvalitet

KEF gör ingen hemlighet av att KC62 är gjord för att vara en bra partner till LS50 Wireless II. Därför tog vi dem på orden och använde oss av dem när vi testade! Vi började lyssna utan subwoofer och vet av erfarenhet att de små KEF:arna trivs ganska nära bakväggen (ca 50 cm) så att de får lite basförstärkning från omgivningen. Då låter de riktigt fint och fylligt med en bred repertoar av musik, men det blir också snabbt tydligt att de – som de flesta mindre högtalare – saknar lite tryck i de lägsta oktaverna. Dessutom låter de ganska tunt när vi drar ut dem på golvet: även om fokus och ljudbilden kanske blir bättre så tappar de allt vad bas heter. Genom att lägga till en subwoofer som tar hand om den djupaste basen blir man lite friare att placera högtalarna där man vill och kan få en större och mer öppen ljudbild.

Vi var naturligtvis nyfikna på hur KEF hade lyckats med timingen och integrationen med en liten högtalare som LS50. Men det är ingen tvekan om att det fungerar bra: basanslagen sitter som de ska direkt och synkas perfekt med basåtergivningen från högtalarna. Egentligen låter det inte som om vi har kopplat in någon subwoofer alls: LS50-högtalarna låter plötsligt som om de har blivit (minst) ett par nummer större!

Vi utmanade KEF-suben med en bred repertoar av krävande, bastung musik och blev genomgående imponerade av hur mycket bas den lilla kuben lyckas pressa ut. Konstruktionen känns väldigt gedigen. Även när vi spelar med fullt ös, så att elementen fladdrar, är kabinettet helt stilla utan tecken på vibrationer.

Speciellt svängiga hiphop-låtar som Lemonade låter mycket mer övertygande (och underhållande) när man lägger till ordentlig djupbas. Samma sak kan sägas om den djupa, rytmiska synthbasen som kännetecknar många av DeadMau5 bästa låtar. För att inte tala om akustisk basgitarr och kontrabas.

Annons

Men det är inte bara basen som blir bättre när man lägger till en subwoofer. Förbättringarna märks långt upp i mellanregistret. Ljudbilden växer i storlek och de olika instrumenten får ett tydligare fundament. Rytmen sitter bättre och musiken får en mer realistisk storlek och närvaro. Vi kommer mycket närmare livekänslan!

Om du använder KEF LS50 som TV-högtalare via HDMI-ingången kan du också se fram emot betydligt mer tryck i ljudeffekterna. Vi testade den här lösningen tillsammans med en Samsung-TV, och precis som förväntat är filmljudet mycket mer potent när man lägger till en subwoofer.

Om du använder KEF KC62 tillsammans med LS50 Wireless kan du göra ljudinställningar i KEF Connect-appen. (Skärmdump från KEF Connect för Android)

 

Begränsat ljudtryck

Vi var naturligtvis tvungna att kontrollera om basen verkligen går så djupt som KEF lovar. Och mycket riktigt: KC62 har faktiskt en knappt hörbart/kännbar respons ända ner mot 11 Hz. Den pyttelilla suben har faktiskt ett imponerande tryck, med hög ljudnivå ner till ungefär 25 Hz. Det är inte nödvändigtvis så att betonggrunden spricker i huset, men det känns definitivt i golvbrädorna!

Annons

Allting har en ände, och en liten subwoofer som den här har naturligtvis vissa begränsningar jämfört med en ordentlig ”fullsize”-variant. Hur smarta KEFs ingenjörer än är så har de inte lyckats upphäva fysikens lagar! Det kommer ett läge när de små 6,5-tumselementen inte orkar pumpa mer luft, då kompenserar förstärkaren för det genom att hålla tillbaka nivån. Huruvida detta är ”tillräckligt” beror på den personliga smaken och hur stort rum man – och inte minst på hur bra grannsämjan är!

Vi testade även subwoofern i kombination med ett par större hifi-golvhögtalare (Sonus Faber Olympica III). De spelar naturligtvis betydligt mer djupbas på egen hand än de små LS50 och behöver inte lika mycket ”draghjälp” från subwoofern. Även om KEF KC62 gjorde en markant skillnad även här så hängde den inte riktigt med på riktigt höga volymer. Här är lösningen nog att använda en större subwoofer, eller att koppla in en KC62 till!

Slutsats

Vem passar väl bättre än KEF själva när det gäller att bygga en subwoofer som matchar de små men lysande LS50-högtalarna? Den brittiska högtalartillverkaren är känd för sina smarta lösningar och med KC62 har de lyckats göra stort väsen av nästan ingenting. Den är lätt att placera och spelar definitivt bra ihop med små stativhögtalare.

Det här är inte en subwoofer som får det att fladdra i byxbenen eller kittla i näshåren när explosionerna detonerar på filmskärmen, utan är snarare en praktisk subwoofer som kompletterar de mindre KEF-högtalarna på ett lysande sätt. Om du vill ha massiv, otämjd djupbas som får det att knaka i parketten kan det vara smart att börja med en större baslåda. Till exempel KEFs egen KF92, som har dubbla 9-tummare i ett lite större kabinett.

Om du däremot letar efter en liten subwoofer som passar in nästan var som helst så är KEF KC62 mitt i prick. Vi kan faktiskt inte komma ihåg att vi hört någon mer potent subwoofer av den här storleken!

Annons
Släng din soundbar Trådlös musik i stereo blir inte bättre än med KEFs små högtalare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

 1. Daniel

  2021-04-28 at 20:53

  2st Kef Lsx50 wireless2 + Kef Kc62 baslådan. Eller 2st Devialet Phantom, det är vad jag funderar på. Vad tycker ni?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.