Multiroom-högtalare

 itemprop
Multiroom-högtalare

Musik i alla rum

Släpp lös musiken i hela huset!

Nu när musiken har tagit steget från att stå i hyllan ut till molnet dyker det upp många bekväma möjligheter. Som att strömma musiken trådlöst till hemmets alla rum – samtidigt. Du behöver aldrig missa en låt eller avbryta nyheterna bara för att du ska till badrummet eller bre en macka i köket.

Förr i tiden när man ville förlänga ljudet från stereon i vardagsrummet var man tvungen att dra långa kablar från förstärkaren, längs lister och kanske genom väggar, och sedan koppla in ett par extra högtalare i det andra rummet. Numera behöver man bara ställa små högtalare i vilka rum man vill, sedan kommunicerar de med varandra genom ett gemensamt trådlöst nätverk. Ingen komplicerad installation behövs.

 

Hur fungerar multiroom-högtalare?

Gemensamt för alla ”fler-rums-högtalare” är att de måste kommunicera med varandra, så att man kan styra musiken både för allihop och individuellt i systemet. Som regel görs detta genom att högtalarna kopplas till hemnätverket. Då måste man ha lösenordet till nätverket innan man börjar. En del högtalare är smidiga och hämtar informationen automatiskt från mobilen. Om routern har en knapp för enkel anslutning (WPS) så slipper du också knappa in lösenordet.

Vissa högtalare upprättar ett internt nätverk mellan sig och behöver inte routern över huvud taget. Högtalarna från Philips använder sig till exempel av Bluetooth för att ta emot musiken från mobilen eller PC:n, och distribuerar sedan vidare ljudet till de övriga högtalarna direkt. Ingen router behövs, vilket underlättar om man till exempel vill ha ett sådant system i sommarstugan där det inte finns något nätverk.

 

Varifrån kommer musiken?

När allting är in- och uppkopplat är det bara att sätta igång och spela musik. Men varifrån kommer den? Somliga har musiksamlingen lagrad lokalt på en hårddisk, andra har den på mobilen. Nu för tiden är det väldigt många som använder en streaming-tjänst som Spotify eller Tidal, som har ett mycket större urval. Sådana appar finns oftast redan på mobilen. Avspelningen kan styras från mobilen, som antingen fungerar som källan som musiken kommer från – eller bara som fjärrkontroll som sätter igång musiken på anläggningen, som i sin tur hämtar musiken från nätet. Det senare är att föredra eftersom det kräver mindre batteri i mobilen, plus att man slipper tappa musiken varje gång någon ringer.

annons

 

annons

Därför måste det vara användarvänligt

Enkel användning är alltid viktigt, men sällan lika viktigt som i multiroom-system. För det hjälper ju inte mycket med en anläggning som kan fylla hela huset med musik om den inte är enkel att sköta för hela familjen. Och eftersom allt styrs från mobilen eller surfplattan med en app så är det i hög grad denna som avgör användarvänligheten.

Är det enkelt att koppla upp högtalaren på nätverket? Kan man klumpa ihop flera rum till en grupp och skicka musik till allihop? Styrs spellistor och streaming-tjänster i samma app eller måste man hoppa fram och tillbaka mellan olika? Ju enklare och mer intuitiv appen är desto mer munterhet och mindre huvudbry orsakar anläggningen.

 

Hur bra låter det?

Vi ställer naturligtvis krav på att ljudanläggningen ska låta bra också. Vi snackar om mycket kompakta högtalare till relativt låga priser, vilket inte direkt är den bästa förutsättningen för toppljud. Man får inte förvänta sig att det ska låta som en dyr stereoanläggning, i synnerhet inte om en enda högtalare ska åstadkomma musiken. Men exakt hur bra kan det bli? Det tänker vi ta reda på.

annons

Speciellt de största modellerna, som är ett naturligt val för att återge ljudet i vardagsrummet, måste uppfylla våra kriterier. Det är också dem vi bedömer ljudet av i detta test. Dessutom har vi provat högtalarna i system tillsammans med mindre högtalare i samma serie. Allt för att ta reda på hur användarvänligt hela systemet är. De minsta högtalarna visar sig ha varierande ljudkvalitet, fast det är kanske inte så viktigt för alla att den lilla högtalarmodellen som man ställer i sovrummet eller i köket låter fantastiskt. Viktigast är att den stora anläggningen i vardagsrummet låter så bra som möjligt och att den enkelt ”pratar” med de övriga högtalarna.

 

Om deltagarna

Vi har gjort ett urval av de mest aktuella multiroom-system på marknaden i dag. Vi slutade på tolv märken. Som vanligt har vi inte fått med alla, men detta är ändå ett representativt urval.

Varje tillverkare har lämnat in två högtalarmodeller, en liten och en större.

 

Så testade vi

Den största högtalaren placerade vi i testrummet, den mindre i ett annat rum inkopplad till samma nätverk. Ljudkvaliteten har betygsatts i den större högtalaren, den mindre har främst använts för att testa multiroom-funktionerna. Ljudbetyget gäller därför främst den större modellen, medan användarvänligheten är representativ för hela systemet.

Vi har lagt störst vikt vid användning, ljudkvalitet och hur väl högtalarna fungerar som system. Alltså hur lätt det är att få dem att ”prata med varandra”.

Vi har laddat ner tillhörande app till alla systemen. Vi har kollat hur enkelt är att koppla anläggningen till nätverket och hur intuitiv appen är. Görs musikavspelningen och styrningen av systemet i samma app eller måste man hoppa mellan två appar? Är det enkelt att ge varje rum olika namn och känns systemet stabilt? Kan man koppla in sig med Bluetooth till vilken högtalare som helst eller måste en vara master och de övriga slavar?

Vi har lyssnat på ett blandat urval av musik för att undersöka ljudkvaliteten. Vi har använt oss av både strömningstjänsterna Spotify och Tidal, där dessa funnits tillgängliga, samt musik direkt från mobiltelefonen.

 

De fem vanligaste låtarna:
Bob Dylan – The Man in the Black Coat
Tommy Tokyo – Alberta
Morphine – Yes
Daft Punk – Lucky
Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey: Concerto for Piano and Orchestra No. 5 in E-Flat Major, Op. 73: III. Rondo. Allegro
Produkter i testet
 data-srcset
Sony-systemet är en fröjd för både ögon och öron.

Sony-högtalaren är långtifrån störst i klassen, men en av få i testet som låter som en vanlig högtalare. X99 har en stor och fyllig klang som överträffar storleken på själva högtalaren och en välbalanserad ljudbild med förvånansvärt naturtrogen klang – till och med i stråkar och piano – gör den både behaglig och intressant att lyssna på.

Storleken gör den enkel att få plats med, men de två diskanterna på toppen kräver att man inte stoppar in högtalaren i en bokhylla. De fungerar bäst när de spelar fritt. Med Sonys SongPal-app kan du ge högtalarna namn, även den mindre SRS-X88 som vi kopplade ihop trådlöst med X99.

Sony-högtalarna ger stora möjligheter. De stöder strömning med Bluetooth och wifi, men klarar även AirPlay från Apple-enheter, Google Cast och USB. På så sätt är du säker på att kunna spela högupplösta musikfiler – allt från från Tidal HiFi (via app) till 24-bitars DSD-ljudfiler i studiokvalitet.

En fiffig detalj är den rörelsekänsliga topplattan som du bara behöver föra handen över för att ställa in volymen när den bakgrundsbelysta styrplattan lyser upp.

 

Ljudkvalitet

Basen är inte lika voluminös som hos Monster eller Bluesound, men oerhört väl definierad och dynamisk. Den rockar bättre än de flesta, eftersom den är så potent och kontrollerad på samma gång. Här går det att följa nyanser i rytmen som drunknar i andra högtalare. Mellanregistret är åt det fylliga hållet, väldefinierat och rikt på detaljer. Med Sony hörde vi både virveltrumman och barytonsaxen i Morphine-låten klarare och bättre definierad än med de flesta andra testdeltagare.

Diskantåtergivningen är kanske den allra bästa vi har hört från en högtalare av den här typen. Luftig nog för att du ska höra detaljer och mjuk nog för att den inte ska låta vass, vare sig med cymbaler, stråkar eller röster.

annons

SRS-X99 klarar till och med klassisk musik med bravur, och pianot låter fylligare, stråkarna mjukare, större och bättre upplösta. En lyckad trådlös högtalare på alla sätt och vis som passar fint för multiroom.

annons
Betyg
 • Typ: Trådlös multiroom-högtalare
 • Strömningstjänster: Spotify
 • Anslutningar: Bluetooth, Wifi, AirPlay, Google Cast, USB
 • App-styrning: SongPal för iOS och Android
 • Mått: 43 x 13,3 x 12,5 cm
Pris: 5000 kr
PlusSony spelar förbluffande balanserat, klart och dynamiskt – och har alla anslutningar du behöver.
MinusSpelar inte lika högt och kraftfullt som de större högtalarna.
 data-srcset
Panasonic är inte beredda att ge upp den klassiska stereon riktigt än.

En minianläggning i ett multiroom-test? Ja, faktiskt. Även om Panasonic har små multiroom-högtalare så rekommenderar de en ordentlig stereo i vardagsrummet. SA-PMX100B är en komplett minianläggning med CD-spelare, radio och trevägshögtalare. Dessutom kan den strömma musik över nätverket på samma sätt som testets trådlösa högtalare. USB-DAC till datorn finns också på plats. Du kan spela upp de olika ljudkällorna i flera rum, en funktion som Panasonic kallar för ”re-streaming”.

Användarvänligheten är inte den bästa vi har varit med om. Allra först var vi tvungna att uppdatera med ny firmware, vilket tog onormalt lång tid. Systemet var ganska så tidskrävande att ställa in och hade lite större problem med att hitta rätt nätverk än de andra testdeltagarna. Appen har också begränsad funktionalitet jämfört med de mer etablerade konkurrenterna Sonos och Samsung.

 

Ljudkvalitet

PMX100B både ser ut och låter som en äkta stereo. Det märks på Leif Ove Andsnes piano, som får mycket större klangrikedom och djup än med de andra systemen. Här hör vi också klart fördelen med fysiskt separerade stereohögtalare: musiken blir mer levande och korrekt med den viktiga kanalseparationen. Sångarna står tydligt i mitten av ljudbilden samtidigt som instrumenten breder ut sig runt dem som en solfjäder.

Panasonic-högtalarna har ett välbalanserat och fylligt ljud som påminner mycket om traditionell hifi. Effekten är varierande på olika musikstilar, men genomgående är att stereo är att föredra när man finlyssnar i soffan.

Intrycket blir bara starkare när vi får höra den pyttelilla multiroom-högtalaren SC-ALL2. Ljudet från den kan dessvärre mest liknas vid en klockradio, och den är inget vi vill rekommendera till annat än bakgrundsmusik i badrummet, köket eller liknande.

annons
Betyg
 • Typ: Trådlös multiroom-högtalare
 • Strömningstjänster: Spotify
 • Anslutningar: Wifi, ethernet, USB, analog, Bluetooth
 • App-styrning: Panasonic Music Streaming för iOS och Android
Pris: 6500 kr
PlusHär får du riktigt bra stereoljud som låter överlägset mycket bättre än det hermetiska hopklämda ljudet som många av småsystemen ger ifrån sig.
MinusTar större plats, är inte lika enkelt att sköta eller installera som bland annat Sonos och Samsung.
 data-srcset
Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.

Utöver strömningstjänster som Spotify och Deezer finns även Tidal med CD-kvalitet inbakad i Pulse 2. Man kan spela musik som är lagrad på USB-minnen och högtalaren stöder högupplösta musikfiler. Den har Bluetooth också, så att folk som hälsar på kan strömma musik från sina mobiler utan att behöva tigga sig till lösenordet till nätverket. Grädden på moset är att Bluesound-systemet finns inbyggt i vissa förstärkare och hemmabioreceivrar från NAD, så att man kan bygga sig en ännu tyngre anläggning i vardagsrummet som pratar med Bluesound-högtalare i hela huset.

Musiktjänsterna, inklusive Tidal, är inbyggda i appen så att man hela tiden styr anläggningen från en och samma app. Undantaget är Spotify, som använder original-appen. Det är enkelt att ställa in högtalarna i de olika rummen och de nya Bluesound-enheterna är snabbare på att starta och manövrera i än förra generationen. Det enda vi reagerar på är att man måste välja i inställningarna om man vill lyssna på en låt direkt eller lägga in den som först eller sist i spellistan. Sedan gäller detta val tills nästa gång man går in i inställningarna. Vi vill hellre hålla fingret på vald låt och sedan välja om den ska spelas som nästa eller sista.

Ljudkvaliteten är däremot i topp. Du får visserligen inte samma stereoperspektiv som med Raumfeld Stereo Cubes eller Panasonic minianläggning – och i skrivande stund går det inte heller att koppla ihop två Bluesound-högtalare till ett stereopar – men när det handlar om att återge ljud från en enda högtalare så är det ingen som har samma tyngd som Bluesound. Här finns det ett rejält tryck, med feta och engagerande rytmer. Det finns mer värme och fyllighet i sångare än med de övriga, och det gäller även ljusa kvinnoröster. Däremot saknas den allra sista lilla upplösningen i toppen, även om Bluesound är väsentligt bättre än LG på detta.

Det enda som ger minus i kanten är att basen kan bli för dominerande om Pulse 2 ställs i en bokhylla. Vi saknar också Sonos rumskorrektion.

Betyg
 • Typ: Trådlös multiroom-högtalare
 • Strömningstjänster: Spotify, Tidal, Deezer, Napster, Rhapsody, TuneIn
 • Anslutningar: Bluetooth (aptX), Wifi, analog 3,5 mm, USB, optisk digital, subwoofer
 • App-styrning: Bluesound för iOS och Android
 • Mått: 42 x 19,8 x 19,2 cm
Pris: 7000 kr
PlusKraftfullt och lättanvänt ljud i en rakt igenom välgjord produkt.
MinusKan låta instängd om den ställs i en bokhylla.
 data-srcset
Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.

HEOS 7 HS2 är den största högtalaren i sin familj och en av de största i hela testet. Den fungerar på egen hand eller så kan du koppla ihop två stycken och få en extra stor ljudbild.

Nytt sedan sist är stöd för högupplösta musikfiler och medan man i förra versionen fick Bluetooth med hjälp av en USB-adapter så är funktionen numera inbyggd. Det innebär att USB-porten är ledig och går att utnyttja för att spela musikfiler från minne eller USB-hårddisk.

Inkoppling på nätverket går hur smidigt som helst, genom att koppla in mobilen med minijack-kabeln som ingår. Det är enkelt att döpa alla rum i appen och vi gillar genomgående användarvänligheten väldigt mycket. Två rum kan grupperas genom att man drar dem in i varandra med fingret, och de delas upp igen lika enkelt med omvänd manöver.

I likhet med Sonos och Bluesound är musiktjänsterna inbyggda i appen. Det gör det enkelt att blanda flera källor i en och samma spellista. Undantaget är Spotify, som måste använda sin egen app.

Ljudmässigt är HEOS 7 fyllig och fin i klangen, med stor och kraftfull bas. Det tjänar man på när man spelar lågt, eftersom högtalaren fyller rummet bättre än vissa av de andra.

Detta sker dock lite på bekostnad av snärten och dynamiken. Låten ”Yes” med Morphine, med tuff saxofon, trumma och saxofon, låter stort och frodigt, men vi hade velat att den var lite stramare och mer bestämd. Att sångaren och basisten Mark Sandman har ersatt den ljusaste bassträngen med en gitarrsträng brukar ge ett väldigt sprött ljud. Det saknas lite här, om man jämför med Sonos, Sony och Bluesound. Bob Dylans steelguitar klingar inte heller lika raspigt, det låter som om någon har tryckt in en loudness-knapp.

Å andra sidan är detta en ljudkaraktär som aldrig blir för mycket och känns rå, i stället är det lugnt och behagligt hela vägen. Det här kan nog många trivas med.

annons
annons
Betyg
 • Typ: Trådlös multiroom-högtalare
 • Strömningstjänster: Spotify, Tidal, Deezer, Napster, SoundCloud, TuneIn
 • Anslutningar: Bluetooth, Wifi, analog 3,5 mm, USB
 • App-styrning: HEOS för iOS och Android
 • Mått: 47,9 x 20,3 x 16,4 cm
Pris: 5400 kr
PlusInget system är lika enkelt att koppla in till nätverket som HEOS. Användarvänligheten är genomgående strålande och ljudet är potent.
MinusLjudet är inte lika stramt och bestämt som vi hade velat.
 data-srcset
LG har mycket bra, men saknar det där lilla extra.

LG:s Music Flow-system är enkelt att koppla in. Du håller inne kopplingsknappen på baksidan av högtalaren och väljer ”Koppla in” i appen. Appen börjar med att rekommendera musik, men det går lätt att avbryta om du inte vill det.

Två högtalare kan kopplas ihop i stereo, vilket är enkelt att göra i appen. Kommunikationen mellan H7 i ena rummet och H3 i det andra går väldigt fint, och musiken går dessutom att starta och stoppa direkt på högtalaren, där ljudnivån också kan ställas in. LG har inte gjort något eget gränssnitt för streamingtjänster, de styrs av sina respektive appar. Det är en fördel eftersom man använder tjänsten så som man är van vid, till exempel Spotify. Strömningsprotokollet är Google Cast, som tyvärr inte stöder Tidal ännu. Detta är förmodligen bara en tidsfråga.

LG H7 låter helt godkänt. Basen är fyllig och mellanregistret framträder ganska så bra, så att sångare är tillräckligt fylliga. Diskanten är däremot väl dämpad, men kan funka i ett minimalistiskt hem med få möbler och hård rumsklang. Vi hade velat ha en bättre EQ, eftersom diskantkontrollen går för långt ner i frekvens. Höjer vi diskanten så blir det vassare, inte luftigare, eftersom man får med de skarpaste frekvenserna. Vi föredrar därför att låta bli tonkontrollerna.

Basen är tillräckligt fyllig men bristen på övertoner återspeglas också i bastonerna. Basgitarren i Daft Punks ”Lucky” låter luddig och kvinnoröster som Aurora hade behövt mer luft under vingarna. Vi hade dessutom kunnat tänka oss en högre maxvolym, eftersom högtalaren tappar orken lite för tidigt. Särskilt om inspelningen har en svag ljudnivå från början, då blir det för tamt att ha H7 som huvudhögtalare i vardagsrummet. Kopplar man ihop två högtalare så blir ljudet naturligtvis både kraftigare och större, men vi hade fortfarande velat ha luftigare övertoner.

Betyg
 • Typ: Trådlös multiroom-högtalare
 • Strömningstjänster: Google Play, Rhapsody, Pandora, Spotify, TuneIn, Google Cast
 • Anslutningar: Bluetooth, wifi, analog 3,5 mm
 • App-styrning: Music Flow för iOS och Android.
Pris: 3000 kr
PlusSystemet är lätt att installera, man använder strömnings-apparna man är van vid och ljudet är godkänt.
MinusVi sitter lite för ofta och växlar mellan LG:s app och den man strömmar musik med. Ljudet har för få övertoner, det öppnar aldrig upp sig helt och hållet.
 data-srcset
Samsung R5 / R3
Samsungs högtalare låter likadant var du än sitter och lyssnar.
 data-srcset
 data-srcset
Monster Streamcast S3 / S2
Slank och smäcker design, väldigt potent bas.
 data-srcset
Geneva Aerosphere Large /Aerosphere Small
Geneva kan fylla hela vardagsrummet med ljud samtidigt som högtalarna är läckra att titta på. Men de kostar!
 data-srcset
 data-srcset
Sonos Play:5/Play:3
Ingen större överraskning. Sonos är fortfarande herre på täppan när det handlar om multiroom.
 data-srcset
Raumfeld Stereo Cubes / One S
Raumfeld slår ett slag för hifi-folket med sina kompakta men välljudande stereohögtalare.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  1
  Vad tycker du?

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Alternativ till Multiroom-högtalare

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

   data-srcset

  Konsertljud i hyllan

  Technics gör inte bara en av klassens bästa bordshögtalare, de gör två!

  Glöm alla andra. Naim Mu-so 2 sätter standarden för ljudkvalitet.

  (Foto: Tillverkare)

  Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.

  (Foto: Tillverkare)

  Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

  (Foto: Tillverkare)

  Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

  Scroll to Top