: Multiroom-högtalare – Sammanfattning

Stora skillnader!

Efter att ha testat merparten av de multiroom-system som finns på marknaden har vi fått många erfarenheter, både positiva och negativa.

Det första vi kan konstatera är att urvalet av bra multiroom-produkter har blivit mycket bättre än det var för bara några år sedan. Branschen har verkligen fått upp ögonen för den här kategorin och insett vad som krävs för att kunna hävda sig. Men det är fortfarande stora skillnader mellan de olika systemen, både när det gäller användarvänlighet, funktioner och inte minst ljudkvalitet.

Sonos ska ha en del av äran för att multiroom har blivit så populärt. De hade länge nästan monopol på marknaden, vilket har gett dem ett tydligt försprång på många områden. Efter att ha jämfört alla de olika systemen med varandra har vi insett att Sonos fortfarande ligger en bit före konkurrenterna – både när det gäller hur systemen konfigureras, installeras och utökas till flera rum. Parallellt med detta har ljudkvaliteten i deras största högtalare, Play:5, blivit betydligt bättre. Med tanke på detta är Sonos den bästa totallösningen och får mycket välförtjänt utmärkelsen ”Bäst i test”!

Ändå finns det flera konkurrenter som förtjänar att nämnas. Sony och deras toppmodell SRS-X99 har mycket hög ljudkvalitet och en mängd användarvänliga finesser, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för mer erfarna användare. Detta är en stark kandidat för dem som vill ha ännu större flexibilitet, till exempel kunna använda Bluetooth och spela högupplösta 24-bitars musikfiler. Bluesound är också ett intressant alternativ för dem som är intresserade av bästa möjliga ljud, eftersom Pulse-högtalarna kan spela både högt och rent.

Anläggningen som ger mest och bäst ljud för pengarna, kommer från tyska Raumfeld. De små Stereo Cubes-högtalarna är inte nödvändigtvis det mest praktiska alternativet, men däremot får du äkta stereoljud med en stor, bred ljudbild som gjord för myslyssning i soffan. Även om flera av konkurrenterna (inklusive Sonos) kan koppla ihop sina högtalare parvis för att spela i stereo, så är det betydligt dyrare än vad Raumfeld erbjuder. En mycket bra köp!

En sak vi kan slå fast efter att ha testat dussintals multiroom-högtalare är att storleken fortfarande räknas. Om du är intresserad av bra ljud (och det är du ju) så lönar det sig helt klart att lägga pengar på någon av de större modellerna. Speciellt om du har ambitioner att ersätta den gamla stereon i vardagsrummet. I andra rum, till exempel köket, badrummet eller sovrummet, kan du däremot spara pengar genom att satsa på någon av de mindre modellerna. Det bör också påpekas att flera av märkena även har soundbar-högtalare med multiroom-anslutning, som alltså också kan fungera som en del av ett större system.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung R5 / R3 - Samma ljud åt alla håll
  Samsungs högtalare låter likadant var du än sitter och lyssnar.
  Sony SRS-X99 / SRS-X88 - Prickfri klang
  Sony-systemet är en fröjd för både ögon och öron.
  Yamaha Restio ISX-80 / WX-030 - Platt ljudbild
  Användarvänlig och ger mycket för pengarna.
  Panasonic SA-PMX100B/SC-ALL2 - Multitalangen
  Panasonic är inte beredda att ge upp den klassiska stereon riktigt än.
  Monster Streamcast S3 / S2 - Monster-ljud
  Slank och smäcker design, väldigt potent bas.
  Geneva Aerosphere Large /Aerosphere Small - Klotrunt designljud
  Geneva kan fylla hela vardagsrummet med ljud samtidigt som högtalarna är läckra att titta på. Men de kostar!
  Sonos Play:5/Play:3 - Multiroom-kungen
  Ingen större överraskning. Sonos är fortfarande herre på täppan när det handlar om multiroom.
  Bluesound Pulse 2 / Pulse Mini - Häftiga rytmer
  Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.
  Raumfeld Stereo Cubes / One S - Rumskänsla i äkta stereo
  Raumfeld slår ett slag för hifi-folket med sina kompakta men välljudande stereohögtalare.
  Denon HEOS 7 HS2 - Enkelheten själv
  Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.
  LG Music Flow H7 / H3 - Bara nästan
  LG har mycket bra, men saknar det där lilla extra.

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.