Silver Phantom från franska Devialet är ett riktigt teknologiskt underbarn. Att den kan strömma musik trådlöst från nätverket och i flera rum samtidigt är inte vad som gör den hypermodern. Det är vad den har på insidan.
Låt det vara sagt med en gång: jag har aldrig varit med en highend-produkt som är så användarvänlig! Kartongen kan öppnas utan att man behöver ta ut högtalaren – den står automatiskt på bordet när kartongen lyfts bort! Inkopplingen är lätt som en plätt och i dagligt bruk är den rena drömmen.
Lite teknik
Men först lite teknik. När man läser vad Devialet skriver om Silver Phantom så kan man börja undra vad konstruktörerna har druckit. Inbyggd förstärkarkraft på 3 000 watt, ett ljudtryck på nattklubbsnivå och en djupbas som till och med får en del subbasar att börja darra på manschetten – och allt detta från en liten kompakt krabat som har en inre volym på bara 6 liter! Det är lika mycket som de minsta bokhyllehögtalarna och bara en tjugondel av typiska highend-högtalare med motsvarande djupbasförmåga.
Det är bara naturligt att man rynkar på näsan när man läser specifikationerna, för som en av våra Facebook-följare påpekade när vi la ut de första bilderna på högtalaren så kommer en säkring på 10 ampere att ryka långt innan 3 000 watt. Fast här handlar det om peak-watt, alltså väldigt korta intervall, och moderna säkringar är så tröga att de inte hinner lösa ut under så korta pulser.
Å andra sidan var marknadschef Thierry Massoubre inte så intresserad av watt när han besökte oss för att installera systemet i slutet av sommaren.
– Vi pratar aldrig om RMS-effekt. Vi är mer intresserade av ljudtrycket. Och i Silver Phantoms fall är det 105 decibel mätt på en meters håll, vid 1 kHz. Vilket är den lagliga gränsen för nattklubbar och konserter.
Två 7-tums baselement slår ut 2,6 cm ut varje håll och ger ett invändigt ljudtryck på 174 dB!
Mullrande element
Ta en ny titt på högtalarna. Bara TITTA på de små krabaterna. De ska alltså kunna återge linjär bas ända ner till 16 Hz. Djupare än vad människor kan höra! Allt åstadkoms med två 7-tums baselement som spelar åt vart sitt håll. Att de spelar åt motsatt håll utjämnar eventuella förvrängningar som kan fortplanta sig i kabinettet. Och om de ska spela höga ljudtryck så säger det nästan sig självt att slaglängden måste vara extrem. Närmare bestämt 2,6 centimeter för varje element. Och nästan utan att kabinettet vibrerar över huvud taget.
Den delen av kabinettet som huserar elementen är klotrund för att förhindra stående vågor och diffraktion. Längst fram sitter ett koaxialelement med diskanten monterad i mitten av mellanregistret. Både koaxialelementet och baselementen är för övrigt konvexa så att de går i ett med det runda kabinettet.
Nytänkande inom förstärkning
När det gäller förstärkningen så är detta inte heller någon traditionell konstruktion. Devialet kallar tekniken ADH, vilket är en hybrid mellan klass A och klass D. Klass A är känd som den renaste formen av förstärkning, men nackdelen är att den inte är särskilt effektiv eftersom den drar lika mycket ström oavsett om den spelar musik eller inte. Vilket i sin tur betyder att det går åt lite effekt till musik och mycket till värme. Klass D har fördelen att den är oerhört effektiv, men har vissa nackdelar i form av förvrängningar som är svåra att undvika.
I Devialets konstruktion arbetar flera klass D-förstärkare i tandem med klass A-förstärkaren. Då slipper den uppgiften att leverera mycket kraft och kan göras mer linjär. Devialet hävdar att klass A-förstärkaren faktiskt blir bättre av klass D-förstärkarna på grund av detta. En annan fördel är att utgångsimpedansen blir försvinnande låg – ungefär 1 milliohm. Och i den här högtalarkonstruktionen är det viktigt eftersom högtalarelementen är en väldigt tung last.
Centralenheten Dialog synkroniserer alla högtalare i multiroom-systemet. Den är extrautrustning och kostar 3 200 kronor.
– Vore det inte för ADH-förstärkaren så skulle inte den här konstruktionen vara möjlig, säger Massoubre. Då skulle det alltid ha varit så att det ena elementet dominerade över det andra. Men här är de helt perfekt kontrollerade, i perfekt symmetri.
Utan att bli för tekniska så pratar vi alltså om en högtalare med specialiserad förstärkning, som pumpar ut musiken med ett ljudtryck på uppemot 105 dB. Inuti själva kabinettet kan ljudtrycket komma upp i 174 dB!
Placering och installation
Den ringa storleken gör högtalarna oerhört lättplacerade. Ha dem på TV-hyllan, montera dem på väggen med fästen – eller gör som vi nördar gillar så mycket: ställ dem på högtalarstativ en bra bit ut från väggen. Det handlar trots allt om djupa basfrekvenser, så de förtjänar lite luft runtomkring. Och vinkla dem gärna inåt mot lyssningsplatsen för att få det bästa stereoperspektivet.
Själva inkopplingen görs genom att ansluta centralenheten Dialog till hemnätverket med en nätverkskabel. Sedan öppnar man Spark-appen på mobilen eller surfplattan (går att ladda ner från Google Play och iTunes App Store) som söker efter Phantom-högtalarna. I vårt testrum hittar den två högtalare. Sedan måste man röra vid varje högtalare. Man lägger bara handen på ”pannan” på var och en, så parar appen ihop dem automatiskt. I nästa steg skickas ett ljud ut ur varje högtalare så att man kan definiera vilken som är höger och vilken som är vänster. Det går också att välja mono om man bara har en enda Silver Phantom.
Man anger också om man har flera rum eller bara ett. Alltihop är väldigt enkelt, till och med enklare än Sonos, som utger sig för att vara marknadens mest användarvänliga.
För övrigt planerar Devialet ett surround-system så småningom, men i skrivande stund finns inte detta.
Anslutning och formatstöd
I dagsläget stöder Devialet Phantom musiktjänsterna Deezer, Tidal och Qobuz. De två senare kan strömma i CD-kvalitet och Qubuz har till och med högupplöst strömning. För en sådan highend-produkt är det förnuftigt att börja där, men Devialet bedyrar att andra tjänster som Spotify, Netflix och YouTube också är på gång, tillsammans med radiotjänsterna Sirius Xm och Pandora.
Bluetooth ska också komma. Dialog-enheten har dessutom en optisk digitalingång, dit man till exempel kan koppla en Airport Express om man vill använda AirPlay.
En användarvänlig upplevelse
Själva användarupplevelsen är oerhört sömlös. Appen är något av det mest strömlinjeformade jag har testat, och Tidal-funktionaliteten är rena drömmen! Det är bara att ta sig hatten för Devialet, det här systemet har jag trivts mycket med!
Ljud av en annan värld
Inte minst på grund av ljudet. Det är extremt. Hade jag inte vetat bättre så skulle jag ha trott att det var ett par stora golvhögtalare som stod och vällde fram ljudbilden med den elektroniska ”Touching Ghosts” med ex-Yello-medlemmen Boris Blank och sång av Malia. Basen går inte bara djupt, den är också ytterst luftig och upplöst. Ljudbilden är ovanligt stor, man kan nästan gå in i den. Här sitter jag och drömmer mig bort när mikrodetaljerna sköljer över mig, tamburinen rasslar, keyboarden vandrar längs tonskalan och basgitarren sitter gjuten som en bautasten.
Tracy Bonhams jazzlåt ”Noonday Demon”, som har drag av negro spiritual, är ingenting utan rytm. Och rytm, det har Silver Phantom så det räcker och blir över. Högtalarna håller takten bergfast. De kan spela högt, men det bör påpekas att basen plattas till lite när man pressar högtalarna. Inte ens de här, ett slags hifi-världens svar på Tesla, kan bryta mot fysikens lagar. Det suveräna ljudet man får när man spelar måttfullt till ganska så högt, vässar till sig och blir plattare när man verkligen vräker på.
Men bara att det går att spela så högt är ett konststycke i sig. Till och med partymusik à la Matoma-remixen av Astrids ”2AM” återges med både tyngd och luft på samma gång och det är nästan otroligt att inte högtalarna är dyrare än de är.
Golvstående referens
Som jämförelse kan vi ta de aktiva och digitala golvhögtalarna Dynaudio Focus 600 XD. De kostar 95 000 kronor per par, men trots att de är mycket större än Silver Phantom så har de inte något särskilt stort försprång när det gäller ljudtryck eller djupbas. De har en bättre förmåga att bevara dynamiken i basen när det börjar hetta till om öronen. Och de har nog en aning mer upplösning allra längst upp i toppen. Men Devialet har sina fördelar. Förutom den uppenbara med att ha inbyggd strömning – medan Dynaudiorna har mer traditionell trådlös signalöverföring (extrautrustning) – så har Silver Phantom den ljudmässiga fördelen av koaxialelementet, som helt sömlöst återger övergången från mellanregister till diskant. Vilket inte bara innebär att frekvensregistret låter ännu mer sammanhängande utan också bidrar till att måla upp ett mer holografiskt korrekt stereoperspektiv. Man hör det speciellt på sångröster, som bara är placerade så rätt, så rätt.
Slutsats
Devialet Silver Phantom är det största – eller minsta – tekniska högtalarvidundret jag har haft den stora äran att testa. Vi snackar om en liten, droppformad kompakthögtalare som spelar så högt, och med så djup bas, att man skulle kunna tro att den var gigantisk! Den är så snabb och bestämd och spelar så öppet och detaljerat att man knappt tror sina egna ögon när man ser den. Inte minst tack vare en kraftig förstärkare som maxar ut på 3 000 watt!
Men vidundret slutar inte där. Högtalarna är inte bara aktiva, utan trådlösa också. Och har en mycket användarvänlig app-styrning för musik och multiroom-kontroll. Tack vare inbyggda sensorer för synkronisering går uppkopplingen som en dröm, och trots all högteknologi på insidan så upplevde vi aldrig några användarproblem. Det är nästan läskigt hur mycket fransoserna har lyckats få till!
Obs! Kan du leva med 6 dB lägre ljudnivå så finns den mindre Devialet Phantom för 17 500 kronor.
Obs! Obs! Priset är för 1 st högtalare, inte par.
Läs också: Test av Dynaudio Focus 600 XD – Trådlöst ljud av högsta klass
Läs också: Så placerar du högtalarna
Thierry Massoubre från Devialet går igenom installationen av Silver Phantom med oss.
Att packa upp Silver Phantom är det enklaste vi har varit med om!
Ljud & Bild tycker
Den här kompakta högtalaren är ett teknologiskt under. Den kan ställas nästan var som helst, ljudet är enormt, ljudtrycket vansinnigt – och basen går djupare än många subwoofrar! App-styrningen av multiroom-funktionen är dessutom helt felfri. Basen plattas till när volymen blir riktigt hög.
Riktpris: 20500 kr
Specifikationer
- Aktiv, trådlös kompakthögtalare
- 2 x 7-tums baselement
- 5-tums mellanregister (koaxial)
- 1-tums diskant (koaxial)
- Max ljudtryck: 105 dB (1 m)
- Förstärkareffekt: 3 000 watt peak
- Frekvensomfång: 16–25 000 Hz (+/–2 dB)
- Digitalomvandlare: 24 bit/192 kHz
- Mått: 25,3 x 25,5 x 34,3 cm (B x H x D)
- Vikt: 11 kg
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser