TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Beosound Level

Genomtänkt ”transistorradio”

Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.

forfatter
Publicerad 2021-02-22 - 08:59
Karakter
Beosound Level
L&B tycker
Retrodesignen är utomordentligt läcker. Imponerande stort och snyggt ljud. Hållbar konstruktion. Anpassar ljudet efter placeringen.
Ljudet är behagligt, men inte särskilt exakt. Ingen riktigt rumskorrektion. Vi har bara stött på en dyrare bärbar högtalare – och den kom också från B&O.
Specifikationer
  • Element: 2 x 4-tums bas, 1 x 2-tums fullregister, 2 x 20-mm domediskant
  • Konstruktionsprincip: Sluten, aktiv, digital
  • Frekvensomfång 39–23 000 Hz
  • Förstärkare: 3 x 30 W + 1 x 15 W
  • Trådlöst: Bluetooth, WiFi, AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect
  • Anslutning: 3,5 mm analog/optisk kombi
  • Mått: 34,8 x 23,0 x 5,6 cm
  • Vikt: 3,3 kg
  • Färg: Ek/guld, svart/grå
  • Webb: bang-olufsen.com
Riktpris: 15 600Pr. 2021-02-22 Produktsida

Bang & Olufsens produkter har en status som få andra. Oavsett om det handlar om en fickhögtalare eller en gigantisk TV kan man räkna med särklassig design och byggkvalitet. Och vanligtvis en matchande prislapp!

Detta gäller även Beosound Level, som är en bärbar, batteridriven högtalare, lite större än ett A4-ark. Den kan stå på ett bord, hänga på en vägg eller läggas ner platt. Beosound Level finns i två utföranden: en i grå aluminium med en svart front klädd med möbeltyg och en gyllene version där fronten är gjord av eklameller. Vi har testat versionen med guld och trä. Den är lite dyrare än tygversionen, men de 20 procenten högre pris känns befogade när man öppnar kartongen och möts av doften av färskt trä.

Lika säkert som på den gamla goda tiden

Beosound Levels design kan bara beskrivas som klassisk i ordets rätta bemärkelse. Den ser ut som något som hade kunnat stå i ett hem på 1970-talet. Närmare bestämt påminner versionen i ek och guldaluminium mig om de ITT Schaub-Lorentz-högtalare som stod i mitt barndomshem under första halvan av 70-talet. Så här träffar Bang & Olufsen en nerv hos åtminstone den här medelålders recensenten.

Ovan nämnda ITT-anläggning spelar för övrigt en speciell roll i detta test. Jag hade nämligen räknat med att en dag överta den från mina föräldrar. Men eftersom de inte hade lust att byta ut den var jag tvungen att köpa en anläggning själv. Och min grundliga research inför det köpet gjorde att jag fastnade – och skapade ett livslångt intresse som även ledde till mitt yrke. Så egentligen var det just den gamla anläggningen som gjorde att du i dag kan läsa detta test.

Men tillbaka till nuet.

Beosound Level styrs på sedvanligt B&O-manér med en touch-panel som sträcker sig längs toppen av högtalaren (när den står upprätt på bordet). Där kan man byta låt, höja och sänka volymen och välja mellan förinställda musikkällor – och detta är något man även gör ofrivilligt när man bara försöker flytta högtalaren eller lyfta den i handtaget.

Det finns sammanlagt fem element på fronten av den bara 5,6 cm tjocka högtalaren: två 4-tums basar, två 20-mm domediskanter och ett fullregister som överlappar de andra elementens områden. Basarna och fullregistret drivs av var sin 30-watts klass D-förstärkare, medan de två diskanterna delar på en enda 15-wattsförstärkare. Just det: de två diskanterna spelar i mono, men är hopkopplade med varandra i motfas. Att koppla ihop element på det sättet ser man inte ofta inom hifi, men ger en ”rumslig” känsla.

Man styr med en touch-panel som löper längs hela högtalarens längd. (Foto: Bang & Olufsen)

Google Assistant styr

Bang & Olufsen har tidigare haft röststyrning med Amazon Alexa, som inte fungerar på svenska, men numera har de gått över Google Assistant. Det är ett helt riktigt beslut som gör det enkelt att införliva Beosound Level i ett multiroom- och smart-home-system.

Spotify Connect finns inbyggt, övriga strömningstjänster måste spelas från mobilen eller laptopen via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Uppladdningen görs med en speciell magnetisk laddkontakt som kan snurra fritt och som klickas fast av sig själv. MacBook-användare kommer att känna sig hemma. Allt är bara ännu läckrare och mer exklusivt. Även USB-C-kabeln är tjock och mjuk och skyddad med en tygstrumpa. Överdrivet, fast på ett förtroendeingivande sätt.

Laddkontakten går också att använda om Beosound Level ska hängas upp på en vägg. Det kräver dock ett speciellt väggfäste, som praktiskt nog även innehåller en laddare.

Laddkontakten är magnetisk och klickar fast automatiskt. (Foto: Bang & Olufsen)

Anpassning

Med Bang & Olufsen-appen kan man anpassa frekvensresponsen efter sin smak. Men inte genom något så tråkigt och praktiskt som en equalizer, det är ju självklart. I stället kan man välja mellan profilerna Lounge, Party, Speech, Night och Optimal (vilket måste innebär att de fyra första inte är optimala). Alternativt kan man navigera i en kompass mellan ytterligheterna Warm, (dämpad diskant), Bright (dämpad bas), Powerful (markerad bas och diskant) och Relaxed (dämpad bas och diskant).

Beosound Level anpassar ljudet efter omgivningen. När man ställer den upp, lägger den ner eller hänger den på väggen med väggfästet så tystnar ljudet ett ögonblick och kommer sedan tillbaka, anpassat efter placeringen. Både frekvensresponsen och ljudspridningen justeras. Genom att trixa spela med frekvensrespons och fasförhållanden för de fem högtalarelementen åstadkoms en någorlunda jämn spridning i rummet – även när högtalaren ligger platt på ryggen och spelar upp mot taket.

Beosound Level kan användas stående, liggande eller hängande på väggen. Och den anpassar ljudets spridning därefter. (Foto: Bang & Olufsen)

Första gröna B&O-produkten

Bang & Olufsen har aldrig byggt slit-och-släng-produkter, men framtiden har spelat in i designen av Beosound Level på ett nytt sätt. För det första kan mindre hållbara komponenter bytas ut eller uppgraderas. Detta gäller batteriet, som är gömt bakom en lucka och som kan bytas ut av användaren. Och det gäller den aktiva elektroniken, som kan ersättas med något uppdaterat, när någon gång i framtiden ingen längre minns vad Bluetooth, Chromecast eller AirPlay 2 var. Och när det är väl är dags att skicka vidare högtalaren den eviga vilan kan den tas isär i sina beståndsdelar med en enkel skruvmejsel. Alla skruvar är likadana och delarna hålls inte ihop av lim.

Läs också BeoSound 1 Multiroom-högtalare som är lätt att flytta runt. Och som orkar en hel fest på batteri.

Ljudkvaliteten

Det är faktiskt imponerande hur mycket ljud Bang & Olufsen har lyckats klämma in i en så tunn högtalare. Så länge man inte vill spela riktigt högt är ljudet varmt och fylligt och man kan knappt tro att det kommer från en lätt, bärbar högtalare.

Det är ganska bra tyngd i basen. Det hjälper givetvis en del att en högtalare som man tar med sig i handen vanligtvis ställs i närheten av där man är – till exempel alldeles bredvid på bordet. Men Beosound Level kan fylla hela vardagsrummet med musik.

Även de andra tonregistren täcks snyggt och riktigt charmerande. Beosound Level är lätt att lyssna på. Med appens ljudinställningar i neutralt läge kommer det mesta med, fast utan skarpa kanter som kan dra till sig onödig uppmärksamhet.

Vi befinner oss inte på samma nivå som Naim Mu-so 2 eller Bowers & Wilkins Formation Wedge, som båda spelar renare – och gör det i stereo. Och även till lägre priser. Men de kan inte plockas med i ett enkelt handgrepp. Och för att liva upp stämningen i köket eller på terrassen gör Beosound Level jobbet på ett föredömligt sätt.

Om vi ska sätta på oss hifi-glasögonen – och det måste vi göra när priset motsvarar de billigaste aktiva stereohögtalarna – så trivs Beosound Level bäst med ”lättare” material. Alltså solosång, popmusik och easy listening-jazz. När musiken blir komplex eller dynamisk kommer högtalaren till korta. Det blir aldrig obehagligt att lyssna men dynamiken går förlorad.

Även om vi har testat massor av bordshögtalare så finns det få trådlösa sådana i den här prisklassen. Den enda lika kostsamma bärbara högtalaren vi har testat är Beosound 1, som riktade sig till en annan målgrupp. I synnerhet som den bara var bärbar till namnet.

Beosound Level finns i två versioner: en gyllene med trä och en aluminiumversion med svart tygfront. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

Beosound Level är en högtalare som är lätt att tycka om. Designen är välgjord och utsökt, oavsett om man är gammal nog för att vara nostalgisk eller ung nog för att gilla retrostilen. Ljudet är varmt och behagligt och om du har flera Bang & Olufsen-högtalare så spelar de ihop. Huruvida bärbarheten och anpassningen efter olika placeringar är praktisk eller en gimmick är individuellt. Personligen är jag säker på att jag skulle ställa högtalaren på en fast plats där den kunde vara permanent inkopplad till laddaren.

Man kan få ett par aktiva, trådlösa stereohögtalare med bättre ljud för samma pengar som vad en Beosound Level kostar. Men den måste snarare jämföras med andra trådlösa bordshögtalare, och där är priset inte våldsammare än för konkurrenternas toppmodeller, som dessutom inte erbjuder bärbar drift på batterier. De gröna tankegångarna är sympatiska, men det ligger i sakens natur att det tar flera år innan de gör någon skillnad. Och tiden får utvisa om nästa generation kommer att kunna köpa uppgraderingsdelar i framtiden.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend