test: Audio Pro A40

Audio Pro A40
Audio Pro A40

Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

Plus
Premiummaterial och -konstruktion. Multirum-kompatibel. Strålande ljudkvalitet.
Minus
Appen skulle behöva en omdesign. Finns bara i 1 000 exemplar!

När man säger Audio Pro till någon yngre person så tänker de omedelbart på de populära trådlösa Addon-högtalarna. Men de har faktiskt byggt högtalare sedan 1978. De gjorde mycket för att krympa storleken på subwoofers och för att få bättre bas i bokhyllehögtalare. På 90-talet var nog golvhögtalaren Black Diamond den mest kända. På 2000-talet kom den snygga ministereon Stereo One som visade att man börjat följa trenderna.

Det senaste decenniet har man framgångsrikt ställt om fokus till digitalt ljud. Mitt första test av ”iPod-högtalare”, som vi kallade det 2007, innehöll Audio Pro Porto som fick utmärkelsen Rekommenderad. 2011 började man experimentera med trådlösa högtalare, bland annat de spännande Audio Pro Living LV3. 2013 kom så de trådlösa Addon-högtalarna som sedan dess klarat sig fenomenalt bra i våra tester. Och som på senaste tiden även fått multirum-funktionalitet.

Det senaste året verkar Audio Pro ha fått en nytändning. Först kom man överraskande med den massiva Audio Pro Drumfire som slog Marshall på deras hemmaplan. Och nu senast kom plötsligt Audio Pro A10, som inte bara hade röstassistent men också ett nytt heminrednings-vänligt utseende. Och nu lagom till 40-årsjubileet den helt annorlunda lyxhögtalaren Audio Pro A40. Så långt ifrån en trött gubbe man kan tänka sig.

Utseende och konstruktion

Med A40 har Audio Pro kastat ut kalkylarket och bestämt sig för att bara göra allting så bra som möjligt. Inget skojigt utseende som på Addon-högtalarna. Nej, här är det en skulptural, nästan utmejslad fyrkantig form som kommer se lika bra ut om tio år. Runt den en kraftig aluminiumram ger ett intryck av kraft. Och allting klätt i sobert grått tyg som man kan byta till den andra nyansen inkluderad i lådan. Det blir inte mindre exklusivt av den lilla skylten på baksidan som visar vilket av de tusen exemplaren man har lyckats komma över.

Anslutning och funktioner

Gömda på undersidan hittar vi analoga RCA- och Aux-anslutningar för den som vill koppla in externa ljudkällor. På ramens ovansida sitter diskreta knappar för att styra uppspelningen, ansluta till trådlösa källor, justera volymen och välja källa. Här finns även fem knappar för snabbval av strömmande radiostationer eller spellistor från musiktjänster. Det finns både praktiska Spotify Connect och direktströmmande AirPlay om man har iPhone.

På den kraftiga aluminiumramen sitter alla kontroller man kan behöva. (Foto: Audiio Pro)

Det mesta kan naturligtvis skötas från mobilen och alla inställningar görs från Audio Pro-appen. Allt från installationen i det trådlösa nätverket och uppdateringar av mjukvaran till val av musiktjänster och tonkontroll. Eller att koppla två stycken som stereopar, om man har råd, eller gruppera flera högtalare som står i andra rum. A40 är nämligen, naturligtvis, kompatibel med Audio Pros multirum-högtalare.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudkvaliteten

När man börjar lyssna förstår man var pengarna har gått. A40 måste vara Audio Pros mest välljudande högtalare i storleksklassen. Det har inte sparats in på något när det gäller val av element, konstruktion av kabinettet eller DSP-kontroll. Det är en sådan högtalare som får en att glömma bort att försöka höra hur den låter, för att man i stället försjunker i musiken. Det finns nämligen ingenting som distraherar från musikupplevelsen. Precis som det ska vara.

Med påkostade diskanter och rejäla slavbasar är det inte undra på att det låter bra. (Foto: Audiio Pro)

För att få lite perspektiv lyssnade jag på den sida-vid-sida med vinnaren av vårt test av påkostade trådlösa högtalare, Dynaudio Music 5. Tack vare fler element har Dynaudio ett öppnare ljud och det känns som att den går djupare i basen. A40 har ett mer direkt ljud och en kraftfullare, mer kontrollerad bas. Den lyckas också behålla små detaljer i musiken, även när Portishead brakar på som värst i ”All mine”. Jag hajade faktiskt till när jag hörde nya saker i låtar jag lyssnat till många gånger på Addon T10.

Slutsats

Audio Pro firar 40 år som högtalartillverkare med att släppa den exklusiva jubileumsmodellen A40. Och de har inte snålat in på någonting. Designen är helt annorlunda från övriga modeller och är så skulptural att den kommer att hålla i många år framåt. Ramen är i kraftig aluminium och det mysiga tyget är utbytbart. Nöjer man sig inte med att strömma musik från mobilen finns även analoga anslutningar för externa källor. Men det är i valet av komponenter, konstruktionen av kabinettet och intrimningen av ljudet Audio Pro har slagit på stort. A40 låter nämligen sensationellt bra. Om man har råd och lyckas komma över ett exemplar är det inget att tveka över.

<
>
(Foto: Audiio Pro)
När man säger Audio Pro till någon yngre person så tänker de omedelbart på de populära trådlösa Addon-högtalarna. Men de har faktiskt byggt högtalare sedan 1978. De gjorde mycket för att krympa storleken på subwoofers och för att få bättre bas i bokhyllehögtalare. På 90-talet var nog golvhögtalaren Black Diamond den mest kända. På 2000-talet kom den snygga ministereon Stereo One som visade att man börjat följa trenderna. Det senaste decenniet har man framgångsrikt ställt om fokus till digitalt ljud. Mitt första test av ”iPod-högtalare”, som vi kallade det 2007, innehöll Audio Pro Porto som fick utmärkelsen Rekommenderad. 2011 började man experimentera med trådlösa högtalare, bland annat de spännande Audio Pro Living LV3. 2013 kom så de trådlösa Addon-högtalarna som sedan dess klarat sig fenomenalt bra i våra tester. Och som på senaste tiden även fått multirum-funktionalitet. Det senaste året verkar Audio Pro ha fått en nytändning. Först kom man överraskande med den massiva Audio Pro Drumfire som slog Marshall på deras hemmaplan. Och nu senast kom plötsligt Audio Pro A10, som inte bara hade röstassistent men också ett nytt heminrednings-vänligt utseende. Och nu lagom till 40-årsjubileet den helt annorlunda lyxhögtalaren Audio Pro A40. Så långt ifrån en trött gubbe man kan tänka sig.

Utseende och konstruktion

Med A40 har Audio Pro kastat ut kalkylarket och bestämt sig för att bara göra allting så bra som möjligt. Inget skojigt utseende som på Addon-högtalarna. Nej, här är det en skulptural, nästan utmejslad fyrkantig form som kommer se lika bra ut om tio år. Runt den en kraftig aluminiumram ger ett intryck av kraft. Och allting klätt i sobert grått tyg som man kan byta till den andra nyansen inkluderad i lådan. Det blir inte mindre exklusivt av den lilla skylten på baksidan som visar vilket av de tusen exemplaren man har lyckats komma över.

Anslutning och funktioner

Gömda på undersidan hittar vi analoga RCA- och Aux-anslutningar för den som vill koppla in externa ljudkällor. På ramens ovansida sitter diskreta knappar för att styra uppspelningen, ansluta till trådlösa källor, justera volymen och välja källa. Här finns även fem knappar för snabbval av strömmande radiostationer eller spellistor från musiktjänster. Det finns både praktiska Spotify Connect och direktströmmande AirPlay om man har iPhone. [caption id="attachment_92989" align="alignnone" width="800"] På den kraftiga aluminiumramen sitter alla kontroller man kan behöva. (Foto: Audiio Pro)[/caption] Det mesta kan naturligtvis skötas från mobilen och alla inställningar görs från Audio Pro-appen. Allt från installationen i det trådlösa nätverket och uppdateringar av mjukvaran till val av musiktjänster och tonkontroll. Eller att koppla två stycken som stereopar, om man har råd, eller gruppera flera högtalare som står i andra rum. A40 är nämligen, naturligtvis, kompatibel med Audio Pros multirum-högtalare.

Ljudkvaliteten

När man börjar lyssna förstår man var pengarna har gått. A40 måste vara Audio Pros mest välljudande högtalare i storleksklassen. Det har inte sparats in på något när det gäller val av element, konstruktion av kabinettet eller DSP-kontroll. Det är en sådan högtalare som får en att glömma bort att försöka höra hur den låter, för att man i stället försjunker i musiken. Det finns nämligen ingenting som distraherar från musikupplevelsen. Precis som det ska vara. [caption id="attachment_92990" align="alignnone" width="800"] Med påkostade diskanter och rejäla slavbasar är det inte undra på att det låter bra. (Foto: Audiio Pro)[/caption] För att få lite perspektiv lyssnade jag på den sida-vid-sida med vinnaren av vårt test av påkostade trådlösa högtalare, Dynaudio Music 5. Tack vare fler element har Dynaudio ett öppnare ljud och det känns som att den går djupare i basen. A40 har ett mer direkt ljud och en kraftfullare, mer kontrollerad bas. Den lyckas också behålla små detaljer i musiken, även när Portishead brakar på som värst i ”All mine”. Jag hajade faktiskt till när jag hörde nya saker i låtar jag lyssnat till många gånger på Addon T10.

Slutsats

Audio Pro firar 40 år som högtalartillverkare med att släppa den exklusiva jubileumsmodellen A40. Och de har inte snålat in på någonting. Designen är helt annorlunda från övriga modeller och är så skulptural att den kommer att hålla i många år framåt. Ramen är i kraftig aluminium och det mysiga tyget är utbytbart. Nöjer man sig inte med att strömma musik från mobilen finns även analoga anslutningar för externa källor. Men det är i valet av komponenter, konstruktionen av kabinettet och intrimningen av ljudet Audio Pro har slagit på stort. A40 låter nämligen sensationellt bra. Om man har råd och lyckas komma över ett exemplar är det inget att tveka över. [gallery ids="92992,92991"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Audio Pro A40
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Förstärkare: 200 watt klass D
  • Diskanter: 2 x 2 tum BMR
  • Baselement: 2 x 4 tum
  • Slavbasar: 2 x 6,5 tum
  • Frekvensomfång: 35 Hz-20 kHz
  • Anslutningar: Wifi, BT 5.0, RCA, aux
  • Mått: 29 x 39 x 15 cm
  • Webb: audiopro.com
Audio Pro A40 produktside
Pris: 10000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.