TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

grupptest 6 trådlösa boomboxes

Bergsprängaren är tillbaka

Den moderna versionen av 80-talets ghettoblaster är smidigare, men precis lika högljudd som namnet antyder.

forfatter
Publicerad 2018-04-16 - 09:26
Produkter i testet
 • JBL Boombox
 • Vooni Boombox
 • Monster Superstar Blaster
 • Sony GTK-XB60
 • Braven XXL
 • Aiwa Exos-9
 • Under 80-talet var det nästan omöjligt att se en ungdomsfilm eller en musikvideo utan breakdancing och enorma ghettoblasters spelandes hiphop. De blev snabbt populära tack vare dess relativt portabla storlek men imponerande ljudresurser. Deras koppling till hiphop-kulturen var stark och grupper som The Beastie Boys förknippades starkt med dem. Men sedan kom 90-talet och Walkman, vilket innebar en snabb död för högljudda anläggningar till förmån för praktiskt personligt ljud.

  Men i och med intåget av trådlösa portabla högtalare verkar boomboxen vara på väg tillbaka. Alla nöjer sig inte med en liten fickhögtalare för personligt bruk på picknicken eller vid poolen. För varje år som går kommer allt större högtalare med kraftigare element och större batterier. Bara härom året ansågs UE Megaboom i storlek som en Pringles-tub vara en jätte. Sen kom högtalare i storlek som skokartonger, som Marshall Kilburn och Beoplay Beolit 17. Och nu har vi plötsligt högtalare som kräver ett rejält bärhandtag igen från tillverkare som Sony, Monster och JVC.

  Saker att tänka på

  Innan du springer ut och köper första bästa boombox är det bra att tänka igenom vad du egentligen behöver. Var ska du använda den? Om du bara ska ha den på balkongen eller i garaget så behöver den kanske inte ha 100 decibels ljudtryck. Om du däremot vill använda den på utomhusfester så behövs lite mer ljudtryck och kraftigare bas än om den används inomhus. Vill du kunna ta med den till stranden? Då bör den vara IP-klassad så att den inte bara tål vattenstänk utan även står emot sand.

  (Foto: Tillverkare)

   

  Ska du bära omkring på den mycket? Då bör du akta dig för högtalare uppåt 8 kilo, de blir snabbt besvärliga att släpa på. Titta också på hur man kan bära dem. Finns det ett stort bekvämt handtag? Kan man till och med bära dem i en axelrem?

  Titta även på inkopplingsmöjligheter och finesser. Ska man spela länge så drar det mycket batteri från mobilen att köra trådlöst. Mer energisnålt är att använda en sladd. Om strömmen ändå börjar tryta, kan man låna ström från högtalaren att ladda telefonen med? Hur laddas högtalaren? Kan du låna en vanlig apparatsladd av kompisen, eller har den en specialladdare? Då blir man lätt stående om man glömt att packa ned den.

  Produkter i testet

  JBL Boombox

  Small speaker, big boom

  Trots sin relativt lilla storlek har JBL Boombox ett stort ljud med rejäl basåtergivning.

  IPX7-vattentät. Lång batteritid. Potent bas och bra ljudkvalitet.
  Inga tonkontroller. Hög prislapp.

  Vooni Boombox

  Större är inte bättre

  Precis som prylarna i ungdomens Hobbex-katalog är Boombox för bra för att vara sann.

  Många decibel per krona. Många ljudkällor. Trådlös mikrofon medföljer.
  Otympligt stor och förfärande tung. Billig ogenomtänkt konstruktion. Låter förfärligt.

  Monster Superstar Blaster

  Kanon-utseende och ljud

  Monsters bergsprängare är cyniskt brutal att se på, men låter snällare än väntat.

  Kan spela vansinnigt högt och tål att tas med överallt. Prisvärd, skynda fynda!
  Väger relativt mycket. Bara Bluetooth och aux-ingång.

  Sony GTK-XB60

  Mer blinkande än dunkande

  Trots sitt partyglada yttre spelar XB60 inte lika medryckande som konkurrenterna.

  Läcker design och imponerande ljusshow. Partyläge och mikrofoningång. USB-laddare.
  Kort batteritid med alla finesser på. Kräver rattande för att låta bra med olika musikstilar.

  Braven XXL

  En mångsidig hårding

  En pansarvagn på utsidan som visar sig ha oväntade musikkvaliteter på insidan.

  Robust och IPX5-spolsäker. Mikrofoningång och USB-laddare. Oväntat bra ljud.
  Väl tung att bära runt. Riktig djupbas saknas. Kräver specialladdare.

  Aiwa Exos-9

  Borta dåligt, hemma bra

  Ljudet kan man inte klaga på, men den har sina begränsningar som en boombox.

  Utbytbara batteripack. Spelar högt och kraftfullt. Balanserat och bra ljud.
  Övertonerna är inte de mest upplösta. Inte vädertålig. Inte direkt en boombox.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  Nya Boomers från Ultimate Ears De populära Wonderboom-högtalarna från Logitech-ägda Ultimate Ears har kommit i den tredje upplagan. Och Hyperboom har fått en ansiktslyftning.
  Billig soundbar som imponerar Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.
  PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
  Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
  Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
  Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend