test : Como Audio Duetto

Lyckad radiodebut

Här är ännu ett radiomärke ingen har hört talas om, men som man absolut bör höra på.

Ljud & Bild tycker

Kompakt och praktiskt alternativ till en stereo. Mycket bra ljud och välutrustad. Smart multiroom-variant och allsidiga radio- och streaming-funktioner.
Ett par användningssvårigheter och krångliga menyer. Spelar inte lika högt som ett par stereohögtalare och en liten förstärkare.
Como Audio Duetto
FM/DAB-radio
Bluetooth
Internetradio
DLNA
Spotify Connect
Google Cast
Multiroom-stöd
Linje- och USB-ingång
Optisk ingång
Färgskärm
Fjärrkontroll
Pris: 500 euro
Webb: comoaudio.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 500 kr

Man behöver inte besöka många butiker för att hitta ett brett utbud av radioapparater. Många av dem har namn ingen har hört talas om. Men Tivoli känner de flesta till och förmodligen har de åtminstone en Tivoli-radio hemma, för radiotillverkaren med det italienskklingande namnet har sålt rekordmånga radioapparater på våra breddgrader

Det har banat väg för många mer eller mindre framgångsrika konkurrenter som förpackar liknande teknik i färgstarka radioapparater och klistrar sitt eget namn på fronten.

Det enklaste receptet är inte alltid det bästa, åtminstone inte för Tom DeVesto, som tillsammans med Henry Kloss skapade den moderna radiosuccén Tivoli Audio. När han sålde sin del av företaget dröjde det inte länge förrän han blev uttråkad. DeVesto, som tidigare hade sålt högtalare, spelat i band och samlat på sig lika många år som de bästsäljande rockarna i Rolling Stones, behövde hitta på något att göra.

Han kunde ha flugit till Kina och satt sina namn på vita, svarta och röda radioapparater och sedan sålt dem här hemma. På en nästan omättlig marknad skulle han ha haft lika stora möjligheter som andra okända tillverkare.

Men Tom DeVesto valde den svåra vägen.

Han började om från början. Han tog namnet på den tredje största sjön i Italien och döpte radioapparaterna till Como Audio. De första modellerna, Solo och Duetto, påminner så mycket som hans tidigare framgångar att de riskerar att uppfattas som kopior. Det är de inte.

Streaming och multiroom

Radioapparaterna är inte bara radioapparater, de är även Bluetooth-strömningshögtalare – med både Spotify Connect och Google Cast inbyggt – och kan kopplas upp mot wifi-nätverket hemma eller till andra ljudkällor. Med sladd.

Du kan till exempel koppla in ljudet från TV:n via en optisk ingång på baksidan och styra Como-radion med den medföljande fjärrkontrollen. Eller Como Control-appen för Android- och iOS-telefoner.

De två första radioapparaterna – eller som Como Audio själva kallar dem: smarthögtalare – är nästan identiska bortsett från antalet högtalarelement. Den mindre Solo har två stycken som spelar monoljud, medan den större Duetto har två per kanal för stereoljud.

I övrigt är de nästan identiska rent tekniskt, med stereomottagare för FM och DAB+ och i stort sett samma anslutningar.

Båda finns i valnöt- eller hickoryfaner och vitt och svart högglans (de tre senare kostar 50 euro extra).

De går att använda i flera rum också. Eller zoner, som de kallas. Antal zoner beror lite på nätverkskapaciteten, men varje zon kan ha upp till fem enheter.

Vill man ha ett multiroom-system så kan man styra flera enheter från appen i mobilen och spela var någonstans man vill. Eller samma sak i alla högtalare. Den mindre Solo-modellen kan för övrigt utökas till stereo med hjälp av en högtalare som heter Ambiente. Den finns naturligtvis i samma färger som Solo och kostar 140 euro.

Färgskärm

Vi har testat stereomodellen Duetto, som är lika enkel att sköta som de flesta andra radioapparater. Man kan lagra radiostationer oberoende av källa (FM, DAB+ eller nätradio) och välj favoriter från appen, fjärrkontrollen eller de sex små knapparna på fronten.

Det enda som kan verka komplicerat är att ansluta till wifi-nätverk, då behövs det många knapptryckningar. Men det är inte Como Audio ensamma om.

Färgskärmen på framsidan borde vara tryckkänslig, men är ändå praktisk att ha eftersom den visar mycket information om vad man lyssnar på. Den kan också visa skivomslag, bilder och video om det finns sådant.

Superljud

Inuti den 37 cm breda Como-radion, förlåt högtalaranläggningen, sitter en 30-watts förstärkare som driver fyra element: en 76 mm mellanregisterbas och en 19 mm diskant per kanal. Det finns ingen subwoofer, men en basreflexport på baksidan ökar basnivån en smula.

Annars kan man gräva ner sig i de alldeles för komplicerade menyerna – återigen, Como är inte ensamma – och ställa in bas och diskant efter den personliga smaken.

Inte för att jag tror att alla kommer att tycka det behövs, för föga överraskande låter Duetto väldigt bra.

Como Audio-radion är faktiskt en av de bättre stereoradioapparaterna vi har testat. Den är inte lika mäktig i basen som den större och dyrare Revo Super System, men den låter både klarare, tuffare och mer raffinerat än Tivoli Audios mindre Music System Three.

Hitta en radiostation som inte komprimerar signalen för mycket (64 kbit är mycket, 160 kbit är lite) eller strömma musiken via Bluetooth från telefonen. Eller, om du vill ha optimalt ljud, koppla in laptopen eller någon annan digital källa till den optiska ingången på baksidan.

Eller strömma musik med en Google Cast Audio till USB-ingången på baksidan.

Då hör du varför Tom DeVesto lyckades så väl med Tivoli. Men här är ljudet renare, bättre balanserat och inte minst är diskanten ett viktigt bidrag till att ljudbilden känns fräschare. Helt enkelt öppnare och tydligare.

Tack vare ett bra basfundament hålls engagemanget uppe och det ytterst väldefinierade mellanregistret ger inte bara klarare röster utan även en fin vokalklang. Allt låter väldigt bra för en bordsradio.

Ett bra val

Duetto är både en bra musikanläggning, en lysande radio och en piffig möbel. Priset är visserligen högt, men kan motiveras med att man knappast hittar någon annan komplett anläggning i en så liten förpackning i den här prisklassen. Como Audio kan absolut visa sig vara livskraftiga i radiodjungeln där ute.

picture1 picture2 picture3
<
>
Duetto finns även med träfaner. .
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.