Den utsökta kvaliteten och det klockrena ljudet gör Ruark-anläggningen till ett lockande alternativ. Tyvärr är det också det dyraste kompaktsystemet vi har testat på länge och saknar några av funktionerna vi vill se i moderna anläggningar.
R4 mk III får de flesta små stereoanläggningar att se väldigt hoprafsade ut, med sin strama, eleganta och smala design. Snyggt inpackad i tilltalande valnötsfaner av den sorten som känns skön att ta på.
Här finns ingen nätverksanslutning. Wifi lyser med sin frånvaro, vilket betyder noll multiroom. Låt gå. Det finns inte heller några inbyggda musiktjänster, de måste strömmas från mobilen via Bluetooth. Med aptX. Det ger faktiskt ett bra ljud, även från mobilen.
Den eleganta anläggningen har en CD-spelare och radiomottagare för både FM och DAB+. Samt analoga ingångar för andra ljudkällor, USB-ingång plus en optisk ingång som kan användas för att koppla in TV-ljudet till systemet. Då låter TV:n märkbart bättre.
Ruark har nämligen inte satsat pengar på ett snyggt yttre. Två 8 cm stora fullregisterelement på fronten och en 14 cm subwoofer på undersidan, plus 80 watts effekt, innebär att Ruark-ljudet sparkar ifrån sig fint.
Ljudkvalitet
Ljudbilden är ovanligt klar och fokuserad. Basen är välkontrollerad, relativt djup och anläggningen har ingenting emot att spela högt. Har man ett stort rum som ska fyllas med musik är det inga problem. Gillar man lite mer surround-feeling så går det att aktivera 3D-ljud som ger en känsla av en större ljudbild.
Bas- och diskantkontroller finns också, den senare kan vara käck att ha. Ljudet kan nämligen vara lite aggressivt i diskanten. Särskilt om man gillar att spela högt.
Stråkarna i Trondheimsolistenes framförande av Benjamin Britten låter tunnare och vassare än med Technics Ottava. Men Ruark är ett par snäpp bättre än den mörkare och mer instängda klangen från Como Audio Musica – och i en helt annan klass än Pure Evoke.
Slutsats
Ruark R4 låter förbaskat bra – även om vi tycker att mellanregistret är tunt –, ser tjusig ut och har en byggkvalitet som i mångt och mycket motiverar det höga priset. Men vi kan inte låta bli att tänka att tiden kanske har sprungit ifrån Ruark-anläggningen. Om man är mest intresserad av ljudet är det här ett bra val, men då måste man avstå från tjänster som många tar för givet i dag. Åtminstone i den här prisklassen.
Också i detta test:
Pure Evoke C-F6
När funktioner är viktigast
Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bättre ut tack vare utförande i trä.
Yamaha TSX-B235
Billigt kompaktsystem
Yamaha-anläggningen fungerar utmärkt som andrastereo.
Technics Ottava f SC-C70
Så komplett det kan bli
Förutom att ha nästan alla funktioner som behövs så trollar Technics-anläggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.
Como Audio Musica
Kompetent kompakt
Como-anläggningen är en fullvärdig trådlös stereo med multiroom.
Hama DIR3500MCBT
Välutrustad men oengagerande
Utöver digitalradio och CD-spelare har den här inbyggt Spotify och kan byggas ut till många rum. Det hjälper inte.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser