Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung YP-Q1

Tunn och tilltalande

Samsungs nya fickspelare är lätt, tunn och snygg. Men har den vad som krävs för att skilja sig från mängden på den stenhårda marknaden?

Skrivet av / 2009-07-15 - 19:05
Samsung YP-Q1
Marius

Nu för tiden har de flesta mobiltelefoner en fullt användbar mediespelare i menysystemet. I andra änden av det stora urvalet finns spelare som iPod Touch med stor skärm och stort minne. Samsung YP-Q1 hotar egentligen ingen av kategorierna utan är en slags lagomprodukt som hamnar mittemellan. För bortsett från tunnelbaneguiden så har min två år gamla Sony Ericsson-mobil samma eller bättre funktionalitet.

Lättviktare
Det är ingen tvekan om att Q1 har en tilltalande design och är både lätt och tunn. Skärmen upptar naturligtvis en stor del av fronten men undantag för en rutformad touch-panel längst ned som används för all navigering. Det är väldigt ovant i dessa touch-screen-tider, där man på andra och liknande apparater pekar direkt på skärmen när man navigerar. Men ok…

Första irritationsmomentet är att Q1 använder en speciell kontakt för laddning och dataöverföring, i stället för den så vanliga mini-USB-kabeln som majoriteten av sådana här apparater brukar ha. Glömmer man ”specialsladden” hemma så kan man alltså inte få hjälp av någon annan! Dessutom går Q1 i ”USB-läge” när man laddar med kabeln ansluten till en dator. Då går det inte att använda den, så man alltså inte kan ladda och lyssna samtidigt. Inte bra.

Haltande skötsel
Det tar tid att vänja sig vid den ytterst känsliga touch-användningen, och man gör en hel del feltryckningar och ofrivilliga val innan man får fason på den. För vår del kunde Samsung lika gärna ha givit Q1 billigare och mer lättanvända knappar eftersom man ändå inte navigerar på skärmen! Vi saknar också styrknappar på hörlurssladden med volym, framåt/bakåt och play/pause, det hade underlättat betydligt.

Bra skärm
Skärmen har bra kontrast och ljusstyrka och fungerar fint i de flesta fall. Upplösningen på 320 x 240 bildpunkter är inte mycket att skryta med, men räcker för att titta på bilder och MPEG4-video med. Q1 har också ett par enkla spel, men det är så pass svårt att styra dem att man snart ger upp. Ett litet plus om man är på storstadssemester i utlandet är tunnelbanekartorna som ligger under ”Prime Pack”-ikonen. Man kan zooma in i kartorna för att läsa innehållet bättre.

Bra ljud
Ljudet i de medföljande hörlurarna är ganska så bra. Bra diskant och användbar bas ger fina musikupp­levelser, under förutsättning att man får in de relativt stora pluggarna tillräckligt långt in i örat. Nackdelen med den här typen av pluggar är att de inte passar dem med små hörselgångar och att passformen är begränsad. De stänger också ute oväsen från omgivningen sämre än ”in-ear”-typen. Vi bytte till vår trofasta Koss Porta Pro, och musiknjutningen var ett faktum!

Filöverföring
Överföringen av filer kan göras med en rad olika program. Emodio (en förkortning av Emotional Studio) är Samsungs nya medieorganiserings- och överföringsprogram. Utöver att överföra filer fram och tillbaka till Q1 ser det till att spelaren har den senaste programvaruversionen. I Emodio finns också ett filkonverteringsprogram som automatiskt gör om video till format och upplösning som passar Q1.

Man behöver dock inte installera Emodio för att göra överföringar. Sådana program har lätt att ”lägga beslag” på filtyper från andra avspelningsprogram, så man måste ständigt in och överstyra manuellt. Använder man Windows Media Player på PC:n kan man lika gärna använda den för filöverföringen också. Eller ännu enklare: Utforskaren, där man kan dra och släppa filer direkt i rätt mappar.

Slutsats
Samsung YP-Q1 får godkänt. Det är inget jag skulle köpt själv, men kanske utrustat barnen med som semesterunderhållning. De är mycket tålmodigare och har mindre fingrar än jag, vilket passar den överkänsliga touch-styrningen. YP-Q1 fyller en liten nisch för folk som behöver en spelare med skärm men inte vill använda mobiltelefonen. Batteritiden är bra, men vi saknar en liten fjärrkontroll på hörlurssladden som skulle gjort spelaren mer fickvänlig.

Samsung YP-Q1 når inte riktigt hela vägen fram. Trots god design och fina menyer saknar den det där lilla extra som gör att den sticker ut på den allt större marknaden för fickspelare.

Ljud & Bild tycker

Bra skärm. Bra batteritid. USB-ingången. Hörlurarna. Saknar fjärrkontroll. Begränsat formatstöd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen