TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: DENON DBP-2012UD

Solid kvalitet

Denon har en fin stamtavla med flera väldigt fina Blu-ray-spelare. DBP-2012 rättar in sig i ledet.

Ljud & Bild tycker
+Mycket hög bildkvalitet. Bra inställningar.
-Aningen trög. Bara 1 HDMI.
Specifikationer
  • 3D-Blu-ray-spelare
  • 1 HDMI-utgång (1.4)
  • DLNA, USB-port
  • 7.1-utgång
Riktpris: 8000

Denon-spelaren inger ett gott första intryck när vi packar upp den. DBP-2012 har en förtroendeingivande tyngd och en snygg frontplatta i borstad metall. Du kan också få den i Denons klassiska champagnefärg, men i hemmabion föredrar vi nog det mer diskreta, svarta utförandet.

Anslutningar
På baksidan sitter guldpläterade kontakter med både 7.1-kanals analogutgång och en särskild analog stereoutgång. Lite synd är det däremot att Denon har nöjt sig med en enda HDMI-utgång med tanke på priset. Via nätverkskontakten kan DBP-2012 ladda ner både uppdateringar och BD-Live-material. Den har DLNA för streaming av musik, video och bilder över nätverket.

Användning
Denon-spelaren är inte blixtsnabb på att starta, och är en av dem som tar lite längre tid på sig att öppna luckan och läsa filmerna. Däremot är den snabb på att byta spår och surrar behagligt tyst. Denon har också insett att det är svårt att se i biomörkret, så de har utrustat fjärrkontrollen med belysta knappar. Den är överskådlig och har många snabbknappar. Det är käckt att man kan göra inställningar i setup-menyn utan att behöva stoppa filmen.

Bildkvalitet
I vanliga fall märker vi inte av stora skillnader mellan Blu-ray-spelare, men med DBP-2012 sa vi bara: ”Wow!” Denon levererar en imponerande bild direkt från första sekunden, som för en gångs skull är märkbart bättre än budgetmodellerna. Och inte nog med det, DBP-2012 är tydligt bättre än vår gamla referens från Philips. Här får du en bild som är oerhört skarp, mjuk och utan brus. Det ger ett extra lugn i bilden som gör att man ser fler detaljer i varje scen.

Denon har också lagt in en rad bildbehandlingsfunktioner som faktiskt fungerar som de är tänkta. Allra bäst gillar vi Enhancer-funktionen som lägger till extra konturskärpa i detaljer på ett subtilt sätt, utan att orsaka synlig förvrängning. Gammajustering är också lätt tillgänglig om du tycker att vissa filmer har en för mörk färgestetik. Sist men inte minst har Denon-spelaren fullständig färgkalibrering och kan lagra olika bildpreferenser.

Ljudkvalitet
På ljudsidan visar DBP-2012 att den även fungerar utmärkt som musikspelare via de analoga utgångarna. Vi känner omedelbart igen det varma och fylliga ljudet från Denons CD-spelare. Här finns ett bra tryck i basen och riktig intensitet i övertonerna. Detta är en spelare man kan leva med i riktigt tunga stereoanläggningar. Om man däremot bara ska koppla den direkt till en hemmabioförstärkare går det att spara ett par kronor genom att välja DBP-1612-modellen i stället.

Slutsats
DBP-2012 är en Blu-ray-spelare för verkligt kräsna. Bildkvaliteten ligger i topp och ljudet likaså. DBP-2012 är inte den snabbaste vi har testat men bra menyer och väldigt fin fjärrkontroll gör detta till en spelare vi gärna hade haft permanent i hemmabion.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Pioneer BDP-440

Budgetalternativet

För dig som ändå har en ny och bra hemmabioförstärkare är Pioneer BDP-440 ett bra alternativ.

Bra bild och ljud. Snabb start. Väldigt snabb läsning.
Bara 1 HDMI.

Oppo BDP-95

Den nya referensen!

Oppo har skaffat ett rykte om sig att leverera High End-prestanda utan High End-priser.

Superb bild och ljud. Snabb läsning.
Ingenting!

Philips BDP9600

Gammal referens

Toppmodellen från Philips är äldst i detta test. BDP9600 är så bra att Philips lät den stanna ett år till.

Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning.
Lite krångligt menysystem och fjärrkontroll.

Cambridge Audio Azur 751BD

Tusenkonstnären

Cambridge dyker upp från ingenstans med en Blu-ray-spelare som kan vara med och leka med de bästa!

Oerhört hög bildkvalitet. Bra inställningar. Mycket snabb.
Billig fjärrkontroll.

Lämna en kommentar

Kristian Holen


Senaste artiklar: