TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Cambridge Audio Azur 751BD

Tusenkonstnären

Cambridge dyker upp från ingenstans med en Blu-ray-spelare som kan vara med och leka med de bästa!

forfatter
Publicerad 2012-01-26 - 05:20
L&B tycker
Oerhört hög bildkvalitet. Bra inställningar. Mycket snabb.
Billig fjärrkontroll.
Specifikationer
 • 3D-Blu-ray-spelare
 • 2 HDMI-utgång (1.4)
 • DLNA, USB-port
 • 7.1-utgång

Brittiska Cambridge Audio är kända för att plocka ut de bästa tekniska lösningarna och erbjuda dem till konkurrenskraftiga priser. Toppmodellen 751BD är ett bra exempel på det. Den bygger på den populära Mediatek-plattformen som används av Oppo och flera andra högprofilerade märken. Det innebär att den tekniska konstruktionen är väldigt lik Oppos BDP-93-modell, även om Cambridge har valt sina egna lösningar i spelarens analogdel.

Anslutningar
751BD är tänkt som en förstklassig universalspelare. Förutom Blu-ray kan den spela både DVD-Audio och SACD samt strömma musikfiler från PC via nätverkskontakten. Bland övriga kontakter finns dubbla HDMI-utgångar så att den kan överföra bild och ljud i var sin kabel. På så sätt kan du till exempel koppla den till en receiver utan 3D-stöd och ändå få ut högupplöst ljud. Du måste ha på TV:n för att manövrera runt i din filbaserade musiksamling, men Cambridge lanserar snart en fjärrkontroll-app till Android- och iOS-smartmobiler. Då slipper du TV:n.

Användning
Det märks att vi har med en hifi-produkt att göra när vi packar upp 751BD. Den kompakta spelaren är tung och ger ett mer seriöst intryck än alla billiga plastlådor där ute. Intrycket förstärks av att spelaren är väldigt tystgående. Här finns ingenting som skramlar eller surrar och det känns direkt att den kan ta plats bland sparsmakade hifi-komponenter. Cambridges fjärrkontroll är smal och snygg, men till film har vi sett bättre: den saknar ljus och knapparna är lite för små för våra tjocka fingrar. Däremot reagerar spelaren kvickt, den är en av de snabbaste i testet från standby-läge tills filmen visas på skärmen.

Bildkvalitet
Cambridges spelare lyckas precis som Denons att skapa en bildkvalitet som är snäppet bättre än från vår gamla referens, Philips BDP9600. 751BD har samma skarpa och mjuka bildkvalitet som Denon-spelaren i både 2D och 3D. För att få ut maximal bildkvalitet bör man använda HDMI-utgång 1. Den har nämligen en kraftfull Marvell QDEO-bildprocessor som ger en gnistrande bra bild. I likhet med Denon har Cambridge också en lång rad inställningar som kan aktiveras utan att stanna filmen. Möjligheterna är många, fast 751BD har inte full färgkalibrering som Denon.

Ljudkvalitet
Det kommer inte som någon överraskning att 751BD är en mycket kompetent musikspelare. Den är utrustad med fem Wolfson WM8740-omvandlare och en uppsamplingskrets från Anagram Q5 som förbättrar upplösningen till 24 bit/192 kHz. Det betyder att både den analoga stereoutgången och 7.1-utgången är bortskämda med tvättäkta kvalitetsljud. Spelaren finns också i en enklare 651BD-version, men den saknar 7.1-utgång och en särskild stereoutgång.

Slutsats
Cambridge Audio är kanske bäst kända för sina prisvärda stereoprodukter men deras Blu-ray-spelare förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet. 751BD levererar en gnistrande bra bild, har gott om anslutningar och inställningar och är väldigt snabb att använda. Och till råga på allt har den en ljudkvalitet som är fullt i klass med riktigt påkostade CD-spelare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer BDP-440

Budgetalternativet

För dig som ändå har en ny och bra hemmabioförstärkare är Pioneer BDP-440 ett bra alternativ.

Bra bild och ljud. Snabb start. Väldigt snabb läsning.
Bara 1 HDMI.

Oppo BDP-95

Den nya referensen!

Oppo har skaffat ett rykte om sig att leverera High End-prestanda utan High End-priser.

Superb bild och ljud. Snabb läsning.
Ingenting!

Philips BDP9600

Gammal referens

Toppmodellen från Philips är äldst i detta test. BDP9600 är så bra att Philips lät den stanna ett år till.

Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning.
Lite krångligt menysystem och fjärrkontroll.

DENON DBP-2012UD

Solid kvalitet

Denon har en fin stamtavla med flera väldigt fina Blu-ray-spelare. DBP-2012 rättar in sig i ledet.

Mycket hög bildkvalitet. Bra inställningar.
Aningen trög. Bara 1 HDMI.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend