TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Oppo BDP-95

Den nya referensen!

Oppo har skaffat ett rykte om sig att leverera High End-prestanda utan High End-priser.

forfatter
Publicerad 2012-01-26 - 05:33
L&B tycker
Superb bild och ljud. Snabb läsning.
Ingenting!
Specifikationer
  • 3D-Blu-ray-spelare
  • 1 HDMI-utgång (1.4)
  • DLNA, USB
Riktpris: 11900Pr. 2012-01-26 Produktsida

Det här är Oppos nya toppmodell, och vi märker redan när vi packar upp BDP-95 att det handlar om en seriös spelare utöver det vanliga. Spelaren ligger i en liten väska inuti kartongen och det ingår en HDMI-kabel av hög kvalitet samt Blu-ray-versionen av kalibreringsskivan Digital Video Essentials. Själva spelaren känns som rena stridsvagnen när det gäller byggkvalitet och som synes på bilden har den en stilig frontplatta i mattsvart.

Anslutningar
Extravagansen fortsätter när vi tar en titt på baksidan: BDP-95 har guldpläterad 7.1-utgång samt XLR-utgångar – äkta balanserade sådana, vilket är tämligen sällsynt att hitta på Blu-ray-spelare. Det påminner oss om när vi testade Marantz svindyra Blu-ray-referens för dryga      60 000 kronor för ett par år sedan. Fast den här modellen kostar alltså bara en femtedel. Och den har naturligtvis dubbla HDMI-utgångar för att vara så flexibel som möjlig när den kopplas till anläggningen.

Användning
BDP-95 är uppenbarligen en genomtänkt spelare som är gjord av entusiaster för entusiaster. Det framhävs av en stor och bra fjärrkontroll med belysta knappar, samt att man får tillgång till en rad snabbval som annars hade krävt djupdykningar i menyerna. Drivverket är otroligt tyst och vi märker inte heller någonting av fläktkylningen på baksidan. BDP-95 är dessutom (med knapp marginal) den snabbaste testdeltagaren av alla.

Bildkvalitet
Oppo-spelarens bildprestanda tillhör toppklassen och vi har hittills inte sett något bättre vare sig från Blu-ray eller DVD. I båda fallen kännetecknas bilden av skarpa detaljer och ytterst få orenheter. Jämfört med vår gamla Philips-referens märks det att bilden bevarar skärpan lite bättre under rörelser. Ändå upplever vi inte Oppo som nämnvärt bättre än Denon eller Cambridge, som också har en lysande bildkvalitet. Menysystemet är snudd på identiskt med Cambridges, även här går det att göra inställningar samtidigt som filmen snurrar, vilket är oerhört praktiskt.

Ljudkvalitet
Det är främst när det gäller ljudfinesser som Oppo-toppmodellen skiljer sig från resten av startfältet. Med ett par knapptryckningar kan du stänga av videodelen och lyssna på opåverkad musik. Och oavsett om vi lyssnar på musik eller film så låter BDP-95 helt enkelt fantastiskt ur de analoga utgångarna. Ljudet är fylligt, glasklart och stramt, med en upplösning som hämtar fram massor av detaljer från både sångröster och dialoger samt häftiga ljudeffekter. Här tycker vi inte att det finns något behov av en separat D/A-omvandlare – men du måste ha en anläggning i High End-klassen.

BDP-95 har som enda testdeltagare äkta balanserade utgångar utöver flerkanalsutgången, båda med inbyggd volymkontroll. Det innebär att du kan koppla spelaren direkt till effektförstärkare eller aktiva högtalare. Då utförs all avkodning av ljudet internt i spelaren, utan att du behöver någon hemmabioförstärkare.

Slutsats
Oppo BDP-95 är en frisk fläkt bland alla trista Blu-ray-spelare. Den är byggd som en stridsvagn, har finesser alla lär uppskatta och ger framför allt både ögat och örat upplevelser av högsta klass. BDP-95 kan tryggt rekommenderas till alla som vill ha lite extra av allt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Pioneer BDP-440

Budgetalternativet

För dig som ändå har en ny och bra hemmabioförstärkare är Pioneer BDP-440 ett bra alternativ.

Bra bild och ljud. Snabb start. Väldigt snabb läsning.
Bara 1 HDMI.

Philips BDP9600

Gammal referens

Toppmodellen från Philips är äldst i detta test. BDP9600 är så bra att Philips lät den stanna ett år till.

Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning.
Lite krångligt menysystem och fjärrkontroll.

Cambridge Audio Azur 751BD

Tusenkonstnären

Cambridge dyker upp från ingenstans med en Blu-ray-spelare som kan vara med och leka med de bästa!

Oerhört hög bildkvalitet. Bra inställningar. Mycket snabb.
Billig fjärrkontroll.

DENON DBP-2012UD

Solid kvalitet

Denon har en fin stamtavla med flera väldigt fina Blu-ray-spelare. DBP-2012 rättar in sig i ledet.

Mycket hög bildkvalitet. Bra inställningar.
Aningen trög. Bara 1 HDMI.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Följ Ljud & Bild