Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips BDP9600

Gammal referens

Toppmodellen från Philips är äldst i detta test. BDP9600 är så bra att Philips lät den stanna ett år till.

Publicerad 2012-01-26 - 05:26
Philips BDP9600
Audun Hage

BDP9600 är en gedigen och välbyggd spelare som är avsedd för den kräsna hemmabiopubliken. Med sin blanka front och sina avrundade hörn ger den ett stilfullt intryck och är definitivt ett snäpp snyggare än sina rivaler.

Anslutningar
Philips-spelaren kan naturligtvis kopplas upp på nätet och då får du tillgång till tjänster som Philips egen nätportal Net TV, där det bland annat går att hyra film från internet. BDP9600 kan också spela videofiler från hemnätverket samt via den inbyggda USB-porten. En liten besvikelse är däremot att det bara finns en HDMI-utgång och inte två som vi hittar hos flera av konkurrenterna.

Användning
Philips BDP9600 har tjänstgjort som vår referensspelare i snart ett år och vi kan tryggt säga att den är smidig att använda. Den läser Blu-ray-filmerna på rekordtid och kan pausa, spola och byta spår utan någon irriterande fördröjning av fjärrkontrollens kommandon. Däremot tycker vi att fjärren och menysystemet hade kunnat vara bättre integrerade. Den lilla fjärren har bara minimalt med knappar och därför blir det mycket extra tryckande när man ska gå in i och ur de olika menyerna. Flera snabbknappar och inte minst ljus bakom knapparna hade suttit fint.

Bildkvalitet
BDP9600 har ett videochip från QDEO som tar hand om allt från den allmänna videobehandlingen till uppskalning av DVD till 1080p-upplösning, samt mer avancerade funktioner. Blu-ray-bilden är väldigt bra och BDP9600 håller fortfarande en hög nivå. Jämfört med de nya spelarna från Denon och Cambridge ser vi dock antydningar till mer brus och lite färre detaljer i bilden, särskilt under långsamma panoreringar. Philips-spelaren har en inbyggd optimeringskrets som innebär att du kan göra små korrigeringar av allt från ljusstyrka, kontrast och skärpa till brusreducering.

Du kan välja förprogrammerade inställningar som Animation, Dokumentär, Optimal, Anpassad eller ingen alls. Vi tycker dock att i stort sett alla Blu-ray-filmer blev skarpare och rent allmänt bättre med så lite bildbehandling som möjligt.

Ljudkvalitet
De flesta som köper den här spelaren kopplar den högst sannolikt direkt till en 3D-klar hemmabioreceiver med en HDMI-kabel. Det betyder att ljudkvaliteten för det mesta beror på resten av anläggningen. Om man mot förmodan skulle vilja använda de analoga utgångarna är det käckt att veta att Philips har jobbat en hel del med ljuddelen och utrustat BDP9600 med fina D/A-omvandlare från Burr-Brown. De ger inte bara ett bra ljud ur multikanalsutgången utan gör också att spelaren fungerar som en bra analog CD-spelare om man skulle vilja det.

Slutsats
När BDP9600 kom var den den bästa Blu-ray-spelaren vi hade testat, men i takt med att konkurrenterna har hunnit ikapp är det jämnare. Philips-spelaren hänger fortfarande med fint, men ett par av de nya rivalerna har lite bättre skärpa och framför allt fler finesser som erfarna användare uppskattar. Philips har dock sänkt priset så pass mycket att BDP9600 fortfarande är ett bra alternativ.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning. Lite krångligt menysystem och fjärrkontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Rulla till toppen