Test av Mätsökarkamera Leica M9

Legendarisk kvalitet

Leica M9 är en av de bästa kamerorna vi testat, men det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättringar.

Specifikationer Leica M9

Bildstorlek
5212 x 3472

Sensorstorlek
24 x 36 mm

Bildformat
14-bit Adobe DNG (RAW), JPEG

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 80–2500

Seriefoto
2 bilder/s

Video
Nej

Slutartider
4–1/4000 s

Bildstabilisator
Nej

Sökare
Mätsökare

Blixt
TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed

Batteri
Litiumjon, 500 bilder

Mått (B x H x D)
139 x 80 x 37 mm

Vikt
589 g utan batteri
Vem passar kameran till
Om man kan leva med frånvaron av optisk sökare eller en elektronisk som visar hela sökarbilden kant i kant, oavsett brännvidd, den fullständiga frånvaron av autofokus och zoommöjlighet, är M9 en förträfflig kamera. Man planerar fotograferandet lite annorlunda med en sådan här kamera, använder tiden innan man tar bilden bättre och när man väl har vant sig vid det klassiska sättet att ta bilder får man en bildkvalitet av högsta klass. En mätsökarkamera som M9 passar utmärkt till resor, reportage, porträtt och till och med bröllopsbilder, och mycket mer. Men den är inte i närheten av att passa lika bra till sport som en spegelreflexkamera. Om det inte handlar om schack, förstås.

Väl beprövad fototeknik
Den diskreta storleken på både kamera och optik innebär att M9 är ett kompakt redskap för erfarna fotografer. Man gör som alla andra Leica M-fotografer gjort sedan 1954: kikar genom mätsökaren, komponerar bilden innanför ramen som är markerad i sökaren, fokuserar objektivet och ställer in bländaren i valfria steg på objektivet – och slutaren, om inte det redan är gjort av kamerans automatik.
Den här processen tar givetvis mycket längre tid än att lyfta en spegelreflex till ögat och trycka ned utlösaren. Men man får i alla fall mer tid att tänka och att välja komposition och utsnitt. Kanske blir bilderna bättre också, när man inte skyndar sig för att få iväg en snabb ögonblicksbild.
En praktisk metod för att slippa fokusera i förväg hela tiden är att beräkna det så kallade hyperfokalavståndet för objektivet man använder. Då ställer man in bländaren och fokuseringsavståndet i förväg, väl medveten om att allting som befinner sig inom ett givet avstånd från exempelvis 2 till 10 meter, blir skarpt. Alla Leica M-objektiv har nämligen markeringar för djupskärpan, så att man kan välja en bländaröppning som passar till det skärpedjup man vill ha, ställa in fokus och sedan bara fyra av.

Produkter i testet

Leica M9

Leica M9

Hög upplösning och skärpa. Neutral färgåtergivning. Stor och ljus sökare. Gedigen kvalitet. Adobe Lightroom 2.
Ingen bildstabilisator. Skärmkvalitet. Högt pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: