Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Zeiss Distagon T* FE 35 mm/f1,4 ZA

Knivskarp kvalitetsoptik

Bildkvaliteten är lika hög som priset, och det finns inte mycket att anmärka på.

Av / 2015-06-22 - 06:00
Sony Zeiss Distagon T* FE 35 mm/f1,4 ZA
Lasse Svendsen

Sony har inte gjort det lätt för sig. Sedan de introducerade de små systemkamerorna med fullformatsensorer i alpha-serien har de tagit god tid på sig att leverera objektiv som lever upp till förväntningarna

De superba fullformatkamerorna i a7-serien är några av de bästa vi har testat. Ingen slår Sony a7s när det gäller brus och få är bättre än Sony a7r på upplösning.

Men det är svårt att klämma ut den sista droppen bildkvalitet om man har mediokra objektiv. Tills nu har det nämligen varit långt mellan kvalitetsobjektiven till a7-serien. Men det finns undantag. Sony Zeiss FE 24 mm är ett sådant. En bred vidvinkel som är perfekt till landskap, resa och reportage. Många fotografer tycker dock att den är för vid – och Sonys lysande FE 55 mm är för trång för andra.

Det är där nya Zeiss Distagon T* FE 35 mm/f1,4 ZA kommer in i bilden. Den är stor, tung och kostsam, men är ett väldigt bra objektiv för dem som behöver en ljusstark vidvinkel med lite förvrängning och hög skärpa.

 

Utan förvrängning

Medan en 24 mm ofta ger en synlig tunnformig förvrängning och markerad ljusförlust med stora bländare – f1,4 till f2,0 – är Sonys Zeiss-objektiv med 35 mm och bländare 1,4 nästan helt befriat från förvrängning.

Det är på det stora hela ett påkostat objektiv, med asfäriska element i form av Sonys highend-AA-linselement (advanced aspherical) och en avancerad optisk beläggning som dämpar ströljus och ghosting. Med en närgräns på 30 cm och en så kraftig ljusstyrka som f1,4 är det användbart till mycket.

Rent optiskt är det lätt att se varför objektivet är så dyrt. Det finns praktiskt taget ingen linjeförvrängning. Det är helt enkelt perfekt. Skärpan är oöverträffad med nästan alla bländare. Vårt testexemplar utvärderades på Sony a7r med 36-megapixlars upplösning och den kombinationen är kapabel att ge fotografen en skärpa man sällan ser maken till.

Med full bländaröppning sjunker skärpan ut mot hörnen, men det hjälper att blända av till f2 för att det ska bli betydligt bättre. Då är skärpan oerhört jämn till bländare f8. Sedan träder diffraktion in i bilden, även om den inte är särskilt synlig förrän med minsta bländare, som här är f16.

Sony Zeiss_FE35sample

Vinjettering – ljusförlust i hörnen – är synlig mellan f1,4 och f2,8, men är enkel att kompensera för i efterbehandlingen av bilderna. Något jag räknar med att målgruppen för just det här objektivet ändå gör. Det syns inte mycket kromatisk felbrytning heller, vilket bara understryker hur välgjord den optiska konstruktionen är.

Jag kan inte minnas ha sett högre prestanda från något 35 mm-objektiv. Leica Summilux 35 f1,4 är det närmaste jag kommer. Bilderna från Sonys Zeiss 35 mm/f1,4 har den naturliga kontrasten och färgåtergivningen som är en förening av filmestetik och knivskarpa digitalfiler. Det ser ut som om livet är stoppat i 1/60 sekund, för utan några som helst optiska fel är realismen skrämmande levande med Sony-objektivet.

Synd bara att det kostar så mycket.

Ljud & Bild tycker

Förvrängningsbefriad och knivskarp optik med vädertätad kvalitet. Stor, tung, dyr och saknar bildstabilisator.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

Rulla till toppen