Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony FE 28 mm/f2,0

Billig och kompakt vidvinkel

Sony fortsätter att rulla ut objektiv till sina bästa kameror, som den här lilla vidvinkeln med fin ljusstyrka.

Av / 2015-06-22 - 06:00
Sony FE 28 mm/f2,0
Lasse Svendsen

Det är litet, lätt och billigt. Därför är det lätt att se mellan fingrarna med att optiska prestanda inte är helt perfekta.

Bredare bildvinkel betyder dessvärre flera optiska utmaningar, bland annat i form av förvrängning, oskärpa och ljusförluster. En 24 mm vidvinkel har svårare än en 35 mm, en 28 mm har svårare än en 50 mm och så vidare. Det beror på att man måste kompromissa mycket för att inte priset ska skjuta i höjden, när man konstruerar till exempel en 28 mm vidvinkel.

Som vi testar här, i form av Sonys nya FE 28 mm/f2,0 till Sonys a7-fullformatkameror. Det är inget stort objektiv, längden är 6 cm och vikten 200 gram. Men storleken gör det perfekt som allround-vidvinkelobjektiv. Av det slag som många föredrar att använda ofta, eftersom 28 mm ger bred vidvinkel utan alltför mycket förvrängning.

 

Optiska svårigheter

De kompakta måtten och den låga vikten hade inte varit möjligt att få till utan att hoppa över vädertätning, komplexa linselement och måttlig ljusstyrka. Resultatet är ett billigt och bra vidvinkelobjektiv som har f2,0 som största bländare och som passar till gatu- och resefoto.

Jag skulle inte använda det till arkitektur. Den tunnformiga förvrängningen är för synlig för det. Den går att kompensera för, och kameran gör det automatiskt i JPEG-filer, men för fotografer som skjuter obehandlade råfiler innebär det extrajobb. Det blir också ett jobb att ta bort vinjetteringen (ljusförluster) som är mer än måttlig. I synnerhet vid f2,0–2,8. Där är skärpan också mindre i hörnen. Från f2,8 blir båda delar märkbart bättre, och skärpan är som allra bäst mellan f4 och f11, fast naturligtvis inte i samma klass som i Sony Zeiss FE 35 mm/f1,4.

Sony FE28mmsample

Men det hyggliga priset är en förmildrande omständighet och gör Sonys lilla 28 mm till ett bra val för Sony-fotografer som behöver en ljusstark och billig vidvinkel med bra bildkvalitet.

Objektivet går att använda med Sonys två adaptrar, en med 0,57x förstoring som ger fotografen 16 mm fisheye med 180 graders bildvinkel och en 0,75x som ger 21 mm ultrabred vidvinkel. De kostar 2 700 respektive 2 100 kronor.

Ljud & Bild tycker

Billig vidvinkel till Sony-fullformat med fin bildkvalitet vid vissa bländare. Kraftig förvrängning, ljusförluster och ojämn skärpa, framför allt med full bländaröppning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Rulla till toppen