TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Sony FE 20mm f1.8 G

Knivskarp 20 mm-vidvinkel

Den är liten, lätt och knivskarp. En sällsynt kombination för vidvinkelobjektiv.

forfatter
Publicerad 2020-04-14 - 00:00
Karakter
Sony FE 20mm f1.8 G
L&B tycker
Knivskarp över hela bildytan. Bara måttlig vinjettering. Vädertätad, lätt och kompakt.
Kostsam.
Specifikationer
 • Typ: Vidvinkelobjektiv
 • Ljusstyrka: f1,8
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 18 cm (mf)
 • Filterdiameter: 67
 • Linselement: Totalt 14, 12 grupper
 • Mått/vikt: Ø 73,5 mm, 84,7 mm/373 gram
 • Övrigt: Solskydd, väderskydd
 • Passar till: Sony E
 • Webb: sony.se
Riktpris: 13 000Pr. 2020-04-14 Produktsida

De allra flesta objektiv som har så bred bildvinkel som Sonys FE 20mm f1.8 har optiska utmaningar som ofta måste korrigeras under efterbehandlingen.

De vanligaste problemen är ljusförluster i hörnen, kraftig förvrängning och mycket ojämn skärpa på bildytan vid full bländaröppning. Men området mellan 20 och 24 mm är ändå mycket användbart.

Landskap och natur är mitt i prick för ett 20 mm-objektiv och när det är lika kompakt och lätt som Sonys är det inte mycket att bära på. Men 20 mm kan också vara bra för arkitektur, resor och gatufoto – och även porträtt som tas i miljöer kan fungera bra med en så bred bildvinkel.

Kompakt, lätt och kompetent 20 mm.

Sony-objektivet passar ypperligt för allt detta, men också för video. Det har visserligen ingen optisk bildstabilisator, men det är inte kritisk vid korta brännvidder. Men det har steglös och ljudlös bländare – och snudd på ljudlös autofokus.

Objektivet, som är anpassat för Sonys fullformatkameror i alpha-serien, är vädertätat och säljs med ett motljusskydd.

Bländarringen kan växla mellan steglös och steg om 1/3 markeringar, från f1,8 till f22. Den har också en A-position för program- eller bländarautomatik och en programmerbar funktionsknapp. Man växlar från autofokus till manuell fokusering med en omkopplare på objektivet, inte på kameran som hos andra kameratillverkare.

Steglös bländarring. Eller inte.

Nio bländarlameller

På insidan har Sony lyckats få plats med hela 14 linselement. Två av dem är asfäriska, tre är så kallade lågbrytningsglas och frontelementet har en damm- och vattenavvisande fluoritbeläggning. Nio böjda lameller ska ge en helt cirkulär bländare för att få så mjukt bakre och främre fokus (bokeh) som möjligt.

Två linjära elektromotorer driver autofokusen, som på vår Sony a7r IV var blixtsnabb i nästan alla ljusförhållanden. Man kan som sagt fokusera manuellt, men det ger inte riktigt samma känsla som med mekanisk fokusering, även om även manuell också görs elektroniskt.

 

Sony a7r IV och FE 20mm är en mycket användbar kombination.

Klassledande skärpa

Det är inte svårt att hitta objektiv med mycket hög skärpa, men det är sällsynt att en vidvinkel är så skarp, ända ut i hörnen.

Jag kan inte minnas att jag testet en bättre 20 mm än den här.

Det är klart, om motivet är tillräckligt nära – närgränsen är 18 cm med manuell fokus – så får man perspektivförskjutningar, men objektivet är nästan helt perfekt oförvrängt. Det finns nästan ingen synlig linjeförvrängning förrän man kommer väldigt nära inpå (korrigering av förvrängning kan slås på och av i kameran). På samma gång är vinjetteringen minimal, även vid f1,8 och nästan helt borta från f2,8.

Beskedlig vinjettering syns i högra hörnet vid f1,8.

Skärpan är oerhört jämn, framför allt från f4 till f11. Bländare 22 och 16 ger synlig diffraktion som reducerar skärpan, men även vid f1,8 är hörnskärpan häpnadsväckande bra. Det är sällsynt i en 20 mm/f1,8.

20 mm vidvinkel kan ge fina bildvinklar.

Kontrasten är mycket bra och det verkar absolut som om objektivets upplösning inte utmanas av råfilerna från Sony a7r IV:s 61 megapixlar.

Det finns ingen kromatisk felbrytning att tala om och objektivet är väl korrigerat för kromafel och sfärisk aberration. Det kan vara lite känsligt för ströljus, så behåll motljusskyddet på och undvik att vinkla objektivet rakt mot starka ljuskällor. En annan sak som jag lade märke till är att Sony håller vad de lovar när de säger att optiken ger en jämn och naturlig bokeh.

För- och bakgrunden tecknas nästan perfekt, ljuskällor är ovanligt jämna ända ut i kanterna och det mjuka fokuset längst fram och längst bak är lika jämnt över hela bildytan. Det finns inte heller någon synlig ”missfärgning” av områdena som är ur fokus.

Slutsats

Sony FE 20mm f1.8 G är så nära den perfekta vidvinkeln man kan komma. Vissa fotografer kommer alltid att önska sig ännu mer, till exempel f1,4 eller 18 eller 16 mm brännvidd, men 20 mm med bländare 1,8 är en bra kompromiss mellan användbarhet och pris. Fast det är klart, billigt är det inte, men för Sony-fotografer som behöver en nästan felfri 20 mm-vidvinkel är det här mitt i prick. Få om ens något vidvinkelobjektiv kommer i närheten av de optiska prestanda man får här.

 

67 mm filterfattning och vädertätning.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
Se vad du kan göra med din hårddisk Ny firmware med stöd för inspelning på SSD
Panasonic släpper ljusstark och kompakt 18 mm Ultravidvinkel för Panasonic- och Leica-kameror.
Fujifilm X-H2 har 8K-video och hela 160 megapixlar Med 10-bitars 8K-video och pixelshift är Fujifilm X-H2 den mest professionella kameran i klassen.
Vidvinkelzoom för Fujifilm GFX 20–35 mm, och två saker till....
Följ Ljud & Bild