Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony FE 20mm f1.8 G

Knivskarp 20 mm-vidvinkel

Den är liten, lätt och knivskarp. En sällsynt kombination för vidvinkelobjektiv.

Skrivet av / 2020-04-14 - 00:00
Sony FE 20mm f1.8 G
Lasse Svendsen

De allra flesta objektiv som har så bred bildvinkel som Sonys FE 20mm f1.8 har optiska utmaningar som ofta måste korrigeras under efterbehandlingen.

De vanligaste problemen är ljusförluster i hörnen, kraftig förvrängning och mycket ojämn skärpa på bildytan vid full bländaröppning. Men området mellan 20 och 24 mm är ändå mycket användbart.

Landskap och natur är mitt i prick för ett 20 mm-objektiv och när det är lika kompakt och lätt som Sonys är det inte mycket att bära på. Men 20 mm kan också vara bra för arkitektur, resor och gatufoto – och även porträtt som tas i miljöer kan fungera bra med en så bred bildvinkel.

Kompakt, lätt och kompetent 20 mm.

Sony-objektivet passar ypperligt för allt detta, men också för video. Det har visserligen ingen optisk bildstabilisator, men det är inte kritisk vid korta brännvidder. Men det har steglös och ljudlös bländare – och snudd på ljudlös autofokus.

Objektivet, som är anpassat för Sonys fullformatkameror i alpha-serien, är vädertätat och säljs med ett motljusskydd.

Bländarringen kan växla mellan steglös och steg om 1/3 markeringar, från f1,8 till f22. Den har också en A-position för program- eller bländarautomatik och en programmerbar funktionsknapp. Man växlar från autofokus till manuell fokusering med en omkopplare på objektivet, inte på kameran som hos andra kameratillverkare.

Steglös bländarring. Eller inte.

Nio bländarlameller

På insidan har Sony lyckats få plats med hela 14 linselement. Två av dem är asfäriska, tre är så kallade lågbrytningsglas och frontelementet har en damm- och vattenavvisande fluoritbeläggning. Nio böjda lameller ska ge en helt cirkulär bländare för att få så mjukt bakre och främre fokus (bokeh) som möjligt.

Två linjära elektromotorer driver autofokusen, som på vår Sony a7r IV var blixtsnabb i nästan alla ljusförhållanden. Man kan som sagt fokusera manuellt, men det ger inte riktigt samma känsla som med mekanisk fokusering, även om även manuell också görs elektroniskt.

 

Sony a7r IV och FE 20mm är en mycket användbar kombination.

Klassledande skärpa

Det är inte svårt att hitta objektiv med mycket hög skärpa, men det är sällsynt att en vidvinkel är så skarp, ända ut i hörnen.

Jag kan inte minnas att jag testet en bättre 20 mm än den här.

Det är klart, om motivet är tillräckligt nära – närgränsen är 18 cm med manuell fokus – så får man perspektivförskjutningar, men objektivet är nästan helt perfekt oförvrängt. Det finns nästan ingen synlig linjeförvrängning förrän man kommer väldigt nära inpå (korrigering av förvrängning kan slås på och av i kameran). På samma gång är vinjetteringen minimal, även vid f1,8 och nästan helt borta från f2,8.

Beskedlig vinjettering syns i högra hörnet vid f1,8.

Skärpan är oerhört jämn, framför allt från f4 till f11. Bländare 22 och 16 ger synlig diffraktion som reducerar skärpan, men även vid f1,8 är hörnskärpan häpnadsväckande bra. Det är sällsynt i en 20 mm/f1,8.

20 mm vidvinkel kan ge fina bildvinklar.

Kontrasten är mycket bra och det verkar absolut som om objektivets upplösning inte utmanas av råfilerna från Sony a7r IV:s 61 megapixlar.

Det finns ingen kromatisk felbrytning att tala om och objektivet är väl korrigerat för kromafel och sfärisk aberration. Det kan vara lite känsligt för ströljus, så behåll motljusskyddet på och undvik att vinkla objektivet rakt mot starka ljuskällor. En annan sak som jag lade märke till är att Sony håller vad de lovar när de säger att optiken ger en jämn och naturlig bokeh.

För- och bakgrunden tecknas nästan perfekt, ljuskällor är ovanligt jämna ända ut i kanterna och det mjuka fokuset längst fram och längst bak är lika jämnt över hela bildytan. Det finns inte heller någon synlig ”missfärgning” av områdena som är ur fokus.

Slutsats

Sony FE 20mm f1.8 G är så nära den perfekta vidvinkeln man kan komma. Vissa fotografer kommer alltid att önska sig ännu mer, till exempel f1,4 eller 18 eller 16 mm brännvidd, men 20 mm med bländare 1,8 är en bra kompromiss mellan användbarhet och pris. Fast det är klart, billigt är det inte, men för Sony-fotografer som behöver en nästan felfri 20 mm-vidvinkel är det här mitt i prick. Få om ens något vidvinkelobjektiv kommer i närheten av de optiska prestanda man får här.

 

67 mm filterfattning och vädertätning.

Karakter
Sony FE 20mm f1.8 G
Premium

Ljud & Bild tycker

Knivskarp över hela bildytan. Bara måttlig vinjettering. Vädertätad, lätt och kompakt. Kostsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen