Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Cyber-shot RX100V

Blixtsnabb lyxkamera

Sony-kameran slår konkurrenterna på allt, bortsett från användarvänlighet och bildkvalitet.

Av / 2017-01-23 - 08:48
Sony Cyber-shot RX100V
Lasse Svendsen

För länge sedan satte Sony standarden för hur hög bildkvalitet man kan få från en fickkamera. Sedan dess har den ursprungliga RX100 fått tre efterträdare, som varje gång har höjt ribban ytterligare. Nu har turen kommit till den femte utgåvan av världens bästa kompaktkamera: RX100 V.
Jag kan lägga till ”världens dyraste”, för du hittar knappast fickkameror som kostar lika mycket som den här. Såvida du inte snubblar över någon extradyr Hasselblad-klon av RX100 någonstans.
Varje gång någon av de fyra föregående utgåvorna lanserades fick de fler funktioner, bättre funktioner, högre bildkvalitet – och högre pris. Du hittar dem fortfarande i butikerna, med priser kring 4 000 kronor för den allra första och strax under 10 000 för den förra, RX100 IV.
Nyaste versionen är alltid den dyraste och som vanligt har Sony stoppat i funktioner som föregångaren inte hade.
Den nya kameran är snudd på identisk med den förra. De har samma enastående bakbelysta 20 Mp-sensor på 1 tum diagonalt – vilket är mycket större än normalt för kompaktkameror. Båda har en mycket fin, uppfällbar OLED-sökare, med större sökarbild än det ser ut som, och en praktisk inställningsring runt en ljusstark 25–70 mm-zoom. Ljusstyrkan är f1,8–2,8 vilket betyder att det är lättare att ta fina bilder i dåligt ljus och att kontrollera skärpedjupet. Till exempel i porträtt.
4K-video, vinklingsbar skärm och inbyggd blixt hittar du också i dem båda.

Foto: Sony
Foto: Sony

De närmaste konkurrenterna är Canon Power-Shot G7X II, som kostar hälften så mycket, Panasonic Lumix LX15 och – givetvis – Sony RX100 IV och RX100 III.

Blixtsnabb och knivskarp
Det här är en perfekt kamera för de som vill ha en liten och diskret kamera som slinker ner i fickan och som levererar hög bildkvalitet i de flesta situationer. Den passar lika bra till resor som till porträtt och är en ypperlig semesterkamera.
Nya RX100 V är utmärkt till sport och action också. Det beror på att Sony har gett den en vansinnig bildhastighet på 24 bilder/s i full upplösning och med fokus i varje exponering, understött av blixtsnabb autofokus från 315 fasdetekterande fokuspunkter. Som täcker 65 procent av bildytan.
Föregångaren klarade 16 bilder/s och var ingen snigel, men den hann inte fokusera mellan varje bild som RX100 V gör.

4K-video
Man får samma ultrahöga upplösning med 4K-video som RX100 IV och många av konkurrenterna har. Men här är processorn kraftigare och har översampling – från 5K – av videoströmmen, vilket ger en nästan försumbar rullande slutare (rolling shutter) och renare videofiler. På samma gång är fasfokuseringen ljudlös och blixtsnabb, så att man sällan upplever att kameran letar fokus när man filmar.
Fotografer som är intresserade av videokvalitet gläder sig åt att höra att kameran stöder filmformatet XAVC-S och videoprofilen S-Log2. Den filmar vanlig HD-video också, och slowmotion med upp till 240 bps.

Ingen pekskärm
Det är ganska så imponerande för en så liten kamera. Tyvärr saknar den pekskärm och de flesta av knapparna är små. Det betyder att man alltid måste klicka sig runt i den komplexa menystrukturen, med för små knappar, när man ska ändra inställningar.
De viktigaste inställningarna hade varit mycket enklare att göra med pekfingret direkt på skärmen. För att inte tala om att välja fokuspunkt, särskilt när man filmar, men också i kombination med slutare. Som Panasonic med flera har i sina motsvarande kompaktkameror.

Bildkvalitet
Bilderna går det inte att klaga på. Men Sony-kameran är inte klassledande längre eftersom det finns konkurrenter som har lika bra bildsensorer och skarpare zoomoptik med längre räckvidd och bättre ljusstyrka.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Men 24–70 mm-zoomen är ändå en av de skarpaste vi har testat i någon kompaktkamera. Kvaliteten på stillbilder är praktiskt taget identisk med föregångarens. RX100 V är marginellt bättre på brus vid hög ljuskänslighet. Jämför man JPEG-bilder så har den nya kameran lite finare kornbrus vid ISO 3200 och 6400.
Jämfört med de bästa mobilkamerorna är Sony-kameran väsentligt bättre på att hantera brus. Man får mycket större bilddynamik, bättre upplösning, jämnare färgåtergivning och mycket bättre skärpa.

Dyrast och bäst (på en del)
RX100 V är den snabbaste vi har testat i klassen, och är för många fotografer den mest användbara kompaktkameran. Men den är inte perfekt. Gott om programmerbara knappar är inte alltid till hjälp när de är små. Kameran saknar– och behöver – en pekskärm, större batteri och en rejäl upprensning i menyerna. Men bild- och framför allt videokvaliteten i 4K är inte sämre än någon av konkurrenterna. Även om de har hämtat in, och i vissa fall gått förbi, Sony-kamerans försprång när det gäller stillbildskvalitet. Men prisskillnaden upp till Sony har de inte hämtat in.

Ljud & Bild tycker

Vansinnigt snabb, tar knivskarpa bilder och filmar felfri 4K-video. Löjligt liten och lätt. För små knappar, svag batteritid och ingen pekskärm. Dyraste kompaktkameran i klassen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen