Samyang 100 mm/f2,8 ED Macro

Superprestanda på nära håll

Samyangs prisvärda makroobjektiv är perfekt för fotografer som ställer höga krav men har begränsad budget.
Ljud & Bild tycker
Förträffligt makroobjektiv med ovanligt jämn skärpa, helt befriat från förvrängning och fel.
Ingen bildstabilisator, väderstätning eller autofokus.
Specifikationer
  • Typ: 100 mm makro
  • Ljusstyrka: 2,8
  • Närgräns: 30,7 cm
  • Filterdiameter: 67 mm
  • Linselementer: Totalt 15, i 12 grupper
  • Mått/vikt: 72,5 mm diameter x 120 mm/705 gram
  • Övrigt: Solskydd, manuell fokus, bländarring till Nikon
forfatter

Inte för att säga något dåligt om landskaps, gatu- eller porträttfotografering, men makrofotografering kan vara minst lika intressant och givande. Det öppnar sig en helt ny värld om man kommer närmare inpå. Och med bra optik kan bildkvaliteten bli spektakulär.

Man behöver inte makroavstånd på ett objektiv som ska användas till porträtt, men även om ett makroobjektiv kan komma nära inpå så fungerar det på avstånd också. De flesta makroobjektiv – med förstoringsgrad på 1:2 eller mer – är nämligen väldigt korrekta, med minimal förvrängning, och har som regel en oerhörd jämna skärpa.

Sådant har Samyangs billiga 100 mm makro massor av. Det är helt enkelt det skarpaste makroobjektivet vi har testat i den här prisklassen. Ljusstyrka f2,8 gör det fullt användbart till porträtt i dåligt ljus, och brännvidden 100 är ypperlig på fullformatkameror. Den ökas naturligtvis till exempelvid 150 mm på en Nikon D7200 med mindre bildyta, och hela 200 mm på en Olympus-kamera.

Nikon-versionen är lite längre och kostar 300 kronor mer eftersom objektivet då har bländarring.

 

Fokusstacking

Manuell fokus är inte så illa som det låter. Det ger fotografen bättre kontroll under makrofotograferingen, och full koll på skärpedjupet. Som på ett objektiv med 100 brännvidd – alltså smal bildvinkel – och en närgräns på 0,307 verkligen ger ett litet skärpedjup. Det passar bra för att isolera motivet och är perfekt till fokusstapling (stacking) där fotografen exponerar motivet flera gånger och flyttar skärpan med fokusringen varje gång.

Samyang-objektivet är vansinnigt skarpt och korrekt. Så fort man fått in motivet i fokus och valt skärpedjup med den manuella bländarringen (till Nikon) så kan man vara säker på att bilden kommer att vara skarp. Till att börja med kan det kännas ovant eftersom man har så lite att gå på när man fokuserar på kort avstånd, men man vänjer sig.

samyang 100mmsample

Skärpan är nästan fullständigt jämn ända ut i hörnen med alla bländare och sjunker inte förrän vid bländare 16 på grund av diffraktion. Det finns knappt någon vinjettering eller förvrängning och objektivet kontrollerar kromatisk felbrytning på ett ypperligt sätt.

Glädjande nog finns Samyang-objektivet till de flesta kameror. Det betyder att alla kan ha glädje av fantastiskt fina optiska prestanda i ett makroobjektiv som verkligen ger hög bildkvalitet för pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.