Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic Lumix S 85mm f1.8

Ljusstarkt porträttobjektiv

Panasonics första porträttobjektiv för fullformat är en fullträff med bra skärpa och noll förvrängning.

Skrivet av / 2021-03-19 - 09:00
Panasonic Lumix S 85mm f1.8
Lasse Svendsen

Det är kompakt, lätt, skarpt och gjort för Panasonics fullformatkameror med L-fattning. 85-millimetaren är också den första i en serie objektiv med L-fattning som alla har fasta brännvidder, med f1,8 som bästa ljusstyrka.

Tre andra objektiv i samma klass med kortare brännvidd – 24, 35 och 50 mm – kommer att släppas längre fram och efter att ha testat S 85mm f1.8 är de något att se fram emot. För det här är mycket för pengarna.

Objektivet är relativt kompakt för att vara en porträttele i fullformat. Det är vädertätat också, men har ingen bildstabilisator. Det gör inget, eftersom Panasonics kameror i Lumix S-serien har det. Värt att nämna är också att objektivet även går att använda med Leicas SL-kameror som Panasonic delar bajonettfattning med.

Bortsett från en fokusring och en fokusbrytare finns det inga andra knappar. Någon bländarring finns inte heller. Det ingår ett motljusskydd och ett linsskydd, det är allt.

Lätt och behändigt. Och skarpt.
Foto: Lasse Svendsen

Panasonic-objektivet väger relativt beskedliga 355 gram och på en Lumix S5 är det en behändig och lätt kombination.

De kommande tre modellerna i samma serie förväntas vara lika lätta, och de blir lika stora som den här, alltså ungefär 82 mm utan motljusskydd på.

Objektivet har knappt någon focus breathing vilket innebär att det passar fint till video också, eftersom man knappt märker någon förändring i brännvidd när man fokuserar.

Läs också Förverkliga fullformatdrömmen med klassens bästa kamera Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.

Allround-porträttobjektiv

Även om 85 mm ofta anses vara den ”perfekta” brännvidden för porträtt så är den naturligtvis fullt användbar till mycket annat också, när man vill ha ett tätare utsnitt. Ljusstyrka f1,8 innebär att det går att minska skärpedjupet avsevärt för att åstadkomma den eftertraktade bokeh-effekten, som är extra effektiv i porträtt.

Med en närgräns på 80 cm är det här långt ifrån något makroobjektiv, men det räcker till väldigt nära porträtt.

Tillsammans med en Lumix S5 blir kompakta Lumix S 85mm f1.8 en flexibel kombination.
Foto: Lasse Svendsen

Autofokuseringen är väldigt tyst. På en Lumix S5 är den snabb också, och det behändiga objektivet vilar skönt i handen. Någon start/stopp-knapp för autofokus finns som sagt inte, och en bländarring som den på Lumix S Pro 50/1.4 lyser med sin frånvaro.

Det gör lyckligtvis även kromatisk aberration och förvrängning. 85 mm är ingen stor optisk utmaning och Panasonic har inte behövt ta till de dyraste komponenterna för att lyckas med optiska prestanda. Panasonic-objektivet är nämligen superskarpt från full bländaröppning till bländare 11. Därifrån sjunker skärpan och vid f16 och f22 är den synligt sämre än vid f8. Där man kan skymta lite förluster av hörnskärpan, men knappast någon vinjettering och ingen förvrängning.

Från f2,8 går det inte att se några skärpeförluster i kanterna och objektivet förvränger inte heller föremål som ljuskällor i det suddiga området. De ser nästan perfekt sfäriska ut, med minimala avvikelser, och det syns inte heller någon irriterande koma eller något ströljus i bilderna.

Lumix S 85/1.8 är betydligt mindre och billigare än Lumix Pro S 50/1.4.
Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Det kompakta Panasonic-objektivet i Lumix S-serien är ett lyckat och prisvärt 85 mm med fin ljusstyrka som är ypperligt som allround-porträttobjektiv. Det har inga allvarliga brister när det gäller optiska prestanda och är lätt och behändigt att använda. Somliga kommer att sakna bländarring, andra bilstabilisering, men med tanke på priset tycker vi att Panasonic har träffat mitt i prick med Lumix S 85mm f1.8. Som är ett givet porträttobjektiv för alla som har en Lumix-fullformatkamera.

Läs också Panasonic Lumix DC-S1R Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.
Karakter
Panasonic Lumix S 85mm f1.8
Premium

Ljud & Bild tycker

Jämn skärpa upp till f11. Ljusstarkt och vädertätat. Fin bokeh-effekt och bra pris. Ingen bildstabilisering eller bländarring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen