Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Lumix LX15

Snabb och praktisk kompakt

Panasonics lilla kamera passar erfarna och nybörjare lika bra.

Av / 2017-01-24 - 16:43
Panasonic Lumix LX15
Lasse Svendsen

Nyare kompaktkameror blir alltmer sofistikerade, på gränsen till små datorer som kräver mycket av användaren. Man ska inte bara ta bra bilder, man måste tampas med många små knappar och komplexa menyer varje gång man ska göra minsta lilla inställning.
En pekskärm löser till stor del problemen med skötseln, för där ryms det fler funktioner än det går att få plats med på knapparna på en fickkamera.
Det är en av fördelarna med Panasonic Lumix LX15. Det den saknar – någon sökare finns tyvärr inte här – uppvägs till stor del av genomtänkta skärmmenyer som man sköter med pekfingret, precis som på mobiltelefonen. Det är bra för både nybörjare och erfarna fotografer. De senare kan också glädja sig över mycket fina råfiler – för efterbehandling – och praktiska detaljer som bländarring på zoomobjektivet.
Lumix LX15 tillhör entusiastsegmentet med små kameror som har 1-tums bildsensorer med 20 megapixlar, samt 4K-video och ljusstark zoom.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Zoomobjektivet skiljer sig något från konkurrenternas, även om 24–72 mm nästan är identiskt med exempelvis Sonys RX100-modeller. Här får man optisk bildstabilisator i kombination med ljusstyrka F1,4 vid 24 mm vidvinkel. Den sticker snabbt iväg upp till 2,8 när man zoomar och stannar där till 72 mm tele, men det är ändå mycket bra för en kompaktkamera med 3x-zoom.
Tack vare hög bildhastighet, utfällbar pekskärm och Panasonics 4K-fotoläge, plus snabb autofokus, är detta en kamera som passar utmärkt till landskapsfotografering, porträtt och semesterbilder. Den är inte lika väl lämpad för sport, eftersom buffertminnet stannar innan man hunnit ta långa bildserier med 12 motiv i sekunden. Eller 7 bilder/s om man har autofokus mellan varje.
Precis som med de flesta nyare Panasonic-kameror som filmar 4K-video går det att välja ut en 8 Mp-stillbild från videoströmmen med 30 bilder/s när man har valt 4K-fotoläget.
Lumix LX15:s närmaste konkurrenter är Sony RX100 IV och RX100 V, Canon PowerShot G7X II och Panasonics egen Lumix LX100.

Bildkvalitet
Eftersom en 1-tums bildsensor har en större bildyta än vanliga kompaktkameror med 1/2,3 tum så fångar den upp mer ljus. Det ger bättre bilder i form av mindre bildbrus och bättre bilddynamik.
LX15 har samma autofokus med 49 punkters djupbaserad fasfokus som vi har sett i andra Panasonic-kameror med samma bildsensor. Fokuseringen är blixtsnabb med stillbilder, men i bildserier stannar buffertminnet kameran för tidigt när den lagrar bilderna. Det gör att glädjen över snabb fokus och hög bildhastighet dämpas en smula.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Så detta är ingen actionkamera. Men bilderna blir knivskarpa. Det beror mycket på hög optisk kvalitet. Man förväntar sig synliga skärpeförluster vid 24 mm, särskilt med full ljusöppning, men bilderna är förvånansvärt skarpa. Visst, det går att skönja en viss vinjettering i råfilerna, men den är inte så synlig i de korrigerade JPEG-bilderna och skärpan i hörnen är relativt bra.
Förvrängningen är inte heller illa för en 24 mm och zoomar man till 72 mm så håller den optiska kvaliteten sig bra. Kom förresten ihåg att brännviddsomfånget ändras till 36–108 mm när man filmar video. Det beror på att 4K-video beskärs av bildsensorn. En nackdel för dem som gillar att filma med vidvinkel, men en fördel för dem som behöver mer tele när de filmar.
Zoomen på LX15 ger lite finare detaljskärpa än zoomen på Sony RX100 V, så länge man håller sig under ISO 1600. Kameran är bäst under ISO 1600, bruset är inte värre än att man kan leva med det. Över ISO 3200 blir det genast värre. Inte bara på grund av grumligt brus utan för att Panasonic har valt en hård brusreduceringsalgoritm som minskar skärpan betydligt vid hög ljuskänslighet.
Så håll dig under ISO 1600.

Utmärkt smal djupskärpa på nära håll, även med full bländaröppning. Foto: Lasse Svendsen
Utmärkt smal djupskärpa på nära håll, även med full bländaröppning. Foto: Lasse Svendsen

Du kan filma 4K-klipp i 15-minuterssekvenser. Det är bra eftersom du kommer att gilla att filma med den här kameran. Den praktiska pekskärmen i kombination med tystgående zoom och precis autofokus gör den enkel att använda. Videokvaliteten är mycket finare än vanlig HD-video, vilket vi snabbt kunde konstatera på vår referens-TV från Panasonic.

ISO 1600 och svartvitt tar bort färgbruset. Lägg märke till hur skarpt objektivet är ut mor hörnen. Foto: Lasse Svendsen
ISO 1600 och svartvitt tar bort färgbruset. Lägg märke till hur skarpt objektivet är ut mor hörnen. Foto: Lasse Svendsen

 

Lyckad kompakt
Panasonic Lumix LX15 är en av de bästa kompaktkamerorna vi har testat. Den saknar sökare och pekskärmen har begränsat med inställningsmöjligheter, men bildkvaliteten och användarvänligheten i övrigt går det inte att klaga på. Somliga saknar förmodligen mer zoom, andra kanske ett ND-filter, men sammanfattningsvis kan vi tryggt säga att LX15 är ett av de bästa köpen i premiumsegmentet. Den är billigare än Sony RX100 IV och RX100 V, och därför ett bättre köp om man kan leva med olikheterna.

Ljud & Bild tycker

Skarp zoom ger hög bildkvalitet i de flesta situationer. Ljusstark vidvinkel, pekskärm och snabb autofokus i stillbilder. Ingen sökare, skärmen vinklas bara åt ett håll. Liten buffert stoppar bildserier tidigt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen